Sektörel

İnşaat sektörü çelikte fiyat artışından çekiniyor

KPMG isimli danışmanlık firmasının araştırmasına göre, inşaat sektörü, personel, sigorta oranları ve temel girdi ürünleri arasında en çok çelikteki fiyat artışından kaygılı

KPMG danışmanlık firması tarafından tüm dünyada önde gelen müteahhitlik firmalarıyla yaptığı araştırma sonucu hazırlanan "üçüncü küresel inşaat raporuna" göre, inşaat sektörü personel, sigorta oranları ve temel girdi ürünleri arasında en çok çelikteki fiyat artışından kaygılı. Ankete göre, katılımcı firmaların yüzde 53'ü en çok çelikteki fiyat artışlarından kaygılandığını belirtirken, taşeronların maliyet arttırmasının kendisini olumsuz etkileyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 45 seviyesinde bulunuyor.

Kalifiye eleman sıkıntısı
İsviçre merkezli denetim, vergi ve danışmanlık firmalarından KPMG, "Küresel İnşaat 2008 Raporu"nu açıkladı. Rapor, tüm dünyada ve Türkiye'de cirosu 30 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasında bulunan müteahhit firmaların üst düzey yöneticileri ve CEO'ları ile yapılan birebir görüşmeler ile oluşturuldu. Yaklaşık 1 yılda tamamlanan rapora göre, ankete katılan katılımcıların yüzde 84'ü inşaat sektörünün kalifiye eleman sıkıntısının üstesinden gelmek için yeterli çabayı göstermediğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 55'i nitelikli kaynak eksikliğinin hali hazırda kritik seviyede bir sorun olduğunu belirtirken, önümüzdeki 5 yıl da bu sorunun işlerini etkileyeceğini öngörüyor.
Araştırmaya göre, inşaat şirketlerinin yüzde 81'i riskleri etkin bir şekilde tanımlayıp, etkilerini hesaplayabiliyor. Yüzde 64'ü riskleri azaltıp planlar uygulamak noktasında da başarılı olduğunu belirtirken; yüzde 15'i bu alanda çok başarılı olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre, inşaat sektöründeki maliyet aşımlarının en temel nedeni malzeme fiyatlarındaki artışlar. Bu konunun temel sıkıntı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60 olurken, sözleşmelerdeki kapsamın yeterince iyi belirlenmemiş olması nedeniyle maliyetlerin arttığını belirtenlerin oranı da yüzde 55 oldu.
Rapora göre, inşaat firmalarının yüzde 70'i maliyet artışları için yeterli tahminlerde bulunduğunu belirtti. "Sizi maliyet artışı ile en çok etkileyecek alanlar nelerdir" sorusuna ise, katılımcıların yüzde 53'ü çelik, yüzde 45'i taşeronlar, yüzde 45'i işgücü maliyetleri, yüzde 38'i inşaat malzemeleri, yüzde 23'ü de petrol fiyatları cevabını verdi.
Referans