Sektörel

İnşaat sektörü güven arayışına girdi!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), milyonlarca kişinin merakla beklediği “Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. İşte o rapor...

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merak edilen “Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu resmen açıkladı. Rapora göre; inşaat faaliyetlerinde son dört aydır süren hareketliliğin yerini yavaşlamaya bıraktığını gösteren Rapor, Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketini sürdürdü.

Gelecek döneme yönelik beklenti negatif tarafa geçmiş görünüyor. Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam etmiş, Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerileme ile birlikte yönünü aşağı yönlü çevirdi.

Geçen senenin aynı ayına oranla ise Ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış yaşıyor.Faaliyette görülen gerilemenin de sınırlı olduğu görülüyor.Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün ileriki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğunu ortaya koyuyor. Güven Endeksi’nde bir yükselme görülse de endeksin hâlen eşik seviyenin altında kalıyor.


Geçen senenin aynı ayına göre kıyaslandığında ise Kasım ayında bütün endekslerde bir artış yaşanıyor. Faaliyette hâlen eşik değerin üzerinde olunmasına rağmen diğer üç endeks eşik değerin altındadır. Geçen seneye oranla bütün endekslerde görülen pozitif tablo, endekslerin mutlak değeri ve eğilimleri ile birlikte okunduğunda inşaat sektöründe, henüz belirginleşmemiş olsa da bir yavaşlamanın yaşanabileceğine işaret etmektedir.

“Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir”

Raporun sonuçları hakkında konuşan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle son dönemde para piyasalarında yaşanan baş döndüren hareketlilik ekonominin bütün sektörlerini derinden etkilemektedir. Enflasyondaki yükseliş, girdi fiyatlarındaki artış, enerji maliyetlerindeki sıçrama, fiyatlama sorunu, para piyasalarına ilişkin beklentilerin tamamı hem üretici hem de tüketicinin beklentilerini şekillendirmektedir. Son Tüketici ve Sektörel Güven Endeksleri, yalnızca kısa dönemli beklentilerin değil aynı zamanda uzun dönemli güven sorununun piyasanın her iki tarafında başladığını göstermektedir.” dedi.

İnşaat sektörünün gelişmelerden çok daha hızlı etkilenmesi yönüyle diğer sektörlerden ayrı olduğunu söyleyen Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız kasım ayında inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat inşaat sektörünün ekonominin genelinden olumlu ya da olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir.” diye konuştu.
 

İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasalara yansımasını bekliyor!