22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektöründe kalifiye işçi sorununa mahkum formülü…

İnşaat sektöründe kalifiye işçi sorununa mahkum formülü…

İnşaat sektöründe maliyetler artarken, satışlarda durgunluk sürüyor. İnşaat sektöründe aylık 150 bin TL kazanan ustalar, son dönemde yoğun talep üzerine rezervasyonla çalışıyor. Özellikle deprem bölgesinde kalifiye eleman bulamayan firmalara destek için açık cezaevinde bulunan mahkumlar eğitilecek




İnşaat sektöründe 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketlerinin ardından yaşanmaya başlanan kalifiye eleman sıkıntısı firmaları zora soktu. Odatv.com’da yer alan habere göre özellikle deprem bölgesinde 150 bin TL maaşla çalışmak için kalifiye eleman bulamayan inşaat şirketleri, buldukları ustaların da önceden yapılan rezervasyona göre çalıştığını kaydetti.  

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhitleri Birliği Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Akşam Gazetesi'ne yaptığı açıklamada sektörde 'kalifiye eleman' sorunu yaşandığına dikkat çekerek, “Dışarıdan eleman getirmek sorunu çözmez. Bu kadar işsiz insanımız varken neden dışarıdan eleman getirelim" diye konuştu.

İnşaat sektöründe kalifiye işçi sorununa mahkum formülü…

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ALANLAR

DAİMFED çatısı altında yaklaşık 57 bin SGK'lı işçi bulunduğunu kaydeden Mustafa Karslıoğlu, yaptıkları çalışmalarla inşaat sektöründe en çok ihtiyaç duyulan 15 meslek grubunu belirlediklerini söyledi. Bu meslek gruplarını da elektrik, sıhhi tesisat, boya ve kalıp ustasıyla birlikte demir bağlama, elektro-fizyon kaynak, demir kaynak, gazaltı kaynak, seramik, mobilya, PVC doğrama, parke döşeme, mermer ustası, iş makinesi operatörü, paletli kepçe operatörü, vinç operatörü olarak sıraladı.

İnşaat sektöründe kalifiye işçi sorununa mahkum formülü…

İLK ADIM ATILDI

Sektördeki kalifiye eleman sorununu çözmek için Adalet Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ifade eden Mustafa Karslıoğlu terör ve yüz kızartıcı suçlar dışında şu anda açık cezaevlerinde bulunan erkek ve kadın mahkumlara eğitim verip, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda 'kalifiye eleman' yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Bu konuda ilk adımı Adana'da attıklarını da kaydeden Karslıoğlu, “Adana Cumhuriyet Başsavcılığımızla yaptığımız çalışmada 2 bin 300 kişiyi tespit ettik. Diğer illerle birlikte bunu 25 bin kişiye çıkaracağız" dedi.

EN ÇOK İŞÇİLİK MALİYETİ ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksine göre, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,12 artış kaydetti. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,87 artarken, işçilik endeksi yüzde 104,61 arttı.

 

Ev sahibinden kira vermeyen kiracıya ceza! Tüm eşyalarını dışarı attı! Asıl suçlu kim?

Konut piyasasında balon patladı! Geçen sene değeri 4 milyon TL olan ev bugün 3 milyona satılamıyor!

Altında ipler koptu! Uzman isim açıkladı! Altın o gün yeni rekor kıracak!

Gayrimenkule Eylül ayarı! Ev almak isteyenler, kredi bekleyenler, hareket başlıyor…

Geri Dön