Sektörel

İnşaat sektörü yüksek kredi faizlerinden direk etkileniyor!

Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş, “İnşaat sektörü yükselen kredi faizleri, siyasi istikrarsızlık, terör ve emlak söylentilerinden direkt etkileniyor” dedi.

İnşaat sektöründe istihdam, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,7 geriledi. Uzmanlar, sektörün kredi faizleri, terör ve siyasi istikrarsızlıktan direkt etkilendiğini belirtti. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine ilişkin inşaat iş gücü girdi endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 azalış gösterdi.  Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,7 geriledi. Vahdet’e konuşan Marmara Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yeşiltaş, “İnşaat sektörü yükselen kredi faizleri, siyasi istikrarsızlık, terör ve emlak söylentilerinden direkt etkileniyor” dedi.  


ŞİŞİRME YÜZDE 50’LERE VARIYOR 


 Konut kredisi faizlerinin son dönemde çok yükseldiğine vurgu yapan Yeşiltaş, “Gayrimenkul alımı ve yatırımcı bundan direkt etkileniyor. Şehir merkezlerin de ise kentsel dönüşümden dolayı fiyatlarda suni bir köpük oluştu. Kentsel dönüşüm adı altında binalar münferit olarak yıkılıp yenileniyor. Burada yüzde 50’lere varan bir şişirme olunca da alıcı bundan uzak duruyor. Maalesef bazı satışlarda emsal olarak gösteriliyor. Münferit ihtiyaçtan satılan emlaklar var. Arz olmayınca emsal de doğru emsal olmuyor” diye konuştu. 


PROJE SÖYLENTİLERİ ETKİLİYOR 


Yeşiltaş, İnşaat malzemelerinde de bir artışın olduğunu hatırlatarak “Dolar yükseldi, maliyetler arttı. Buna bağlı olarak konut yapımı azaldı” dedi. Söylentilerin arsa maliyetlerini yükselttiğini belirten Yeşiltaş, “Devamlı bir 3. Havalimanı ve 3. Köprü söylentisi var. Önüne gelen bu işi yapar oldu. Doğru bir değerleme uzmanlığı yok. Bir mahalle de 30-40 emlakçı görmek mümkün. Bunlar iş yapabilmek için satıcıya ‘Burası, şu kadar eder’ şeklinde rastgele fiyat veriyor. Bu da arzı zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı. 


 PİYASA KANUNSUZ KİŞİLERİN ELİNDE


 “Emlak müşavirleri kanunu olması lazım” diyen Yeşiltaş, “En önemlisi emlakçıların bir sorumluluğunun olması gerekiyor. Bir yatırım aracının başı boş, kanunsuz, nizamsız insanların elinde olduğunu düşünebiliyor musunuz? Biz istiyoruz ki; emlak müşavirliği yasası olsun, arsa birim fiyatı ve belediye rayiç bedelleri üzerinden hareket edilsin istiyoruz. Gerçek rakamlar üzerinden gidelim, duyumlarla rakamlar oluşmasın. Vatandaş önce emlakçıya gidiyor. Emlakçının ağzından çıkan rakamları önemsiyor ve malının değerini bu şekilde tespit ediyor. Bunlar arzı etkileyen unsurlardır. İnşaat sektörü bunlardan etkileniyor ve istihdam da buna bağlı olarak azalıyor” şeklinde konuştu.


SİYASİ DEĞİŞİKLİKLER ZİKZAK SEBEBİ 


Gayrimenkul ve toprak yatırımının istikrarı sevdiğine dikkat çeken Yeşiltaş, şöyle devam etti: “Siyasette yaşanan değişiklikler nasıl doları ve altını etkiliyorsa, gayrimenkulde de zikzaklara yol açıyor.  Dolar kendini çabuk toparlıyor ama gayrimenkul söylentisinde durum öyle değil. Gayrimenkuldeki söylentiler insanların kafasında kanaat oluşturuyor. Terör olayları da şüphesiz inşaat sektörünü baltalıyor. Yabancı yatırımcı bundan çok daha fazla etkileniyor. Gayrimenkul piyasası tüm piyasaları da yakından etkiliyor.”


Vahdet Gazetesi