28 / 04 / 2024

İnşaat sektörü yüzde 18.9 oranında küçüldü

İnşaat sektörü yüzde 18.9 oranında küçüldü

İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Necip Nazır, inşaat sektörünün 18.9 oranında küçüldüğünü kaydetti



İzmir Ticaret Odası (İZTO) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı, Bina Yapım Grubu Meclis Üyesi Necip Nazır, inşaat sektörünün Türkiye'deki en önemli lokomotif sektör olmasına karşın, sorunlara çözüm önerileri getirilmesi konusunda şu ana kadar hiç bir girişimde bulunulmadığını söyledi.

İzmir'de inşaat sektörüyle ilgili, aralarında Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD),  İzmir  Sanayici ve İşadamları Derneğinin (İZSİAD) bulunduğu 14 kurumun temsilcisi, Movempick Otel'de düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Nasır, inşaat sektörünün Türkiye'nin sosyo ekonomik yapısı içinde önemli rol oynadığını, vasıfsız işçilerin istihdam edilebildiği ilk sektörün inşaat olduğunu belirterek, sektörün 2009'un ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine oranla genelde yüzde 18.9 oranında küçüldüğünü kaydetti.

Nasır, istihdam, üretim, ciro ve çalışılan saat göstergelerinin hepsinde düşüşler olduğunu, kendi çıkışıyla birlikte 200 sektörü daha harekete geçirme gücüne sahip inşaat sektöründe acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Sorunların çözümü için öneriler hazırladıklarını, bunları Ankara'da en yetkili makamlara ileteceklerini anlatan Nasır, "Artık bitme noktasına gelen bu sektör için acilen bir şeyler yapılmalıdır" diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Nasır, sektörün ayağa kalkabilmesi için yerel yönetimlerce mikro düzeyde, hükümet tarafından da makro düzeyde alınabilecek önlemler olduğunu belirtti.

Belediyelerin inşaat ruhsat harçlarıyla yol, kanal katılım ve otopark bedellerini düşürmelerini isteyen Nasır, makro önlem önerilerini de şu şekilde sıraladı:,

"İnşaat malzemelerinde KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi.

İnşaat firmalarının yıllar sonra alabildikleri KDV iadelerinin, vergi ve sigorta pirimi ödemelerine mahsup edilmesi.

Devlet tarafından düşük faizli konut kredisi verilmesi.

Konut kredisi faizlerinin, ücretliler de dahil Gelir Vergisi Matrahından indirilmesi.

Tapu harçlarının kalıcı olarak yüzde 1 olması.

İnşaatı ilgilendiren bütün sözleşmeler ve konut alım sözleşmelerinde damga vergisinin kaldırılması.

Sigorta primlerinin düşürülmesi.

KDV oranlarının, 130 metre kare konutlarda yüzde 1, 131-160 metre kare arası konutlarda yüzde 8, 160 metre kareden büyük konutlarda yüzde 18 olarak değiştirilmesi.

1985 yılında yürürlüğe giren ve artık eş güdüm, denetim, yaptırım eksiklikleri bulunan 3194 sayılı imar yasasının revize edilmesi.

Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmayı sağlama amacına ulaşması için önemli bir araç ve yöntem olacak olan bölge gelişme planlarının yapılabilmes için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasının sağlanması.

Sığınaklar ile ilgili düzenlemenin bir an önce sonuçlandırılması.

TOKİ'nin sektöre olumsuz etkilerinin gözden geçirilmesi, KOSGEB kredilerinin serbest meslek mensuplarını da kapsaması."

Nasır, bu önerilerin bir bölümünün devlete gelir kaybettireceğinin düşünülebileceğini, ancak gerçekte reel ekonominin hızlanacağını, kazananın ekonominin tümü olacağını söyledi.
AA


Geri Dön