Sektörel

İnşaat sektörü güven endeksi Ocak'ta yüzde 1,4 geriledi!

Perakende ticaret sektörü güven endeksi ocakta yüzde 3,6 artarken, hizmet sektörü güven endeksinde yüzde 6,6 gerileme görüldü. Aynı dönemde inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,4 gerileme kaydetti.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi ocakta yüzde 3,6 artarken, hizmet sektörü güven endeksinde yüzde 6,6 gerileme görüldü. Aynı dönemde inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,4 gerileme kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Ocak'a ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.


Buna göre, geçen yılın aralık ayında 99,02 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ocakta yüzde 6,6 azalarak 92,53 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.


Hizmet sektöründe geçen aya göre iş durumu endeksi yüzde 8,9, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 7,7, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 3,7 azaldı.


Perakendede güven arttı


Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi bu ay yüzde 3,6 artarak 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış, iş hacmi ile satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi ile satışların artacağını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.


Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 14,6, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 2,6 arttı, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi ise yüzde 4,5 geriledi.


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ocakta geçen aya göre yüzde 1,4 azalarak 83,91 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.


İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 9,9 artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 8,4 azaldı. 


Dünya




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sektörel güven hizmet ve inşaatta düştü, perakendede arttı... Sektörel güven perakendede artarak, "iyimser" düzeydeki konumunu korurken, "kötümser" düzeydeki hizmet ve inşaatta biraz daha geriledi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Sektörel Güven Endeksleri"0-200 aralığında değer alabiliyor. Endekslerin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

 

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6.6 azaldı
 

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2015 Aralık ayında 99.02 iken, 2016 Ocak ayında 92.53 değerine düştü. 

 

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

 

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 8.9, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 7.7 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 3.7 azaldı.

 

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.4 azaldı

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85.11 düzeyindeyken, Ocak ayında 83.91 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin” mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

 

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 9.9 artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 8.4 azaldı.  

 

Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3.6 arttı

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında 108.76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

 

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla yüzde 14.6 ve yüzde 2.6 artarken iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 4.5 azaldı.



Cumhuriyet




Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak 2016 ’Finansal Hizmetler Anketi Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni (FHGE) açıkladı. Buna göre; 2016 yılı Ocak ayında FHGE, bir önceki aya göre 9,8 puan artarak 166,2 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu FHGE’yi azalış yönünde etkilerken, son üç aydaki hizmetlere olan talep değerlendirmeleri ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE’yi artış yönünde etkiledi.

 

2016 yılı Ocak ayında, son üç aya yönelik değerlendirmelere göre, bir önceki döneme kıyasla iş durumunda kötüleşme, hizmetlere olan talep, istihdam, faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri, karlılık ve sermaye harcamasında artış görülürken, yurt içi ve AB içindeki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde kötüleşme, AB dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde ise iyileşme gözlendi.

 

Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise, iş durumunda kötüleşme, hizmetlere olan talep, istihdam ve faaliyet giderlerinde azalış, faaliyet gelirleri, karlılık ve sermaye harcamasında artış görülürken, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde kötüleşme gözlendi.

 

Gelecek üç aya yönelik beklentilere göre, bir önceki döneme kıyasla hizmetlere olan talep, istihdam ve karlılık beklentilerinde artış, faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri ve sermaye harcaması beklentilerinde azalış görülürken, yurt içi piyasalardaki rekabet gücü beklentilerinde kötüleşme, yurt dışı piyasalardaki rekabet gücü beklentilerinde ise iyileşme gözlendi.

 

Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise, hizmetlere olan talep, karlılık ve sermaye harcaması beklentilerinde artış, istihdam, faaliyet gelirleri ve faaliyet giderleri beklentilerinde azalış görülürken, yurt içi piyasalardaki rekabet gücü beklentilerinde kötüleşme,yurt dışı piyasalardaki rekabet gücü beklentilerinde ise iyileşme gözlendi.



Bugün


Haber Başkent gazetesinde şöyle yer aldı;

İnşaat sektörü güven endeksi azaldı

TÜİK verilerine göre. Ocak ayında inşaat sektörü ve hizmet sektörü güven endeksi azaldı,perakende ticaret sektörü güven endeksi ise arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2016 'Sektörel Giiven Endekslerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2015 Aralık ayında 99,02 iken, 2016 Ocak ayında 92.53 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde 'iş durumunun' iyileştiğini, 'hizmetlere olan talebin' arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde 'hizmetlere olan talebin' artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 8,9. hizmetlere olan talep endeksi yüzde 7,7 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 3,7 azaldı. 

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bıı artış; 'iş hacmi-satışların1 arttığını ve 'mevcut mal stok seviyesinin' mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde 'iş hacmi-satışların' artacağını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı. 

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla yüzde 14,6 ve yüzde 2,6 artarken iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 4,5 azaldı.


Başkent


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Sektörel Güven Endeksleriyle ilgili 2016 Ocak ayı sonuçlarını dün açıkladı. Bu kapsamda mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi önceki aya göre yüzde 3,6 artışla 108,76 değerine yükseldi. Bu artış, "iş hacmi-satışlarını" arttığını ve "mevcut mal stok seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu belirten girişimci sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde "iş hacmi-satışlarını" artacağını değerlendiren girişimci sayısı ise azaldı. Yine 2016 yılı Ocak ayında hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,6 azaldı ve 92,53 puana indi. Ayrıca inşaat sektörü güven endeksi de, bir önceki ayda 85,11 iken, 2016 yılı Ocak ayında yüzde 1,4 düşüşle 83,91 puana indi. 


Bugün




Haber Adana Medya Gazetesi'nde şu şekild yer aldı....


Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Ocak ayı verilerine göre; hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.4 azaldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,6 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2015 Aralık ayında 99,02 iken, 2016 Ocak ayında 92,53 değerine düştü. Verilere göre; hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 8,9, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 7,7 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 3,7 azaldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,6 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; "iş hacmi-satışların" arttığını ve "mevcut mal stok seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" artacağını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı. İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85,11 iken, Ocak ayında 83.91 değerine düştü. 

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 



Adana Medya


Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Ocak'a ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ocak'ta yüzde 6.6 azalarak 92.53 değerine düştü. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi de Ocak'ta geçen aya göre yüzde 1.4 azalarak 83.91 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise bu ay yüzde 3.6 artarak 108.76 değerine yükseldi. Endekslerin 100'ün altında değer alması sektörlerdeki kötümser duruma işaret ediyor. Öte yandan Merkez Bankası verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ocak'ta bir önceki aya göre 1.1 puan artarak 103.3 seviyesine yükseldi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, ocakta bir önceki aya göre 0.9 puan azalarak yüzde 74.9'a geriledi. 


Aydınlık



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜİK verilerine ayında hizmet güven endeksi sektörüne güven yüzde 1,4 azalış göste Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ocak ayı verilerine göre; hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Aralık'ta 99,02 iken, Ocak'ta 92,53 değerine düştü. 


Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığım değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


Hizmet sektörü 

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; "iş hacmi-satışların" arttığını ve "mevcut mal stok seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. 


İnşaat sektörü 

İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 1,4 azalış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85,11 iken, Ocak ayında 83,91 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


BirGün



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Ocak ayı verilerine göre; hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4 azaldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,6 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2015 Aralık ayında 99,02 iken, 2016 Ocak ayında 92,53 değerine düştü. Bu azalış; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


Meydan