Sektörel

İnşaat sektöründe 6 bin 188 şirket kapandı!

Son bir sene içerisinde konut veya ikamet amaçlı olmayan bina inşası gerçekleştiren 6 bin 188 şirket kapandı.

Çimento fiyatlarındaki yükselişe tepki göstererek greve  yapan müteahhitler son zamanlarda gündem olmaya devam ediyor. Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle zor günler geçiren inşaat sektöründe bir taraftan da adeta yaprak dökümü yaşanıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre; Haziran'da senelik yüzde 42,9 ile rekor kıran inşaat maliyetleri, Temmuz ayında yüzde 44,76’lık yükselişle rekor kırdı. Bina inşaat malzemesindeki yıllık ortalama fiyat yükselişi yüzde 57,25’e ulaştı. Bu tablo, şirketlerin faaliyetlerine devam etmesini zora sokuyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Temmuz 2020 – Temmuz 2021 tarihlerini kapsayan bir senelik dönemde inşaat sektöründe faaliyet gösteren toplam 6 bin 188 şirket kapısına kilit vurdu. Kapanan şirketler arasında en büyük payı inşaat sektörüne ait.

Nakit sıkıntısı dikkat çekiyor

Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri artırırken nakit akışında zorluk çeken firmalar faaliyetlerini sonlandırmayı tercih ediyor. En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik açısından eksiklikleri olan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de kısıtlıyor. Yükselen konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya çıkartırken satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticaretiyle uğraşan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına sebep oluyor.

Kamu-özel işbirliği modeli ile inşa edilen havalimanı, yol-köprü-tünel, sağlık tesisi gibi projeler sektöre ivme kazandırırken ticari hayattaki azalma ile küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.

İnşaat malzemelerindeki zamlar ev fiyatlarını etkileyecek mi?