Sektörel

İnşaat sektöründe daralma üçüncü çeyrekte hızlandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin başkanı Fethi Hinginar'a göre ekonomideki durağanlık ve ülkedeki güvenlikle ilgili endişeler inşaat sektöründeki düşüşü yüzde 2,5'lara çıkarabilir.

“Bu durumda, yıl sonu hedeflerimizi de aşağı çekmemiz gerekecek.” diyen Hinginar, 4 ay önce de sene başında inşaat ve inşaat malzemeleri sanayi için yüzde 4,5-5 olarak öngördüğü 2015 büyüme beklentisini yarı yarıya düşürmüştü.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, seçim öncesi oluşan bekle-gör dönemi sebebiyle ekonomide devam eden durgunluk, inşaat faaliyetlerinde gözlenen yavaşlama ve döviz kurlarındaki oynaklığın etkisiyle, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründeki daralmanın üçüncü çeyrekte hızlandığını söyledi. Sektörde sene ortasında aşağı çekilen yıl sonu hedeflerinin tekrar aşağı yönlü revize edilmesi gerekeceğini belirten Hinginar, durağanlık sebebiyle yavaşlayan tahsilat hızının da önümüzdeki dönemde bir risk oluşturabileceğine dikkat çekti. İnşaat sektörü Türkiye GSYH'sının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Bu yılın ilk altı ayında binde 3 daralan inşaat sektörü geçen yıl aynı dönemde ise yüzde 4,7 büyüme kaydetmişti.


Fethi Hinginar, seçim atmosferinin etkisiyle ilk altı ayda binde 3 daralan inşaat sektörünün beklentilerin altında bir performans sergilediğini belirterek, “Üçüncü çeyrekte ise siyasi belirsizlik ve ekonomideki durağanlığın yanı sıra güvenlikle ilgili endişeler gibi olumsuz faktörlerin etkisiyle gerileme hızı arttı. Üçüncü çeyrekte düşüş yüzde 2,5'lerde olabilir. Bu durumda, yıl sonu hedeflerimizi de aşağı çekmemiz gerekecek.” dedi. İMSAD, sene başında inşaat sektörü için yüzde 4,5, inşaat malzemeleri sanayi için ise yüzde 4,5-5 olarak öngördüğü büyüme beklentisini haziran ayında her iki sektör için de yüzde 2,5-3'e indirmişti. İMSAD verilerine göre, inşaat malzemeleri iç pazarı 2014 sonu itibarıyla 52,1 milyar doları iç pazar olmak üzere toplam 73,6 milyar dolar büyüklüğe sahip. Göstergelerin, önümüzdeki üç aya ilişkin olarak da parlak bir tablo çizmediğini belirten Hinginar, ihracatın yurtiçi pazardan daha sert bir gerileme içinde olduğunu; önümüzdeki üç aya ilişkin beklentilerin de en düşük seviyelere gerilediğini kaydetti.


SEKTÖRDE TAHSİLAT SORUNU VAR     


Faaliyetlerdeki yavaşlamayla birlikte, tahsilat hızında gözlenen yavaşlamanın endişe verdiğini söyleyen Hinginar, “Piyasadaki bekleme eğilimi, sektöre tahsilatların gecikmesi olarak yansıyor. Tahsilatların gecikmesi sonucu borçluluk seviyelerinin artması önümüzdeki dönemde bir risk oluşturabilir.” diye konuştu. Toplam 21,2 milyar dolarlık ihracatla, Türkiye'nin ihracatında yüzde 14 payı bulunan inşaat malzemeleri sanayinin ihracat pazarlarında sert gerileme yaşadığını belirten Hinginar, “Bölge ülkelerdeki siyasal şartlar ve savaş durumunun yanı sıra AB ülkelerindeki durağanlık ihracata olumsuz yansıdı. İlk altı ayda sektör ihracatı yüzde 18,6 geriledi.” dedi.


YAPI RUHSATINDA DÜŞÜŞ YÜZDE 30


İnşaat sektöründe ilk 6 ayda alınan konut yapı ruhsat sayısının yüzde 30 azaldığına işaret eden Hinginar, şöyle konuştu: “Yeni ruhsatlar, önümüzdeki döneme ilişkin faaliyetler için gösterge niteliği taşıyor. Alınan ruhsat sayısındaki gerileme 2016 faaliyetlerine ilişkin de bir miktar endişe oluşturuyor. Ancak 2014 yılında alınan ruhsatların büyük kısmı bekle-gör dönemi nedeniyle henüz yatırıma dönüşmedi. Seçim sonrası hükümet kurulup iç istikrar korununca, 2014 ruhsatları yatırıma dönüşmeye başlayacaktır.”


Zaman