23 / 06 / 2024

İnşaat sektörü 2024'ün 2. çeyreğine zayıf başladı!

İnşaat sektörü 2024'ün 2. çeyreğine zayıf başladı!

Hazır Beton Endeksi'nin merakla beklenen 2024 Nisan Ayı Raporu’na göre, bu yılın Şubat ve Mart aylarında pozitif tarafta tutunan Faaliyet Endeksi Nisan'da eşik değerin altına geriledi.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), sektör tarafından merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ve beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Nisan Ayı Raporu’nu resmen açıkladı.

Finansgündem'de yer alan habere göre 2024 yılının Şubat ve mart aylarında pozitif tarafta tutunan Faaliyet Endeksi’nin Nisan'da eşik değerin altına gerilediğini ortaya koyan Rapor, Beklenti dışındaki endekslerin geçen senenin aynı ayına göre azalma gösterdiğini ve faaliyetteki azalmanın önümüzdeki aylarda da süreceğini ortaya çıkardı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay açıklanan ve merakla beklenen Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. İnşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını da ortaya koyan öncü bir gösterge olarak belirtiliyor.

İnşaat sektörü 2024 ün 2. çeyreğine zayıf başladı!

Hazır Beton Endeksi'nin merakla beklenen 2024 Nisan Ayı Raporu’na göre, Şubat ve Mart aylarında pozitif tarafta tutunan Faaliyet Endeksi Nisan'da eşik değerin altına geriledi Ayrıca paylaşılan detaylara göre Beklenti ve Güven Endekslerinin de aşağı yönlü hareket ettiği görülüyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde, Beklenti ve Güven Endekslerindeki düşük değer, Nisan'da Faaliyette azalmaya neden olmuştur. Her 3 endekste yaşanan gerileme, Hazır Beton Endeksi’ni aşağı çekti.

Geride bırakmış olduğumuz Nisan'da Beklenti dışındaki endeksler geçen senenin aynı ayına göre azalma gösterdi. En çok daralma Güven Endeksi’nde görünüyor. Faaliyetteki azalış, Beklenti Endeksi’nin eşik değerin altında olduğu bilgisi ile beraber okunmalıdır. Söz konusu bu durumda Faaliyetteki azalmanın önümüzdeki aylarda da sürebileceği öngörülebilir. "

İnşaat sektörü 2024 ün 2. çeyreğine zayıf başladı!

Söz konusu raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi Nisan'da eşik değerin altına gerilerken Beklenti ve Güven Endeksleri de aşağı yönlü hareket etti. Beklenti dışındaki endeksler de geçen senenin aynı ayına göre azaldı. Söz konusu bu durumda, Faaliyetteki azalma önümüzdeki aylarda da devam edebilir.” diye konuştu.

Ayrıca açıklamasında son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Senenin ilk 3 ayında ipotekli konut satışları yüzde 53 azalmıştır. İpotekli satışların adedi 58 binlerden 27 binlere kadar geriledi. Yılın ilk 3 ayındaki toplam konut satışları geçen sene ile neredeyse aynı olup sadece yüzde 1,3 gerileme gösterdi. Son dönemlerde iç talebi daraltmaya yönelik hamleler konut sektörünü de olumsuz etkileyecek. Seçim sonrası döneme dair olumsuz beklentiler ortadan kalksa da özellikle bankacılık sektörü aracılığıyla konut kredisi kullanımında faiz oranları ve kredi verme isteği açısından yaşanan sıkıntılar, inşaat sektöründe yeni projelere başlama isteğini de azaltıyor.” ifadelerini kullandı. 

Kitapyurdu'nun binası mühürlendi!

Milli Emlak 3 ildeki 2 lojman ile 11 adet arsa ve araziyi taksitle satıyor! Milli Emlak satış!

3 yıldır yılan hikayesine dönen lüks otellere komşu kaçak yapılar için yıkım kararı! Tek tip yapı sistemine geçiliyor!


Geri Dön