Sektörel

İnşaat sektörü ön plana çıkacak!

Borsa İstanbul'da payları işlem gören şirketler Ekim ayının son haftasından itibaren 3. çeyrek bilançolarını kamuya ilan etmek durumunda.



Borsa İstanbul'da payları işlem gören şirketler Ekim ayının son haftasından itibaren 3. çeyrek bilançolarını kamuya ilan etmek durumunda. Uzmanlar bu dönemde özellikle bankacılık, gayrimenkul yatırım ortaklığı, inşaat, çimento ve beyaz eşya sektör hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.


Yılın 3. çeyreğine ait bilançoların açıklanmasına kısa bir süre kaldı. Analistler bilanço tahminleri yaparken, borsada ise bu bek­lentiler satın almıyor. Konsolide olmayan bilançoların büyük kıs­mının KAP'a son gönderilme tarihi 31.10.2016 olarak açıklandı. Konsolide bilançoların ise en geç 9.11.2016 tarihine kadar borsa­ya gönderilmesi gerekiyor. Diğer bir deyişle Borsa İstanbul'da payları işlem gören şirketler Ekim ayının son haftasından Kasım ayının son haftasına kadar konsolide ve konsolide olmayan bilan­çolarını kamuoyuna ilan etmek durumundalar.


Uzmanlar 3. çeyrek bilançolarında özellikle bankaclık sektörü bilançolarının ön plana çıkacağını düşünüyor. Bunun yanı sıra gay­rimenkul yatırım ortaklığı, inşaat, çimento ve beyaz eşya üreticile­rinin de iyi bir 3. çeyrek geçirdiğini düşünüyor. Bu kapsamda ise özellikle iyi bilanço açıklamasını bekledikleri 37 şirkete dikkat çe­kiyor.


"OTOMOTİV, BEYAZ EŞYA"

3. çeyrek bilançolarında en çok bankacılık sektörü bilançolarının ön plana çıkacağını düşünen Piramit Men­kul Kıymetler AŞ Port­föy Yönetim Müdürü Mehmet Ali Kalfa gerekçelerini ise şöyle özetliyor:

"Bankacılık sektörü 3. çeyrekte de TCMB'nin gecelik borç verme faizini 24 Mart'tan itibaren düzenli olarak düşürmeye devam etti. Son olarak bu faizi yüzde 8.25'e düşürdü. Bunun yanı sıra banka­ların zorunlu karşılık ve rezerv opsiyon katsayıları bu dönemde 2 defa 50'şer baz puan aşağı çekildi. Böylece bankalara dolaylı ola­rak ilave ve daha ucuz kaynak sağlamış oldu. Bankalar ise kullan­dırdıkları kredilerin fiyatını 3. çeyrekte tüketicilere aynı isteklilik­te aşağı indirmedi ve durum bankaların bilançolarına 3. çeyrekte pozitif yansımış oldu. Öte yandan bankalar personel azaltımı da­hil karlılıklarını artırmak için önlemler de aldı. Tasarruf mevdua­tı faizlerinin düşürülmesine yönelik son zamanlarda piyasada devam eden beyin jimnastiği de bu konuda bir çeşit önlem alınaca­ğını ve bankaların karlılığının son çeyrekte de devam edeceğini işaret eden gelişmeler arasında yer alıyor. Çünkü bankaların kay­nakları arasında en büyük pay yüzde 12'leri bile aşan maliyet ile tasarruf mevduatı yer alıyor."


Bankacılık dışında gayrimenkul yatırım ortaklığı, inşaat ve çi­mento üretimi yapan şirketlerin görece iyi bir 3. çeyrek geçirdiği­ni belirten Kalfa, hem iç talep, hem de Avrupa'dan devam eden talep artışı sebebiyle başta otomotiv ve beyaz eşya üreticilerinin de iyi bir 3. çeyrek geçirdiğini düşünüyor.

