28 / 04 / 2024

İnşaat sektörü, 366 bin kişiye daha ekmek kapısı oldu! En fazla istihdam artışı gayrimenkulde: Yüzde 185,7!

İnşaat sektörü, 366 bin kişiye daha ekmek kapısı oldu! En fazla istihdam artışı gayrimenkulde: Yüzde 185,7!

Kalkınma Bakanlığı'nın verilerine göre; inşaat sektöründe 366 bin istihdam artışı gerçekleşti. İnşaat sektörünün payı geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan artarak yüzde 7,7ye çıktı En fazla istihdam artışı yüzde 185,7 ile  gayrimenkul sektöründe görüld



Kalkınma Bakanlığına göre, işsizlik, tarım dışı işsizlik ve genç işsizliği oranları 2011 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir azalış gösterdi. Gerçekleşen oranlar değerlendirildiğinde, söz konusu dönemde işgücü piyasasında kriz öncesi döneme yakın değerler ortaya çıktı.

Kalkınma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde açıklanan Hane halkı İşgücü Anketi 2011 yılı Ağustos dönemi (Temmuz, Ağustos, Eylül 2011) sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre, istihdamdaki artışta tarım ve hizmet sektörleri belirleyici oldu. Bununla beraber inşaat sektöründeki istihdam da dikkate değer bir artış gösterdi. 2011 yılı Ağustos döneminde istihdam, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 689 bin kişi arttı, ancak bir önceki aya göre 69 bin kişi azaldı. Söz konusu bir yıllık dönemde tarım istihdamı 526 bin kişi artarak 6 milyon 704 bin kişi olurken, tarım dışı istihdam 1 milyon 164 bin kişi artarak 18 milyon 181 bin kişi oldu.

Tarım dışı sektörlerdeki istihdam değişimlerine bakıldığında ise sanayi sektöründe 157 bin, inşaat sektöründe 366 bin ve hizmetler sektöründe 641 bin kişi artış görüldü. Söz konusu dönemde en fazla istihdam artışı yüzde 185,7 ile gayrimenkul sektöründe ve yüzde 29,3 ile elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektörlerinde meydana geldi. Diğer yandan, en fazla istihdam azalışı ise yüzde 4,5 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe görüldü.

TARIM VE İNŞAATIN İSTİHDAMDAKİ PAYI ARTTI

İstihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, istihdam edilenler içerisinde tarım sektöründe çalışanların payı geçen yılın Ağustos döneminde yüzde 26,6 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 26,9a yükseldi. Diğer yandan, sanayi ve hizmetler sektörlerinde istihdam edilenlerin toplam istihdam içerisindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla 0,7 ve 0,6 puan azalarak yüzde 18,8 ve yüzde 46,6 oldu. Buna karşın, istihdam edilenler içerisinde inşaat sektörünün payı geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan artarak yüzde 7,7ye çıktı.

İşgücüne katılma oranı geçen yıla göre artarken, geçen aya göre geriledi

Bakanlığın değerlendirmesine göre, 2011 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılma oranı arttı ve işgücü dışında kalma eğilimi azaldı. Bu dönemde işgücüne katılma oranı yüzde 49,7den yüzde 51e ulaştı. Çalışma çağı nüfusu, söz konusu dönemde yüzde 2,1 artarken, işgücü yüzde 4,7 arttı, ancak işgücüne katılma oranı bir önceki aya göre 0,2 puan geriledi. Bu durum, özellikle kadınların işgücüne katılımında bir önceki döneme göre 0,3 puanlık düşüş sonucu gerçekleşti. Bu çerçevede 2011 yılı Ağustos döneminde kadınların işgücüne katılımı yüzde 30 oldu.

İşgücü dışındaki nüfusta ev işleri ile uğraşanlar büyük paya sahip

Bu yılın Ağustos ayı döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne dahil olmayanların sayısı 150 bin kişi, bu kategori altında yer alan iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı ise yaklaşık 62 bin kişi azaldı. Bu dönem itibariyle işgücüne dahil olmayanların yüzde 45ini ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 14,6sını eğitimine devam edenler, yüzde 14ünü emekliler, yüzde 13,1ini çalışamaz durumda olanlar ve yüzde 6,9unu iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar oluşturdu.

İşsizlik oranı, büyük ölçüde kriz öncesi dönemlerdeki seviyesine geriledi

İşsizlik, tarım dışı işsizlik ve genç işsizliği oranları 2011 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir azalış gösterdi. Nitekim geçen yılın Ağustos döneminde işsizlik, tarım dışı işsizlik ve genç işsizliği oranları sırasıyla yüzde 11,4, yüzde 14,5 ve yüzde 21,1 iken, bu yılın aynı döneminde söz konusu oranlar sırasıyla yüzde 9,2, yüzde 11,9 ve yüzde 18,6ya geriledi. Oranlar değerlendirildiğinde, 2011 yılı Ağustos döneminde işgücü piyasasında kriz öncesi döneme yakın değerler ortaya çıktı.

