İnşaat sektöründe değişim yeni başlıyor!
GYODER Başkanı Doç. Dr. Yetgin, Türkiye’de inşaat sektöründe son 33 yılda büyük değişim yaşandığını belirterek, “Sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması ve etik kodların belirlenmesiyle asıl değişim yeni başlayacak” dedi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 1950-1980 döneminde ekonominin hızlı büyümemesine rağmen köyden kente hızlı göçün yoğunluğunun gecekondulaşmayı yarattığını belirterek, 1950’lerden sonra görülen çarpık kentleşmenin izleri, bugün de çözülmesi gereken sorunlar arasında yer aldığını vurguladı. Yetgin, “Sonra Türkiye’de kooperatiflerin etkili olduğu bir dönem yaşandı. Yeni konutlar kooperatifleşmeyle geldi. 80’li yıllarda hayatımıza giren yazlık ev kavramı çok popüler oldu. 1999 depreminden sonra başlayan kentsel dönüşüm çalışması 2005 yılında sonuçlarını verdi. 2011 Van depreminden soma afet riski altındaki yapıların dönüşümü için kanun çıkarıldı. İmar planlan ve yönetmelikler yenilendi. Bugün geldiğimiz noktada, dijitalleşmenin de etkisiyle gayrimenkul sektöründe tarihin en hızlı değişimini yaşıyoruz” dedi. Bu değişimin hızına rağmen yapılan reformlarla yeni bir aşamaya geçildiğini vurgulayan Yetgin, şöyle devam etti: “Aslında bugün değilim yeni başlıyor. Özellikle yeni dönemde üzerinde dmduğumuz en önemli konular arasında; sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik gibi önemli başlıklar yer alıyor. Bunların hayata geçmesiyle daha kurumsal bir gayrimenkul sektörü görmek istiyoruz.”
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul’un, marka şehir olarak yatırımcıların ilgisini çektiğini söyleyen Yetgin, “İstanbul’un finansal bir merkez olması için yapılan çalışmaların somutlaşması ve altyapı projeleri bu ilgiyi artırıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin, dünyada varlığım daha çok hissettirmesinde, gayrimenkulün etkisi büyük olacaktır” diye konuştu.