Kalfa; Nuh Çimento, Halk Bankası, Haznedar Refrakter Sana­yii, İş GYO, Tekfen Holding, İş Bankası, Bursa Çimento, Vestel Beyaz Eşya, Soda Sanayi, Yapı Kredi, Vakıfbank, Akbank, Batı-çim, Garanti Bankası, Çemtaş, Enka İnşaat, Bolu Çimento, Ak­çansa, Petkim ve Emlak Konut GYO hisselerinin iyi bilanço açık­lamasını bekliyor.



"GYO, KONUT, ÇİMENTO"

3.çeyreğin bazı şirketler için oldukça zor geç­tiğini belirten Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, özellikle havacılık ve turizm sektörünün yaşanan olaylar nedeniyle eski performansından uzak bir görüntü sergileyebileceğinden endişe ediyor. Aynı şekil­de otomotiv sektöründe de yüzde 30 oranında bir daralmanın meydana gelebileceğini düşünüyor. 3.çeyrekte perakende ve teks­til sektörünün yanı sıra demir çelik sektörünün de zayıf kaldığım hatırlatıyor.

"Bankacılık sektöründen 2.çeyrekteki gibi iyi karlar görebiliriz" diyen Nalbantlı'ya göre de GYO, konut ve çimento sektöründen de iyi kar rakamları gelebilir. Alkim Kimya, Soda Sanayi, Enka İnşaat, Şişecam, Emlak Konut GYO, Alarko GYO, İş GYO, To­runlar GYO, Katmerciler, Aselsan, Bolu Çimento, Göltaş Çimen­to, Çimsa, Eczacıbaşı Yatırım, Garanti Bankası, Halk Bankası ve TSKB'nin ise yılın 3. çeyreğinde iyi bilanço açıklamasını bekliyor.




“ALKİM KİMYA GÜÇLÜ BÜYÜYOR”

Gizmen Nalbantlı/ Işık FX Başanalisti

Alkim Kimya: 2016 yılının ilk yansında operasyonel olarak iyi performans gösteren şirketin, kapasite artış yatırımının tamamlanması ile güçlü büyümesini devam ettireceğini düşünüyoruz. Yurt içinde rakibi olmayan şirket rekabet avantajı, euro bazlı gelirleri ve müşterileri ile yaptığı uzun süreli anlaşmalar ile ön plana çıkıyor. Maliyetlerinin TL, gelirlerinin euro bazlı olması şirketi kur riskine karşı koruyor. 150 bin ton olan sodyum sülfat üretim kapasitesinin 210 bin tona çıkmasıyla karlılığını artırmasını beklediğimiz Alkim'in 3.çeyrek net kar rakamının 30 milyon TL civarı olmasını bekliyoruz. Yatırımları ile büyümeye devam eden Alkim Kimya hisselerinde yüzde 23 yükseliş potansiyeli ile 20.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.


Enka İnşaat: Şirketin taahhüt tarafındaki toplam birikmiş iş yükünün yüzde 10'dan fazlası ve portföyünün çok büyük kısmı Rusya'da. Rusya'da bulunan ticari gayrimenkullerin konsolide faaliyet karına katkısı yüzde 35 düzeyinde.

Rusya ile yaşanan sorunlara rağmen ilk yarıda iyi performans sergileyen şirket ilişkilerin normalleşmesinden olumu etkilenecektir. Net döviz pozisyonu 3 milyar TL olan şirket, TL'deki zayıflamadan olumlu etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Enka inşaatın 3.çeyrek net kar rakamının 1.4 milyar TL olmasını bekliyoruz. Performansını beğendiğimiz şirket hisselerinde yüzde 14 yükseliş potansiyeli ile 5.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Gizmen Nalbantlı/ Işık FX Başanalisti



