Sektörel

İnşaat sektörü güven endeksi Mayıs'ta yüzde 2.9 azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise mayısta geçen aya göre yüzde 2.9 azalarak 79.18 değerine düştü.

Hizmet sektörü güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 5.1 arttı, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.1, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 2.9 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. 


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise mayısta geçen aya göre yüzde 2.9 azalarak 79.18 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 6.9 azalırken, alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 3.4 artış gösterdi. 


REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ GERİLEDİ


Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), mayısta bir önceki aya göre 0.3 puan azalarak 109.8 seviyesine geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, mayıs  ayında bir önceki aya kıyasla 0.3 puan azalarak 109.8 e duştu. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktar, ve mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Gelecek üç aya ilişkin üretim, toplam istihdam ve ihracat sipariş miktarının yanı sıra mevcut toplam sipariş, sabit sermaye yâtırım harcaması ve genel gidişata ilişkin değerlendirmelerin endeks üzerindeki etkisi ise azalış yönünde oldu. Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ise mayısta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 105.7 puan seviyesinde gerçekleşti. 


Dünya


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı


Ekonomik güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 12 artarak, 82,26'ya yükseldi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.


Buna göre, ekonomik güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 12 artarak 73,46 değerinden 82,26 değerine çıktı. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.


Hizmet sektörü güven endeksi, mayısta yüzde 5,1 artarak, 94,50, tüketici güven endeksi yüzde 0,4 artarak, 68,75 değerine yükseldi.


Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise mayısta değişmedi ve 105,7 değerinde kaldı.


Mayısta inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,9 azalarak, 79,18'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle, 103,82 değerlerine geriledi.


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ekonomik güven endeksi Mayısta bir önceki aya göre yüzde 12 artışla 82.26'ya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.


Hizmet sektörü güven endeksi, mayısta yüzde 5,1 artarak, 94,50, tüketici güven endeksi yüzde 0,4 artarak, 68,75 değerine yükseldi. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise Mayısta değişmedi ve 105,7 değerinde kaldı. Mayısta inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,9 azalarak, 79,18'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle, 103,82 değerlerine geriledi.


BÜYÜMÜYE İLİŞKİN ÖNCÜ GÖSTERGE


Ekonomik güven endeksi Ocakta 83.9 değerini almış, Şubatta TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değer olan 71.46'ya geriledikten sonra, Martta 78.27, Nisan'da 73.46 değerini almıştı.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.



Yeni Şafak



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ekonomik güven endeksi Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 12 artışla 82.26’ya yükseldi. TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi Ocak’ta 83.9 değerini almış, Şubat’ta TÜİK’in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012’den beri en düşük değer olan 71.46’ya geriledikten sonra, Mart’ta 78.27, Nisan’da 73.46 değerini almıştı.


Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.


TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100’den küçük olması ise ortalama altı güveni göstermekte.


Sözcü



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ekonomik güven endeksi, mayıs ayında yeniden yükselişe geçti. TÜİK verilerine göre mayıs ayında endekste yüzde 12’lik artış kaydedilirken, hizmet sektörü güven endeksinde de ciddi artış oldu...


TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi, mayıs ayından yeniden yükselme eğilimine girdi ve mayısta yüzde 12 artışla 82.26 düzeyine çıktı. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması, genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Ekonomik güven endeksi ocak ayında 83.9 değerine ulaşmış, şubat ayında ise, TÜİK’in söz konusu veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012’den bu yana en düşük değer olan 71.46’ya geriledikten sonra, martta 78.27, nisanda da 73.46 değerini almıştı. 


Öncü gösterge

Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Hizmet sektörü güven endeksi Mayıs ayında 94.5 değerine, tüketici güven endeksi 68.75 değerine yükseldi. İmalat sanayi güven endeksi bir önceki aya göre değişmeyerek 105.7 değerinde kaldı.


Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.


Hizmet sektörü sırtladı


Ekonomik güven endeksinin yükselişe geçmesinde en önemli etkenlerden biri olarak görülen hizmet sektörü güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 5.1 arttı. TÜİK’in mayıs ayına ilişkin sektörel güven endekslerine göre nisanda 89.93 olan hizmet sektörü güven endeksi, mayısta yüzde 5.1 artarak 94.50 değerine ulaştı. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını ve gelecek üç aylık dönemde de artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının fazlalığından kaynaklandı.


Hizmet sektöründe geçen aya göre iş durumu, hizmetlere talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6.4, yüzde 4.7 ve yüzde 4.3 arttı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise, mayısta yüzde 0.1 azalarak 103.82, inşaat sektörü güven endeksi ise mayısta geçen aya göre yüzde 2.9 azalarak 79.18 oldu.


Milliyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ekonomik güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 12 artarak, 82,26'ya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayma ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı. 

Buna göre, ekonomik güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 12 artarak 73.46 değerinden 8*2.26 değerine çıktı. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. 


Hizmet sektörü güven endeksi, mayısta yüzde 5.1 artarak, 94.50, tüketici güven endeksi yüzde 0.4 artarak, 68.75 değerine yükseldi. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise mayısta değişmedi ve 105.7 değerinde kaldı. Mayısta inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2.9 azalarak, 79.18'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0.1 düşüşle, 103.82 değerlerine geriledi.


Dünya