21 / 06 / 2024

İnşaat sektöründe ara eleman sorunu büyüyor! Usta da yok çırak da!

İnşaat sektöründe ara eleman sorunu büyüyor! Usta da yok çırak da!

Türkiye'de yetişmiş ara eleman sorunu artarak büyümeye devam ediyor. Eleman bulma zorluğunun başlıca sebepleri arasında, artış gösteren talep, nitelikli işgücü eksikliği, iş koşullarının yetersizliği gibi sebepler öne çıkıyor.




Ülkemizde yetişmiş ara eleman sorunu devam ediyor. Öyle ki, vatandaşların evlerinde bir eşyanın bozulması resmen korkulu rüya haline geldi. Pek çok kişi aylarca bozulan ütüsünü tamir ettiremezken, kimi vatandaşlar da marangoz, tesisatçı veya boyacı ustası bulamıyor. 

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, günlüğü 3 bin Türk Lirası yevmiye ile işçi aradıklarını ancak bulamadıklarını söylemesi de sorunun boyutunu ortaya çıkarıyor.  Ara eleman bulma zorluğunun başlıca sebepleri  arasında, artış gösteren talep, nitelikli işgücü eksikliği, iş koşullarının yetersizliği gibi sebepler de ön plana çıkıyor. 

İnşaat sektöründe ara eleman sorunu büyüyor! Usta da yok çırak da!


DEPREM ETKİSİ


Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre bir inşaat firması yetkilisi Mehmet Raz ise son günlerde sık sık gündeme gelen sorun için, “Özellikle büyük şehirlerdeki mega projelerin artış göstermesiyle ve deprem felaketi ile beraber işçi talebi de ciddi biçimde arttı. Fakat söz konusu, bu talebi karşılayacak nitelikli iş gücü bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor” dedi. Raz ayrıca açıklamasında  6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler sonrasında hareketlenen inşaat sektöründeki işçi ve usta eksikliği nedeniyle de çalışmaların yavaş ilerlediğinin altını çizerken, "Kalıcı çözüm yolları geliştirmemiz gerekiyor" dedi

ÇIRAK BULAMIYORUZ

Mega kent İstanbul'da yapı tadilat ve otomotiv üzerine firmaları bulunan Tanju Duha Can da konu şile ilgili olarak yaptığı açıklamada dar gelirli ve taşrada yaşayan çocukların bile çıraklık yapmaktan kaçındığını kaydetti. 

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Nebioğlu da açıklamasında şunları söyledi:  "Ara eleman sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı. Pek çok sektörde teknik eleman da bulunamıyor. Bu eksikliği yalnızca seramikçi, fayansçı, alçıcı şeklinde düşünmeyin. En basit kaba inşaatta başlayan, demir ya da kalıp ustası bulunamıyor. Kalifiye eleman kesinlikle yok."

 

Ev almayı düşünenler dikkat! Ziraat Bankası’ndan 9 bin 499 TL taksitle konut kredisi kampanyası!

MTA açıkladı! 485 diri fay hattı ve en riskli kentler hangileri?

Banka banka konut kredisi faiz oranları güncellendi! 3 milyon TL'nin geri ödemesi ne kadar?


Geri Dön