Kentsel Dönüşüm

İnşaat sektörü temsilcilerinden 'Kentsel dönüşüm bankası kurulsun!' önerisi!

Ülke genelinde vatandaşların en çok finansman için konut tarafında ihtiyaç duyuyor. Mimar Nihat Şen, sadece konuta kredi veren banka kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Mimar Nihat Şen en fazla finansmanın konut içn ihtiyaç duyulduğun söyleyerek, “Gayrimenkul fonları var ama yeterli değil. Sadece bu konuda kredi veren banka kurmalıyız” dedi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise meselenin ayrı banka kurmak değil ucuz finansman modeli olduğunu söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BANKASI KURULSUN

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, kentsel dönüşümün siyaset üstü ulusal bir güvenlik meselesi olarak ele alınması gerektiğini söylüyor.

Deprem ve doğal afetlerden kaynaklı kentsel dönüşüm çalışmaları ve binaların dönüşümü için Kentsel Dönüşüm Finansman Bankası kurulması gerektiğini belirten Şen, “Kamu bankalarının böyle bir finansman imkanı yok. Özel bankalarda ise faizler çok yüksek. Bu sebeple sadece kentsel dönüşüme finansman sağlayacak bir banka kurulmalı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu konuda bir adım atabilir. Düşük faizli ve uzun vadeli kredi sağlanabilir. Gayrimenkul fonları var ama bunlar yeterli değil. Kentsel dönüşüm çok önemli, dolayısıyla bu konuda hızlıca harekete geçilmeli. Sadece bu konuda kredi veren bir banka kurmalıyız” dedi.

Şen bu kapsamda da  Kentsel dönüşümde sıfır faizli kredi ödemesi, 2 yıl ödemesiz 180 ay veya 240 ay olarak düzenlenmelidir” önerisinde bulundu.

YENİ FİNANSMAN MODELİ GELİŞTİRİLMELİ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümde banka fikrinin gerçekleşmesinin zor olduğunu ancak hayata geçirilmesi halinde fayda sağlayacağını söyledi.

Tellioğlu, “Gönül ister ki olsun ama şu andaki finans sistemine göre çok zor. Keşke olabilse. Çünkü burada mesele ayrı bir banka kurmak değil, mesele yüksek mevduattan topladığın parayı daha ucuz bir finansman modeliyle vatandaşa vermektir. Sektörde sadece Emlak Katılım bankası var. Başka bir banka kurunca ucuz kredi verilecek mi? Ucuz krediyi devlet verecek.

Devlet bunu başka enstrümanlarla da verebilir. Ucuz krediye nasıl ulaşacağız, ona odaklanmamız lazım. Bunun için yeni finansman modellerini geliştirmek lazım” dedi.

EMLAK BANK TEKRAR İŞLEVSEL HALE GETİRİLMELİ

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 2018’de KONUTDER Başkanlığı yaptığı dönemde Emlak Bank’ın katılım bankası olarak tekrar işlevsel hale getirilmesi için talepte bulunduklarını hatırlattı.

Kentsel dönüşüm finansmanı ve tüketicinin ev alması için bu talebi dile getirdiklerini ifade eden Elmas, şunları söyledi: “Emlak Katılım Bankası kuruldu ama hiçbir zaman bu işlevini yerine getirmedi. Getirmek için de bir çabası olmadı. Klasik Katılım Finans oldu.

Bu gecikmiş görevi Emlak Katılım Bankası ifa edebilir. Her türlü altyapısı hazır. Belki bir miktar sermaye takviyesi ile imkânları artırılabilir. İnşaat sektörüne, konut üretimine, kentsel dönüşüme, ev sahipliğine, kiralık konut üretimine, hepsine birden büyük bir bakış problemi var." ifadelerini kullandı. 

Kentsel dönüşümle bir binayı yeniletmenin maliyeti ne kadar? İşte kentsel dönüşüm faturası!

Bakanlık'tan İzmir'de kentsel dönüşümün önünü açacak tarihi hamle!

İstanbul'un kuzeyine dikkat çeken ünlü gayrimenkul uzmanı açıkladı: 2025 imar ve kentsel dönüşüm yılı olacak!