Sektörel

İnşaat sektöründe istihdam 134 bin kişilik artış gösterdi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre istihdam artışında inşaat sektörü önemli bir etken oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründeki istihdam 134 bin kişilik artış gösterdi.

İşsizlik oranı şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan mart döneminde de yüzde 10.1 ile çift hanede tutunurken, kayıt dışı çalışanlar yüzde 32.9’a yükseldi.


İşsizlik oranı istihdam ve işgücüne katılım oranındaki artışla birlikte Mart döneminde de düşüşünü sürdürürken, arındırılmamış işsizlik yüzde 10.1’le çift haneye tutundu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise yüzde 9.7’ye geriledi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti. Tarım dışı işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puanlık azalış ile yüzde 11.9 oldu.


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı Mart 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre istihdam artışında inşaat sektörü önemli bir etken oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründeki istihdam 134 bin kişilik artış gösterdi.


Cumhuriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İŞSİZLİK oranı yüzde 10.1'e gerilemesine karşın, tarımda ve sanayide yaşanan istihdam kayıpları dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğinde Gayri Sayfi Yurtiçi Hasıla'daki yüzde 4.8'lik büyümenin işsizlik rakamlarına da yansıdığı, ancak yılın ikinci çeyreğinde yaşanan durgunluğun istihdamı etkileyeceği belirtiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayma ait işsizlik rakamlarını açıkladı. 


TURİZM KRİZ! İSTİHDAMI BOZACAK 

Verilere göre resmi işsiz sayısı 3 milyon 23 bin kişi olurken, işsizlik oram geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puanlık azalışla yüzde 10.1 oldu. TÜİK verileri tarım ve sanayide yaşanan istihdam kayıplarım hizmet sektörünün desteklediğini gösterdi. Hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı yüzde 1.8 artarak yüzde 54.4'e ulaşım. Turizm sektöründe yaşanan kriz dolayısıyla önümüzdeki dönemde hizmetler sektöründe de önemli istihdam kayıplarının yaşanabileceği ifade ediliyor. 


Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 100 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 141 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18.9'u tarım, yüzde 19.6'sı sanayi, yüzde 7.1'i inşaat, yüzde 54.4'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1.8 puan, inşaat sektörünün payı 0.2 puan artarken, tarım sektörünün payı 1.1, sanayinin payı 0.9 puan azaldı. 


İşgücü 2016 yılı Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 994 bin kişi artarak 30 milyon 16 bin kişi, işgücüne katılma oram ise 0.9 puan artarak yüzde 51.3 olarak gerçekleşti. Kayıtdışı çalışanların oram ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.2 puan artarak yüzde 32.9 olarak gerçekleşti. 


Sözcü