İnşaat sektöründe canlanmanın ilk sinyalleri alındı!
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından “Hazır Beton Endeksi” 2019 Eylül Ayı Raporu’nu açıklandı. İnşaat sektöründe 2018 Eylül’e göre bir canlılık söz konusu…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. Raporda yer alan bilgilere göre, inşaat faaliyetleri canlılık kazanmasına rağmen sektörde bir güven sorununun olduğu, Faaliyet ile Güven Endeksi’nin arasının açık olması inşaatta kalıcı iyileşmenin başladığını söylemek için henüz erken olduğuna ve gelecek döneme ilişkin beklentinin yükseldiği ancak eşik değerinin altında kaldığını bilgileri yer aldı.
Hazır Beton Endeksi 2019 Eylül Ayı Raporu’na göre, bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre yükseliş gösterdi. Bu yükselişe dayanarak 2018 Eylül raporuna göre bir canlılık yaşandığı söylenebilmektedir.
Yüzde 5’lik büyüme ve istihdam hedeflerinin tutturulması için inşaat sektöründeki hareketliliğin artarak devam etmesi gerekiyor
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Hazır Beton Endeksi 2019 Eylül Ayı Raporu’nu değerlendirdi. Işık, “Bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. İnşaat faaliyetlerinde 16 ay aradan sonra ilk kez canlanma yaşandı. Hareketlilik başlamış görünmekle birlikte inşaat sektörü oyuncularının güven sorunu devam etmektedir.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Işık, inşaat sektörü verilerini yorumlayarak, “Resmî rakamlara göre bir yıldır gerileyen inşaat sektörünün ekonomi içindeki payı yüzde,3’e gerilemiş durumdadır. Son 20 yılın verileri incelendiğinde ikinci çeyrekler bazında inşaat sektörü kriz yılları olan 2001 ve 2009 yıllarından sonra en kötü dönemini geride bırakmıştır. İnşaatın bu durumu yalnızca kendisini değil tüm ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Son açıklanan rakamlara göre inşaata girdi sağlayan imalat sanayi sektörlerimizin kapasite kullanımı, ağustos ayı itibarıyla, imalat sanayi ortalamasının yüzde 7 altındadır, yani inşaat geriledikçe imalat da zorlanmaktadır. İnşaat sektöründe yüzde 25’e yakın bir istihdam kaybı söz konusudur. Bütün bu rakamlar bize, Yeni Ekonomi Planı’nda belirlenen yüzde’lik büyüme hedefinin yakalanması, istihdam hedeflerinin tutturulması için inşaat sektöründe bu hareketliliğin artarak devam etmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.” dedi.
İnşaatta hareketlilik sinyalleri gelmeye başladı!
6,7 milyon konut bir an önce kentsel dönüşüme alınmalı!