28 / 04 / 2024

Yapı denetimi nedir? Belediyelerin denetim sürecindeki rolü ne?

Yapı denetimi nedir? Belediyelerin denetim sürecindeki rolü ne?

Ekonomik büyümenin en önemli rolü olan inşaat sektörü, çevremizdeki fiziksel yapıların güvenliği ve kalitesi açısından kritik bir sektördür. Bu açıdan, yapı denetimi, inşaat sürecinin en önemli parçasıdır. Yapı denetiminin önemi ve merak edilen konular neler?



Yapı denetimi, inşaatın planlama aşamasından itibaren kullanıma hazır hale gelene kadar geçen zamanda, binaların ve diğer yapıların uygunluk, güvenlik ve kalite standartlarına göre inşa edilip edilmediğini kontrol etmekten sorumludur bir sektördür. Yapı denetimi süreci, inşaat metodları, yapı malzemelerinin kalitesi, yapısal tasarım ve teknik özelliklerin kaydedilen standartlara uygun olup olmadığının denetlenmesini yapmaktadır.

YAPI DENETİMİ VE BELEDİYELER ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Emlak Dergisi'nin haberine göre; Türkiye’de yapı denetimi, 1999 Gölcük depremi sonrasında çok fazla önem kazanmıştır. Yaşanan bu deprem, binaların kalitesiz inşa edilmesinin ne kadar büyük bir tehlike arz ettiğini de gözler önüne sermiştir. Bu sebeple 2000 yılında “Yapı Denetim Yasası” kabul edilmiştir.

RUHSAT VE İZİNLER

Bir inşaatın başlaması için gerekli olan yapı ruhsatı, ilgili belediyenin izni ile alınır. Bu süre zarfında, inşaatın şehir planlama ve yerel yönetmeliklere uygun olup olmadığı değerlendirilir.
Denetimler ise belediyeler, özel yapı denetim firmaları aracılığıyla veya inşaat firmasının kendi bünyelerindeki ekiplerle inşaat sürecini periyodik olarak denetler. Fakat, bu denetimin tam olarak yapıldığına dair tartışmalar zaman zaman gündeme gelmektedir. Belediyeler, bazen kaynak eksikliği veya diğer sebeplerle denetimleri tam anlamıyla yapamayabilir.

Sonuç olarak yapı denetimi, inşaat sektörünün güvenliğini ve kalitesini garantileyen kritik bir süreçtir. Fakat, bu sürecin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi, hem özel hem de kamu sektörünün sıkı bir işbirliği içinde olması gerekiyor.

Yapı denetimi nedir? Belediyelerin denetim sürecindeki rolü ne?

YAPI DENETİM SİSTEM KAYITI NASIL YAPILIR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, YDS giriş” butonu tıklanarak e-devlet şifresi ile Yapı Denetim Sisteminde “YDS kullanıcı hesap başvurusu” yapılmaktadır.  Başvuruların yapılması sonrasında “Onay Başvurusu” sistem üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine iletilmiş olur.

Son Dakika: İstanbul'da yapı denetim bölgelere ayrıldı!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden 'Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın' çağrısı! 

 

 


Geri Dön