İnşaat Malzemeleri

İnşaat sektörü 4 yılda yüzde 20 geriledi

İnşaat malzemesi sektörünün çatısı İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği’nin eylül ayı verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde inşaat malzemeleri üretimi yüzde 2.1 oranında arttı ancak sektör 2018 yılından bu yana yüzde 20 geriledi. MÜTEAHHİTLERİN SOSYAL KONUTLARI KENDİ FİNANSMANLARIYLA YAPMASI ÇOK ZORToplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılacak olan 500 bin konut ile 50 bin işyeri ve arsayı kapsayan Sosyal Konut Projesi için “Kamunun proje özelinde ilk aşamada 16 milyar TL ayırdığı göz önüne alındığında müteahhitlerin kendi finansman şartlarıyla bu büyüklükteki inşaatı tamamlaması güç görünürken projenin oldukça yavaş ilerleyeceği tahmin ediliyor” yorumunda da yer verilen rapordaki diğer tespitler ise şöyle:2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4 yükseliş gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisan ayında yüzde 2,8 oranda, mayısta yüzde 3,5 oranda büyüdü

Raporda, ayrıca “2022 yılı ilk 6 ayında alınan yapı ruhsatlarındaki yüzde 20 gerileme 2023 yılında zayıf bir özel sektör inşaat harcamasına işaret ediyor” değerlendirmesi yer aldı.

MÜTEAHHİTLERİN SOSYAL KONUTLARI KENDİ FİNANSMANLARIYLA YAPMASI ÇOK ZOR

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılacak olan 500 bin konut ile 50 bin işyeri ve arsayı kapsayan Sosyal Konut Projesi için “Kamunun proje özelinde ilk aşamada 16 milyar TL ayırdığı göz önüne alındığında müteahhitlerin kendi finansman şartlarıyla bu büyüklükteki inşaatı tamamlaması güç görünürken projenin oldukça yavaş ilerleyeceği tahmin ediliyor” yorumunda da yer verilen rapordaki diğer tespitler ise şöyle:

2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4 yükseliş gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisan ayında yüzde 2,8 oranda, mayısta yüzde 3,5 oranda büyüdü. Haziran ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde değişiklik görülmedi. Böylece ikinci çeyrekte üretim artış oranı yüzde 2,1 oldu.

Mutlak büyüklüğü 2018 yılından bu yana küçülen inşaat sektörü, çeyreklik dönemlerdeki mevsimsel artışlar dışarıda bırakıldığında da genel olarak hep küçüldü. Bu küçülmeyle, doğal olarak yurtiçindeki inşaat malzemeleri pazarının da gerilemesi anlamına geliyor. 2018 yılının ilk 6 ayı ile 2022 yılı ilk yarısı TÜİK zincirleme endeks verileri karşı karşıya getirildiğinde, inşaat sektörünün yüzde 20 küçüldüğü görülüyor.

2023 yılında kamu yatırımlarının inşaat sektörüne destek sağlayabileceği en önemli plan olan 500 bin konut, 50 bin işyeriyle arsayı kapsayan Sosyal Konut Projesi, 2028 yılı sonunda ancak tamamlanacağından sektöre etkileri de yıllara yayılarak hissedilebilecek.

Bu süreçte TOKİ tarafından yaptırılacak olan bu toplu konut ve işyerleri için finansman da çok önemli olacak. Kamunun proje için ilk aşamada toplamda 16 milyar lira ayırdığı göz önünde bulundurulduğunda müteahhitlerin kendi finansman olanaklarıyla bu büyüklükteki inşaatı tamamlaması oldukça güç görünürken, projenin oldukça yavaş ilerleyeceği de tahmin ediliyor.

Bu nedenlerle projenin 2023 yılında inşaat malzemeleri sanayine desteğinin sınırlı kalması bekleniyor.