Sektörel

İnşaat sektörü yabancı yatırımcılara Türkiye kapısını açtı!

Cumhuriyet Gazetesi'nin köşe yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü yazısında inşaat sektörünü ve inşaat sektörünün ülkeye faydasını anlatıyor. İşte o yazı...

İnşaat sektörü geçen hafta KonutDer'in organizasyonunda bir araya geldi. Etkinlik, Türkiye'de daha önce yatırım yapmamış ve bu pazarla detaylı olarak ilgilenmemiş, büyük hacimli yatırımlarıyla dünyada isimlerinden bahsettiren firmaları Türk pazarıyla bir araya getirdi. Bu anlamda sektör için gerçekleştirilen en önemli ve verimli toplantılardan biriydi. Ancak bu etkinliğin en dikkat çekici kısmı, ekonomi bakanının inşaat sektörüne nihayet yaktığı yeşil ışıktı. Uzun zamandır inşaat sektörünün proje geliştiricileri, el yordamıyla kendi imkânlarıyla sektörde hareket yaratmaya çalışıyorlar. Bu çabalar, bir sürü "şeye"e rağmen gösteriliyor. Zira uzun zamandır inşaat sektörü bırakın desteklenmeyi adeta bir üvey evlat muamelesiyle karşı karşıya. Üstelik biraz destekle, sektörün nasıl Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğu, nasıl bir potansiyel yarattığı bu kadar aşikarken. Sektör ekonominin sorunu olan her derdin devasıyken. İstihdam her geçen gün artarken ve kayıt dışının önüne geçilmişken, sadece 10 yılda yerli ürün kullanma oranını yüzde 20'den yüzde 85'e çıkarmışken, 100 tane olan ve yerli üretim yapan alt sektörünü 220 alt sektör haline getirmişken, yabancı yatırımcılara Türkiye kapısını ilk açan sektör olmuşken. 


İnşaat sektörü ne istiyor? 

İnşaat sektörü önünün açılmasını, güvenilir firmaların iş yaparken ecel terleri dökmemesini istiyor. Üstelik bahsedilen şeyler teşvikler, vergi muafiyetleri değil. Sadece adil ve tutarlı bir sistematik. Özetlemek gerekirse; Yabancıya Satış konusunda, vergilerle ilgili, imar kanunuyla ve tapuyla ilgili zaten gelişmekte olan ülkelerde bile çoktan düzenlenmiş olması gereken maddeler. 


1- Yabancıya satış konusu; 

a- Kademeli olarak vatandaşlık hakkı, 

b- Hukuki prosedürün kolaylaşması, 

c- Satışın ihracat kapsamında değerlendirilmesi, 


2- Vergi düzenlemesi 

a-150 metrekarenin altındaki evlere uygulanan yüzde 18'lik verginin yeniden düzenlemesi 

b- Damga vergisi Bir inşaat bitene kadar 15 kez ödenmesi konusu, tutarın standart ve tek seferde ödenmesi 

c- Tapu harçlarının yeniden yapılandırılması 


3- İmar Kanunu Eski hakların korunması konusu 


4- Tapu kayıtlarının düzenlenmesi Tapuda kayıtlı olan satış tutarlarının gerçek tutarları yansıtması için gerekli düzenlemeler. 


Bu düzenlemeleren yapılmaması, sektörün sırtında her geçen gün artan bir yük oluşturuyor. Her geçen gün artıyor çünkü ülkenin koşulları her geçen gün zorlaşıyor. Sadece yabancı değil yerli yatırımcı için de alım iştahını arttırmak, işleri biraz kolaylaştırmak gerekiyor. Aksi takdirde, bu kadar büyük bir konut ihtiyacı ve yabancı yatırımcı ilgisi olduğu halde sektör ivme kaybedecek. Kendi ellerimizle kendimizi baltalamış olacağız, ki bir süredir yapılan uygulamalar böyle. 

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik'in çok önemli tespitiyle bitirelim. "Bizyılda 10 milyar dolarlık yabancıya konut satarız ama devlet ve bürokrasi bizim önümüzü açmalı." 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet