23 / 12 / 2024

İnşaat sektörü 'çok tehlikeli işler' sınıfına giriyor!

İnşaat sektörü 'çok tehlikeli işler' sınıfına giriyor!

İMO Bursa Şubesi hizmet binasında, inşaat mühendislerinin mesleki ve teknik alt yapısını geliştirmek için gerçekleştirilen Mesleğe Hazırlık Kursunda, katılımcılara Yavuz Bahadır Aksoy tarafından "İş Güvenliği ve İş Sağlığı Semineri' verildi.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun getirdiği zorunlulukları kursiyerlere aktaran Aksoy. inşaat sektörünün çok tehlikeli işler sınıfına girdiğini söyledi. Şantiye şefi şantiyenin her şeyinden sorumlu insandır. 

Şantiyenizde iş güvenliği uzmanı bulunmasına rağmen onun eksiklerinden ve yapması gerekenlerden şantiye şefi de sorumludur. Bu yüzden iş güvenliğinin inşaat alanı ile ilgili bölümlerini bilmek zorundasınız" dedi. 


ŞANTİYELER CİDDİ ŞEKİLDE DENETLENİYOR

 Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanf nın açıklamalarına göre 400 bin işletmenin hala iş güvenliği hizmeti almadığına dikkat çekti. İş sağlığı ve güvenliğini için Bakanlık tarafından caydırıcı para cezaları uygulandığını belirten Yavuz Bahadır Aksoy, Bursa'da son bir yılda şantiyelerin iş müfettişleri tarafından ciddi bir şekilde denetlendiğini kaydetti. Denetim ve cezaların amacının işletme sahibi ve çalışanların sağlığını korumak olduğunu dile getiren Aksoy şunları söyledi: "Şantiyelerde yapılacak bir hata sizin veya çalışanların hayatına mal olabilir. Bizim işimizin şakası yok, telafisi çok zor. Bu yüzden şantiyeler-t de 'bu da böyle olsun' deme lüksümüz yok." 'Şantiyelerde planlama ve organizasyona işin başıdır' değerlendirmesinde bulunan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aksoy. "Şantiyelerde işe başlamadan önce mutlaka Sağlık Güvenlik Planı bulunmalı. Risk Değerlendirmesi Raporu hazırlanmalı. İş güvenliği uzmanı, iş hekimi, yardımcı personel, çalışanlar arasından seçilecek bir temsilci bulunmalı. Şantiye 50 kişi ve üzerindeyse bir kurul oluşturulmalı. Ya da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile anlaşarak iş güvenliği ve iş sağlığı hizmeti alınmalı. 

Şantiyedeki her 10 kişiden birisi ilk yardım sertifikasına sahip olmalı. Sağlık belgesi bulunmayanlar işe başlatılmamalı. Çalışanlara iş güvenliği ile ilgili eğitimleri verilmeden iş başı yaptırılmamalı. Çünkü iş kazalarının büyük bir kısmı mesleğe ilk başlandığında ya da kendini işte usta zannederek alınması gereken önlemler alınmadığında yaşanıyor" diye konuştu. 



Bursa Hayat 


Geri Dön