Genel

İnşaat sektörü için Yaşam Döngüsü Rehberi hazırlandı!

Dünya genelinde binaların insan kaynaklı karbondioksit (CO2) salınımındaki payını azaltmak için inşaat sektörüne yönelik Yaşam Döngüsü Rehberi  hazırlandı. 

Küresel ısınmanın dünya ve Türkiye üzerindeki olası etkilerinin anlatılması için inşaatı sektörüne yönelik yeni rehber hazırlandı. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre; beton, çimento, demir-çelik, malzeme üreticileriyle beraber inşaat sektörünün tüm bileşenlerinin yaşam döngüsü analizine geçmesi gerektiğinin altı çizildi. Bakanlıklar, belediyelerin imar planları hazırlarken, dikey mimari yerine daha az CO2 salan betonun kullanıldığı yatay mimariyi tercih etmeleri için mesaj verildi. 

Düşük karbonlu ürünler

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı TBMM’de onaylayacak olmasının çok önemli olduğunu dile getirilirken karbon salımı kaynaklarından biri olan inşaatların tüm aşamalarında çevreci ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtti. AB’nin 2050’de karbon nötr hedefine ulaşma çerçevesinde 5 senelik eylem planları istediğini hatırlatan Işık, “Beton üretimindeki Karbondioksit salımının yüzde 80-85’i çimentodan geliyor. Biz bu rehberle çevreci beton üretmek için çimentoda AR-GE çalışmalarının hızlanması, karbondioksit üretiminin etap etap azaltılması, elektrikli makinelerin daha çok kullanılması gibi konuların konuşulması gerektiğini vurgulamak istedik” dedi.

Rehberde, dünyada kişi başı yıllık beton tüketiminin 1 metreküp, Türkiye’de 1.13 metreküp olduğu, 1 metreküp beton için 250 gram karbondioksit üretildiği hesaplandı. 2050 yılına kadar beton üretiminin 1990’dakinden dört kat daha fazla olacağı, önümüzdeki 40 sene içinde 230 milyar metrekarelik yeni bir alan inşa edileceğini de ifade edildi.

Eski ve verimli olmayan binalar Yeşil Mutabakat ile yenilenecek!