Sektörel

İnşaat sektöründe istihdam 1,72 milyon seviyesine geriledi!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu’nun sektör tarafından merakla beklenen Haziran 2024 sonuçlarına göre, inşaat sektöründe istihdam geçtiğimiz Mayıs'ta 1,72 milyon seviyesine geriledi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Haziran 2024 sonuçları açıklandı.

İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların masaya yatırıldığı Türkiye İMSAD raporuna göre; inşaat sektörü senenin 2. çeyreğinde sıkılaştırma politikalarının talep tarafındaki etkilerini daha çok hissetmeye başladı.

Sektör tarafından da merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre, talep yetersizliği yerel seçim sonrası Nisan ve Mayıs aylarında sınırlı ölçüde gerilemesine karşın Mayıs'ta yükseldi. 2022'nin başından bu yana talep yetersizliği en yüksek seviyelere çıktı. Malzeme ve ekipman eksikliği ise azalış gösterdi. 

Sanayi Haber Ajansı'nda yer alan habere göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe istihdam seviyesi geçtiğimiz Mart'ta 1,74 milyon ile senenin en yüksek seviyelerine ulaştı. İstihdam Nisan ve Mayıs aylarında gerileme gösterirken, Mayıs'ta ise 1,72 milyon seviyesine indi. İstihdam seviyesi geçen senenin Mayıs ayının 79 bin kişi üzerinde gerçekleşti.

KONUT FİYATLARI YAVAŞLADI

Söz konusu rapora göre, alınan yeni iş siparişleri yerel seçimler sonrası genel olarak durağan kaldı. Geçtiğimiz Nisan'da 0,1 puan ve mayıs ayında 0,3 puan artan yeni siparişler endeksi haziran ayında 0,7 puan geriledi.

Raporda, 2022 ve 2023 senelerinde yüksek artışlar gösteren konut fiyatlarının bu yıl yavaşlamaya başladığına değinildi. Bu yılın Nisan ayı sonu itibarıyla yıllık konut fiyatları artışı yüzde 48,4 şeklinde oldu. Raporda paylaşılan detaylara göre yeni konutlarda yıllık artış yüzde 51,0, yeni olmayan konut fiyatlarında artış da 49,0 olarak gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi bu senenin nisan ayında 2023 yılının nisan ayına göre yüzde 0,4 azalma gösterdi. Senenin ilk çeyrek döneminde üretim artışı geçen senenin ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükselmişti.

Yine açıklanan rakamlara göre senenin ilk dört ayında bazı alt sektörlerde ise üretim yüksek düşüş gösterdi. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü 2024'te de devam etti. 2024 yılının ilk dört ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 21,4 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 21,5 azalış gösterdi. Ayrıca metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 20,6, demir çelik radyatör üretimi yüzde 12,3 birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi ise yüzde 14,4 azalış gösterdi.

Türkiye'de konut satış oranının en düşük olduğu 4 şehir!

Dolar mı, Euro mu, altın mı, borsa mı? Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? 

Herkes bu destek ödemelerini bekliyordu! Hesaplara 1 milyar 879 milyon TL yatırıldı! Hemen çekebilirsiniz!