İnşaat sektöründe istihdamın artması bekleniyor!
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, 2021'nin ikinci çeyreğinde istihdamın artması bekleniyor. İstihdamın artacağı sektörler arasında inşaat sektörü de bulunuyor.
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2021'in ikinci çeyreğine yönelik olarak olumlu seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu araştırdı. Koronavirüs salgınının şartları altında 775 Türk işverenin görüşlerine baş vurularak yapılan araştırmanın verilerine göre Türk işverenlerin yüzde 20'si 2021'in ikinci çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 4'ü azalma öngörüyor ve yüzde 70'i ise değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. 2021'in ikinci çeyreğine yönelik net istihdam görünümü ise yüzde 16'yı gösteriyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış görünüm ise +yüzde 10 olarak ölçülüyor. İşe alım planları 2021'in ilk çeyreğine ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla göreceli bir istikrar ortaya koyuyor.
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2021 ikinci çeyrek istihdam görünümü hakkında şu şekilde açıkladı: “COVID-19 aşılarının çoğu EMEA ülkesinde erişilebilir hale gelmesiyle birlikte bölgemizdeki işverenlerin bakış açılarındaki değişimleri de görebiliyoruz. Ülkemizdeki işverenlerin yüzde 15'i COVID-19 öncesi dönemdeki işe alım seviyelerine ya da daha yüksek seviyelere altı ay içerisinde ulaşılabileceğini belirtiyor. Bölge ortalamasına göre altı puan yüksek olan bu beklenti ışığında göreceli olarak olumlu bir tabloya tanık oluyoruz. Bu olumlu atmosfer ülkemizin bölgelerinde de görülebiliyor. Araştırmaya dahil olan beş bölgenin tamamında işverenler, bir önceki çeyreğe kıyasla daha olumlu bir istihdam görünümü sunuyorlar. COVID-19 salgınından toparlanma hızlandıkça bu olumlu beklenti eğiliminin de sürmesini bekliyoruz.”
Türk işverenlerin yüzde 15'i COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine altı ay içerisinde geri dönmeyi bekliyor
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'nda, işverenlere COVID-19 öncesi işe alım seviyelerine dönüş beklentilerine ve COVID-19 aşılarının uygulanmasına ilişkin ek sorular da yöneltildi. Verilere göre Türkiye'deki işverenlerin yüzde 15'i COVID öncesi işe alım seviyelerine altı ay içerisinde dönebilecekleri görüşünde. Yüzde 8'i ise dönüşüm 2021 yılı sonu itibarıyla gerçekleşebileceği görüşünde. Türk işverenlerin yarısından fazlası çalışanların aşılanmasına yönelik sabit bir politika belirlemeyi planlamadığını ve aşılanma kararını bireylere bıraktığını ifade ederken, +yüzde 20'si ise aşılanmayı zorunlu tutmamakla birlikte çalışanlarına aşılanmanın faydalarını anlatacaklarını belirtiyor. Önümüzdeki altı ila 12 ay için şirketlerinde planladıkları çalışma tarzları sorulduğunda Türk işverenlerin yüzde 12'si uzaktan ve işyeri tabanlı çalışma yaklaşımının karışımını uygulamayı beklediklerini ifade ederken yüzde 80'i mesailerin tamamında ya da çoğunda işyeri tabanlı bir çalışma modelini benimseyeceklerini belirtiyor.
2021'in ikinci çeyreği için en yüksek istihdam artışı beklentisi üretim sektöründe
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması verilerine göre, araştırma kapsamındaki sekiz sektörün yedisinde işverenler önümüzdeki çeyrekte işe alım seviyelerinde artış beklentisine sahip. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör +yüzde 24 istihdam görünümüyle Üretim sektörü olurken, bunu istihdam görünümünün +yüzde 21 olarak ölçüldüğü İlaç sektörü takip ediyor. Finans ve Kurumsal Hizmetler sektörü ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörleri de yüzde 13 ve yüzde 11'lik istihdam görünümleriyle istikrarlı bir istihdam beklentisi sunuyor. Diğer Üretim sektörü işverenleri +yüzde 9'luk görünümle ılımlı işe alım fırsatı sunarken, İnşaat ve Diğer Hizmetler sektörleri de +yüzde 5 ve +yüzde 4 istihdam görünümleriyle bu tabloya eşlik ediyor. Bununla birlikte Restoran ve Otelcilik sektöründeki işverenler –yüzde 2 istihdam görünümüyle işe alımlarındaki azalma beklentisini sergiliyor.