29 / 06 / 2024

İnşaat sektörü yavaşladı!

İnşaat sektörü yavaşladı!

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından yayımlanan ve sektör tarafından da merakla beklenen 2024 Mayıs Raporu'na göre inşaat sektörünün geçen yıla göre yavaşladığı belirtildi.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), sektör tarafından merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2024 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Habertürk'ten Esra Toptaş imzalı habere göre söz konusu Rapor, mayıs ayında eşik değerin üstünde konumlanan Faaliyet Endeksi’nin geçen seneye kıyasla gerilemiş olmasının kritik olduğunu gösterirken Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması, Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde de artış trendine giremeyeceğine işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı ve sektörün de merakla beklediği Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri masaya yatırıyor. İnşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan gösterge niteliği taşıyor.

Hazır Beton Endeksi 2024 Mayıs Ayı Raporu’nda yer alan detaylara göre Nisan'da eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi yeniden pozitif tarafa geçti. 2024 yılının ilk dört ayında negatif tarafta seyreden Beklenti ve Güven Endeksleri Mayıs'ta bir önceki aya göre yükselmiş görünse de hâlâ eşik değerin altında görünüyor. Ayrıca söz konusu endekslerdeki bir önceki aya göre oluşan bu artış Hazır Beton Endeksi’ni eşik değerin üzerine çıkarmayı da başaramadı.

İnşaat sektörü yavaşladı!

Geçtiğimiz mayıs ayında tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azaldı. Raporda yer alan detaylara göre en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görünüyor. Her ne kadar Faaliyet Endeksi Mayıs'ta eşik değerin üstünde konumlansa da, söz konusu endeksin geçen seneye kıyasla gerilemiş olması kritik şekilde değerlendiriliyor. Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde de artış trendine giremeyeceğine işaret ediyor. Tüm endekslerdeki gerileme Birleşik Beton Endeksini de aşağı çekti yorumları yapılıyor.

Sektöre ışık tutan raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Nisan'da eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi geçtiğimiz Mayıs'ta yeniden pozitif tarafa geçti. Eşik değerin üstünde konumlanmış olsa da, Faaliyet Endeksi’nin geçen seneye kıyasla gerilemiş olması kritiktir. Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde artış trendine giremeyeceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

KONUT SEKTÖRÜNDE HAREKETLİLİK BEKLENMİYOR

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörüne yönelik de bazı değerlendirmeler yaşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Bir önceki senenin aynı ayına göre, Nisan'daki ipotekli konut satışlarındaki yüzde 67,5’lik azalma, Mayıs'ta yüzde 64 şeklinde devam etti. Her ne kadar kredi faizleri Mayıs'ta gerileme gösterse de yüzde 60’ın üzerinde devam eden bir kredi faiz haddi ile konut sektöründe hareketlilik beklenmiyor. Ayrıca ekonomi yönetimi tarafından enflasyon ile mücadele programının oldukça sıkı bir biçimde uygulanıyor olması, senenin geri kalan kısmında politika faizinde aşağı yönlü ciddi bir hareket beklentisini de ortadan kaldırıyor. Yılın son çeyreğindeki olası faiz indirimleri dahi sektörde beklenen o hareketliliği getirmeyecektir.” ifadelerini kullandı. 

 

Asma Bahçe Villaları’nda lansmana özel arabanı ver tapunu al kampanyası!

Yeşil GYO Innovia 4'te kat irtifakı kurulduktan sonra inşaat devam edecek: 2 yılda teslim edilecek!

1933 yılında köylere millet bahçesi yapılmış!


Geri Dön