Soda Sanayi: Enerji fiyatlarında ki indirimden olumlu etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. Satış gelirlerinin döviz cinsinden, maliyetlerinin ise TL cinsinden olması nedeniyle TL'deki Soda Sanayii A.S. zayıflama pozitif yansıyor. Bu da kur farkı geliri yaratarak net kara katkı yapıyor. Enerji maliyetlerinden düşüş elde etmek için yapılan yatırımların 2017 yılında devreye girmesi ile karlılığın daha da artacağını düşünüyoruz. 3. çeyrekte 354 milyon TL kar açıklamasını beklediğimiz Soda Sanayi'nin kapasite artışı, enerji tasarrufu ve TL'deki zayıflama ile birlikte iyi performans göstermesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 14 yükseliş potansiyeli ile 4.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Gizmen Nalbantlı/ Işık FX Başanalisti



Emlak Konut GYO: Şirket 2016 Ağustos ayında başlattığı hatta ülke genelinde öncülük ettiği kampanyasının meyvelerini 2016 üçüncü çeyrek finansallarında alacağa benziyor. Özellikle 2016 ikinci çeyrekte önemli ölçüde iyileşme gösteren hasılat performansının devam etmesi beklenebilir. Öte yandan Emlak Konut’un sektörünün aksine bünyesinde bulunan ve 2016 ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış ile 2 milyar 886 milyon TL net nakdi dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor. Projelerinin hali hazırda yüzde 85.5'nin gelir paylaşımı modeli ile yapılması şirket riskini

minimize ediyor. 2016 üçüncü çeyrekte, çeyreklik bazda 455 milyon TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 3.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz. 



“BOLU ÇİMENTO YATIRIMLARINI TAMAMLADI”

Mehmet Ali Kalfa/ Piramit Menkul Kıy. AŞ Portföy Yönetim Müdürü 


"Bolu Çimento yatırımlarını tamamladı. 14 Bolu Çimento: 2016 yılı 3. çeyrekte 356 milyon TL net satış ve 86 milyon TL net kar bekliyoruz. Şirket yatırımlarını bitirdi. Marmara Bölgesi için kentsel dönüşüm ve büyük altyapı projeleri için Bolu Merkez'de önemli bir tedarikçi konumunda. Yatırımcılarına temettü dağıtmaya önem veriyor. Şirket Bolu Merkez BOLU Fabrikasında 5.3 milyon TL harcayarak yaptığı Klinker Soğutma Modifikasyon yatırımını ve 1.22 milyon TL harcadığı kömür değirmeni Elektro filtresinin torbalı filtreye dönüşümü yatırımlarını tamamlayıp 2. çeyrek sonu itibariyle devreye aldı. Bolu, Ankara ve Ereğli'de üretimi bulunan Bolu Çimento yılık 2.5 milyon ton klinker ve 5.5 milyon ton çimento ve cüruf öğütme kapasitesine sahip. Ankara'da 2015 yılı Temmuz ayında devreye aldığı tesisi ile Ankara ve çevresinde de etkinliğini artırmakta. Şirket hisselerinde orta vadede yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 6.65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.


Bursa Çimento: 2016 yılı 3. çeyrekte 564 milyon TL net satış ve 85 milyon TL net kar bekliyoruz. Şirketin halihazırda yılda 1.5 milyon ton klinker, 2.85 milyon ton çimento öğütme kapasitesi var. Bursa Çimento Marmara Bölgesi dışında Kütahya bölgesinin çimento ihtiyacını karşılıyor.

Şirket atıktan türetilmiş yakıt ile hem çevreci bir yaklaşım sergilemekte, hem de döner fırınların ihtiyacı olan yüksek ısıyı elde etmekte. Döner fırınlara ait elektrostatik filtrelerin torbalı jet filtreye dönüştürme işlemini 2012 yılında gerçekleştirmiş ve atık ısıdan enerji üretim tesisini de 2013 yılı Ağustos ayında devreye alarak ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 25'ini kendisi üretir hale gelmiştir. Şirket son 3 yıldır düzenli olarak temettü ödüyor. Bursa Çimento hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 7.95 TL'lik hedef fiyat öngörüyoruz.

Mehmet Ali Kalfa/ Piramit Menkul Kıy. AŞ Portföy Yönetim Müdürü


Para