26 / 12 / 2024

İnşaat sektöründe barter ile iş yapma oranı 2 puan arttı!

İnşaat sektöründe barter ile iş yapma oranı 2 puan arttı!

İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 10.2’si müteahhitlerden satışları karşılığında daire aldı. İMSAD Başkanı Erdoğan, yaygın kullanılan barter yöntemiyle ilgili, “Barter ile iş yapma oranı bu yıl, 3 ayda 2 puan arttı. Sanayide işlerin yüzde 20'si barter ile dönerse sanayi alarm veriyor demektir”



Habertürk Gazetesi'nden Erdem Aktürk'ün haberine göre; İnşaat sektöründeki satışlarda bir süredir devam eden durgunluk firmalarda nakit sıkışıklığına yol açtı. Firmaları yeni bir ödeme yöntemine iten bu durgunluk, sektörde yaygın olan barter uygulamasının artmasına neden oldu. Barter yönetimiyle müteahhitler inşaat malzemeleri tedarik ettiği firmalara projelerinden daire teklif ediyorlar.

 

İnşaat sektöründe barter ile iş yapma oranı 2 puan arttı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan inşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 8.2’sinin 2017 yılı içinde satışlarında barter yöntemini kullandığını söyledi. Erdoğan bu oranın 2018 yılının ilk 3 ayında 2 puan artarak yüzde 10.2’ye çıktığını dile getirip uyardı:

“Saniyede kritik seviye yüzde 20. İşlerin yüzde 20'sinden fazlası barter ile dönerse sanayi alarm veriyor demektir. Şu an piyasada mutlaka sıkı bir denetim yapılmak. Lokomotif sektör inşaatın sürdürebilir olması için maliyet modeli gerekiyor.”

 

‘YENİ MODELE İHTİYAÇ VAR’

İMSAD verilerine göre inşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 35.6’sı 2018 ilk çeyrekte malzeme satışında barter teklifi ile karşılaştı. 2017 yık genelinde bu oran yüzde 36.1’di.

Erdoğan, bu yıl teklifte azalma olmasına karşın, satışlarda barter yönteminin artmasını da şöyle yorumladı: “Diğer endeksler düşmesine rağmen piyasada barter’la iş yapma oranı arttı.

Maliyet enflasyonunun arttığı bir dönemde üreticilerin barter’ı tercih etmesi piyasanın tıkandığını gösteriyor. Bu da piyasada başka bir finansman modeline ihtiyaç olduğuna işaret ediyor."

 

3’TE 1’İ İŞ KAYBINA UĞRADI

2018’in ilk 3 ayında inşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 31.8’i kabul etmedikleri barter teklifleri nedeniyle iş kaybına uğradı. Bu oran 2017 yık genelinde yüzde 33.3’tü. Barter’m ticaretin ayrılmaz bir finansman modeli haline geldiğini ama burada iş alabilme kaygısının, finansmanın doğru yönetilmesi kaygısından fazla olduğunu belirten Ferdi Erdoğan, “Bazı uygulamacılar, yıllık iş hacminin yarısından fazlasını barter ile yapmaya kalkışıyor ki zaten yapamıyor veya işi yarıda bırakıyor ya da malzemeden fedakârhk ederek işi tamamlamaya çahşıyor. Barter bir finansman modeli olacaksa kurallarının da net konulması gerekir. Finansman sorunlarını erteleme aracı olmamalı" dedi.

 

TAHSİLAT ENDEKSİ YÜZDE 52 DÜŞTÜ

İMSAD tahsilat hızı endeksi 2013 yılından bu yana yüzde 52 oranında düştü. Ağustos 2013’te 101 olan endeks Mart 2018’de47.9’a kadar geriledi. Bugün inşaat malzemesi sanayicilerinin en büyük sıkıntılarından birinin tahsilat olduğunu söyleyen Ferdi Erdoğan, “Endeks raporlarına göre tablo şu: Üretim endeksi, istihdam, yurtiçi siparişler, yatırım beklentileri, ihracat siparişleri ve güven kademeli de olsa bir artış eğilimi gösteriyor. Fakat tahsilat endeksi tablosu 2013’ten bu yana sürekli aşağı doğru gitmekte. Önümüzdeki dönemi daha net görebilmemiz adına tahsilattaki sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor'' diye konuştu.


Geri Dön