İnşaat sektörü Mersin ekonomisini canlandıracak!
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 14 No'lu İnşaat ve Emlak Komitesi Başkanı Hasan Engin, 2016'da Mersin ekonomisini canlandırabilecek en önemli sektörün inşaat olduğunu ve kentsel dönüşümle piyasalara hareket gelebileceğini söyledi.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Mersin'de de 2015'in ekonomik açıdan sıkıntılı geçtiğini kaydeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 14 No'lu İnşaat ve Emlak Komitesi Başkanı Hasan Engin, 2016'da Mersin ekonomisini canlandırabilecek en önemli sektörün inşaat olduğunu ve kentsel dönüşümle piyasalara hareket gelebileceğini söyledi.
Bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle ihracatın sıkıntıya girdiğine, tarım sektöründe önemli kayıplar yaşandığına dikkat çeken Engin, ekonomiye hareketi getirecek en önemli sektörün inşaat olabileceğini bildirdi. Hükümetin de gelecek yıl için ekonomiyi iç piyasa ile canlandırmaya odaklandığını ifade eden Engin, Mersin'in de bu dönemde kentsel dönüşüme ağırlık vermesi gerektiğini anlattı. 14 No'lu İnşaat ve Emlak Komitesi çalışmaları hakkında bilgi veren Hasan Engin, ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Komite bünyesinde müteahhitler, kooperatifler ve emlakçıların bulunduğunu bildiren Engin, üye sayılarının 1700'e yaklaştığını söyledi. Meslek Komiteleri arasındaki en büyük gruplardan biri olduklarını ve 4 meclis üyesi ile temsil edildiklerini anlatan Engin, "Mersin'i ayakta tutan önemli sektörlerden birisiyiz. Aynı zamanda Oda'mızın lokomotifi olduğumuzu söyleyebilirim. Mobilyacısından mermercisine, betoncudan parkeciye kadar 250-300 sektörü hareketlendiriyoruz" değerlendirmesi yaptı. Ancak sektörde bazı sıkıntılar yaşandığına değinen Hasan Engin, şunları söyledi: "Mersin'de inşaat sektörü oldukça hareketli. Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu söylenebilir. Bu gelişme şehir dışındaki yatırımcıların da dikkatini çekiyor ve dışarıdan gelen bazı büyük firmalar taşeron marifetiyle iş yapıyorlar. Çalışma sonunda verilen çekler ya da yapılan sözleşmeler ise zaman zaman ticaret hukukuna uymuyor. Bu tür sıkıntılar için bir şekilde önlem alınması gerektiğini düşünüyorum".
"SON 3 AYDIR HAREKET BAŞLADI"
Mersin'de yılın ilk yarısının durağan geçmesine rağmen son 3 aydır inşaat sektöründe hareketlenmenin başladığını anlatan Hasan Engin, bunda akaryakıt fiyatlarının 50 doların altına inmesinin, çimento ve demir fiyatlarının yüzde 30'a yakın düşmesinin önemli rolü olduğunu bildirdi. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte inşaata yönelimin arttığını kaydeden Engin, "Devlet de bu işe el attı. TOKİ'lerle inşaat sektörünü ve piyasayı canlandırdı. Özel sektörde de finansal güce sahip olanlar inşaat sektörüne yöneldi" dedi. Ancak maddi durumu iyi olan herkesin bu sektöre adım atmasının doğru olmadığına da dikkat çeken Engin, şu değerlendirmeleri yaptı: "Bugün birçok sektörde faaliyet gösterebilmek için önemli eğitimlerden geçiyorsunuz ve belli sertifikaları aldıktan sonra işyeri açabiliyorsunuz. Oysa finansal gücü olan herkes inşaat alanına yönelebiliyor. İnşaat alanında yeterli finansal güce sahip olan kişilerin işe başlama izninin belirli eğitim ve programlardan geçtikten sonra verilmesi gerekmektedir. Bu uygulamalar ile inşaatlardaki iş ve can güvenliği, paralelinde de kalite artırılıp standart oluşturulabilir".
"KENTİN İMAR SIKINTISI ÇÖZÜMLENMELİ"
Mersin'in inşaat sektöründeki bir diğer önemli sorunu imarda yaşadığına değinen Hasan Engin, imarlı arazi sayısının çok azalması nedeniyle kentin içinde arsa fiyatlarının ve paralelinde de konut fiyatlarının ciddi ölçüde arttığını bildirdi. Bölgede konut dışı kentsel alanların imara açılması gerektiğini vurgulayan Engin, "Kentin kuzeyindeki tarım dışı alanların ve Mersin Erdemli Otoban Yolu'nun güney kısımlarının kentsel gelişme alanı olarak imara açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
"ÖRNEK DÖNÜŞÜM ALANLARI OLUŞTURULABİLİR"
2016'da inşaat sektörü için yapılması gereken bir diğer çalışmanın kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Hasan Engin, bu dönüşüme Bahçe ya da Barış Mahallesi'nden başlanabileceğini dile getirdi. Bu sayede kentin varoşları ve dış bölgelerdeki mahallelerin kentsel dönüşüme inancının artabileceğine işaret eden Engin şunları söyledi: "Kentsel dönüşümde doğru bir başlangıç çok önemli. Eğer bahsedilen mahallelerin cazibesi artırılırsa, gecekondular yerine güvenli yapılar, görsel donatılar oluşturulursa, bölgeye oyun parkları, otoparklar, AVM'ler, hastaneler, eğitim kurumları getirilirse herkes bu bölgede yaşamak isteyecektir. Mevcut durumda bölgede metruk binaların yoğun olması nedeniyle cazibesi yok. Ancak örnek çalışmalara imza atılabilir. Bu diğer bölgeler için de tetikleyici olup kent ekonomisinin canlandırılması adına önem taşıyacaktır". Kentsel dönüşümün parsel bazında değil ada bazında yapılmasının bu nedenle önem taşıdığını vurgulayan Engin, "Ada bazında bir dönüşümle yalnızca binalarda değil tüm çevrede dönüşüm sağlanabilir" dedi.
"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI SEKTÖRÜ ZORLAYABİLİR"
Asgari ücret artışına da değinen Hasan Engin, inşaat sektörünün vasıfsız işgücünün istihdamını sağladığını ve emek yoğun bir sektör olduğunu hatırlattı. Ücretlerin önemli bir bölümünün asgari ücret üzerinden ödendiğini kaydeden Engin, bu alandaki artışların işvereni büyük ölçüde zorlayacağını söyledi. Asgari ücrette yüzde 20'lik sübvansiyonun ilk etapta yeterli geleceğini düşünmediklerini vurgulayan Engin, bu oranın en az yüzde 50 olması gerektiğini anlattı. Aksi halde oluşan yükü işverenin karşılamakta zorlanacağını ve işsizlik oranlarının artacağını dile getiren Engin, bu durumun hükümetin üzerinde daha ciddi bir yük oluşturabileceğine dikkat çekti.
"HÜKÜMETİN YATIRIM SÖZLERİNİN GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"
Mersin için hükümet tarafından verilen bazı sözler olduğunu da hatırlatan Hasan Engin, 2016'da bu yatırım vaatlerinin yerine getirilmesini beklediklerini söyledi. Bu yatırımların hayat bulmasının bölge cazibesini artıracağını ve yeni yatırımları da beraberinde getireceğini kaydeden Engin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mardin gibi bölgelerin işadamlarının Mersin'e daha çok yatırım yapmasını ve paralelinde inşaat sektörünün de hareketlenmesini beklediklerini söyledi.
Haberci (Mersin)