Sektörel

İnşaat sektöründe bir ilk! Yeni yöntem ile binalar artık çimentosuz üretilebiliyor!

İnşaat sektöründe doğal ve düşük karbonlu malzemeler kullanılarak, yeni ve çimentosuz yöntem geliştirildi. Sektöre adeta bomba gibi düşen söz konusu bu yöntem ile karbon ayak izinde de büyük düşüş bekleniyor.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan inşaat sektöründe doğal ve düşük karbonlu malzemeler kullanılarak yeni çimentosuz yöntem geliştirildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Impact Printing adı verilen söz konusu bu yeni alternatif yöntemle karbon ayak izinde büyük düşüş bekleniyor. İşte Impact Printing ile ilgili olarak merak edilen detaylar...

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Impact Printing ismi verilen yeni baskı yöntemi, geleneksel yöntemlerle üretilen binalardan daha çevre dostu ve daha sağlam olduğu kaydediliyor. Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan söz konusu bu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yeni malzeme doğada bolca bulunabilen ve sürdürülebilirliği de daha kolay bir malzeme olarak biliniyor. Impact Printing'i geleneksel yöntemden ayıran en büyük özelliği ise karbon ayak izi malzemelerini kullanarak çimento ihtiyacını da tamamen ortadan kaldırması.

YENİ YÖNTEMLE HEM ÇİMENTOSUZ HEM DE YÜZDE YÜZ DOĞAL BİNALAR ÜRETİLECEK 

Gündeme adeta bomba gibi düşen bu yeni yöntem ile binalar üretilirken dayanıklılığı artırılması için yüzde 1-2 oranında mineral stabilizör ekleniyor. Paylaşılan bilgilere göre katkı maddesi çimento kadar zararlı olmamakla beraber geri dönüştürülebilir bir malzeme.  Araştırmacılar konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada uzun vadede kullanılacak olan stabilizörleri ortadan kaldırararak yüzde 100 katkısız binalar üretmek olduğunu belirttiler.

Teknolojinin ticarileşmesiyle beraber ortaya çıkan söz konusu bu yeni yöntemler, dünya ekonomisini desteklerken işçilere de bazı yeni fırsatlar sunuyor. Impact Printing yöntemini geliştiren araştırmacılar, ilk olarak prefabrik parça üretimi yapacak bir tesis kurmayı hedefliyor. Arstechnica'nın haberine göre, çevreci parçalar üretildikten sonra hali hazırda inşa edilen bina inşaatlarında kullanılmasını sağlayacak. Araştırma ekibi kurulması planlanan tesisle beraber üç sene içinde pazarda yer edinmek istiyor.