2008 yılının Temmuz döneminde işsizlik, tarım dışı işsizlik ve genç işsizliği oranları sırasıyla yüzde 9,9, yüzde 12,5 ve yüzde 18,9du.

Diğer yandan, söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre erkeklerde ve kadınlarda istihdam oranının sırasıyla 2,7 ve 1,7 puan arttığına dikkat çekilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:

"İşsizlik oranlarında meydana gelen azalış ile istihdam oranlarındaki söz konusu artış, 2011 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 11lik yüksek büyüme hızıyla da paralellik göstermektedir. Başka bir deyişle, bu durum küresel krizin ardından özellikle reel sektörde yaşanan iyileşmenin işgücü piyasasına yansımalarını göstermektedir. İŞKURun işe yerleştirme verilerine bakıldığında da reel sektördeki canlanmanın etkileri görülmektedir. Nitekim 2011 yılı Ağustos döneminde özel sektörde İŞKURun işe yerleştirdiği kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 katın üstünde artarak 24,2 bin kişiye ulaşmıştır. İŞKURun özel sektörde işe yerleştirdiği kadın sayısı ise söz konusu dönemde yaklaşık 3,5 kat artmıştır."

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranlarında da azalış

Değerlendirmede, işsizlik oranlarına dönemler itibarıyla bakıldığında genel olarak Haziran ve Temmuz dönemlerinde, mevsimsel etkilerin de katkısıyla işsizlik oranının en düşük seviyelere gerilediğinin görüldüğü belirtildi. Buna örnek olarak; 2011 yılı Şubat dönemindeki işsizlik oranı yüzde 11,5 iken, söz konusu oranın Haziran döneminde yüzde 9,2ye ve Temmuz döneminde ise yüzde 9,1e gerilemesi gösterilen değerlendirmede, "Buna karşın, işsizlik oranı mevsimsel etkilerden arındırıldığında, 2011 yılı Ağustos döneminde 2011 yılı Şubat dönemine göre işsizlik oranı 0,5 puanlık bir azalma göstermiştir. Diğer yandan, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının 2010 yılı Ağustos döneminde yüzde 11,8 iken 2011 Ağustos döneminde yüzde 9,6ya düştüğü görülmektedir" denildi.

İşsizler arasında ilk kez iş arayanların oranı yükseldi

Daha önce çalıştığı ekonomik faaliyete göre işsizlerin dağılımına bakıldığında, işsizlerin önemli bir bölümünün daha önce hizmetler sektöründe çalıştığına işaret edilen değerlendirmede, bu yılın Ağustos ayı döneminde işsizlerin yüzde 45,4ünün daha önce hizmetler sektöründe çalıştığı kaydedildi.

Bir önceki yılın aynı döneminde söz konusu oranın yüzde 45,2 olduğu anımsatılan değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:

"Bununla birlikte, işsizler içerisinde ilk kez iş arayanların oranına bakıldığında, söz konusu oran 2010 yılı Ağustos döneminde yüzde 13,3 iken, 2011 yılı Ağustos döneminde ise yüzde 14,6ya çıkmıştır. İlk kez iş arayanların toplam işsizler içerisindeki oranının, küresel krizle birlikte önemli ölçüde azaldığı ve tekrar aynı seviyeye yükselmediği dikkati çeken bir husustur. Nitekim 2008 yılı Temmuz döneminde bu oran yüzde 17,4 iken, 2009 yılının aynı döneminde yüzde 11,8e gerilemiştir."

Kayıt dışı istihdam oranı azalmaya devam etti

Bakanlığın değerlendirmesinde, kayıt dışı istihdamın Ağustos 2011 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 468 bin kişi artarak 10 milyon 851 bin kişiye yükseldiği, ancak kayıt dışı istihdam oranının aynı dönemde yüzde 44,8den yüzde 43,6ya gerilediği belirtilerek, "Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam aynı dönemlerde sırasıyla yüzde 85,9dan yüzde 84,8e, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 29,8den yüzde 28,4e gerilemiştir. Kriz ve sonrasında kayıt dışı istihdam oranında görülen azalış son dönemlerde Türkiyede kayıt dışı istihdamla yapılan mücadelenin olumlu sonuçlarını ortaya koymakta olup, artan istihdamın kalitesi bakımından da olumlu görülmektedir" denildi.

İşsizlik oranı tüm eğitim düzeylerinde azalma gösterdi

Eğitim durumu itibarıyla işsizlik oranlarına bakıldığında en yüksek oranın yüzde 12,3 ile genel lise mezunları arasında olduğu, bununla birlikte 2011 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre lise mezunlarında işsizlik oranının 3,3 puan azaldığı ve söz konusu dönemde işsizlik oranının, tüm eğitim düzeylerinde azalma gösterdiği aktarılan değerlendirmede, işteki duruma göre istihdamın dağılımına bakıldığında ise ücretli ve yevmiyelilerin sayısının önemli bir biçimde arttığı kaydedildi.

AA


Geri Dön