Sektörel

İnşaat sektörü yıllık yüzde 17-18 oranında gelişme gösterdi!

Erşat Hürmüzlü: ''İnşaat sektörü, 2010'dan sonra yıllık yüzde 17-18 gibi bir büyüme oranı gerçekleştirmiştir. Türkiye 2010'da dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit firması içinde 33 firma ile Çin'den sonra 2. sırada yer almıştır''...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, inşaat sektörünün 2010'dan sonra yıllık yüzde 17-18 gibi bir büyüme oranı gerçekleştirdiğini belirterek, ''Türkiye 2010'da dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit firması içinde 33 firma ile Çin'den sonra 2.sırada yer almıştır'' dedi. 

     Uluslararası İşbirliği Platformu'nun düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde konuşan Hürmüzlü, yaklaşık yılda 1,4 milyon kişiye iş yaratan inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi. 

     İnşaat sektörünün, diğer sektörler üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak etkileri hesaba katıldığında katkısının yüzde 30'lar civarında olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: 

     ''Sektörün gelişmesi için en önemli faktörler, siyasi istikrar, azalan döviz kuru, azalan faiz ve kredi oranlarıdır. Bence özellikle teminat mektuplarıdır. İnşaat sektörü dünyada ve Türkiye'de olan krizlerle paralel olarak büyümüş ve küçülmüştür. 2000'li yıllarda gelişme kaydettikten sonra 2008 ve 2009 krizlerinde küçülmeye rağmen büyük atılımlar yapmış ve 2010'dan sonra yıllık yüzde 17-18 gibi bir büyüme oranı gerçekleştirmiştir. Türkiye 2010'da dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit firması içinde 33 firma ile Çin'den sonra 2. sırada yer almıştır'' 

     Hürmüzlü, 1972-2010 arasında Türk firmalarının yurt dışında 6 bin proje üstlendiğini, bu projelerin maliyetinin 187 milyar dolar olduğunu söyledi. 

     Türk firmaların 89 ülkede bayrak dalgalandırdığını anlatan Hürmüzlü,gelecek dönemde Suudi Arabistan, Hindistan, Cezayir, Kuveyt ve Irak'ta 'da önemli alt yapı yatırımlarının yapılacağını kaydetti. 

     Hürmüzlü, Türkiye'nin ağır sanayiye ağırlık verdiğini belirterek, ''O yüzden müteahhitlik firmalarında bir değişikliğe ihtiyaç var. Alt yapı, üst yapı projelerinden çok enerji, mühendislik hizmetleri ve teknolojik projelere girmek gerekir. Bunu da gördüğümüz kadarıyla firmalarımız en iyi şekilde yapıyor''' diye konuştu. 


AA