İnşaat sektöründe kartelleşme tepkisi: Projeler yarım kaldı, çimento zamları için yüksek cezalar gelsin!
Çimento fiyatlarına geçtiğimiz günlerde gelen zam, inşaat sektöründe tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri, inşaat malzemelerindeki kartelleşme için ağır cezalar talep etti. İşte ayrıntılar...
İnşaat sektörünün en önemli kalemlerinden olan çimentoya geçtiğimiz günlerde yeni bir zam geldi. Çimento şirketlerinden, 1 Nisan itibarıyla çimentoya yüzde 40’a yakın bir oranda zam yapılacağı açıklaması geldi. Açıklama, sektör temsilcilerinin tepkisine neden oldu. Müteahhitler, durumu protesto edeceklerini açıkladı.
Bunların yanı sıra, İzmir Torbalı'da şehirleşmenin artmasıyla birlikte inşaat sektöründe de hızlı bir büyüme yaşanmaya başladı. Torbalı'da konut fiyatlarında durağan seyir sürerken, bir taraftan da inşaat
malzemelerinin maliyetleri yükseliyor.
Ege'de Sonsöz'den Büşra Çetinkaya'nın haberine göre; Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, çimentoya gelen zamma ve inşaat sektörünün bu durumdan nasıl etkileneceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Abdulvahap Olgun, konuya ilişkin açıklamasında inşaat sektöründe artan maliyetlere yetişilemediğinin altını çizdi. Olgun, "Çimentoya neredeyse yüzde 50 oranında bir zam geldi. Doğal bir kepenk kapatma var şu anda. İnşaat sektöründeki oyuncuların, müteahhitlerin bu maliyetlere yetişmesinin imkan ve ihtimali yok. Çimento ve beton firmaları, sürekli olarak kendi aralarında sağlamış oldukları kartel söz konusu. Ege’deki bazı firmalar da Rekabet Kurulu’nun yaptığı araştırmaya göre soruşturmaya dahil edildiler. Konut fiyatları düşüyor ama çimento ve beton fiyatları yükseliyor kartelleşmeden dolayı" ifadelerine yer verdi.
Abdulvahap Olgun, birtakım ürünlerde illaki yüzde 3-5 oranında değişikliklerin olduğunu söyledi. Ancak yüzde 50'lik zammı anlamadıklarını dile getiren Olgun, bunu yalnızca kartelleşme ile ifade edebileceklerinin altını çizdi.
Çimento ve beton firmalarının denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, caydırıcı cezaların olmasının gerektiğini de dile getirdi.
Abdulvahap Olgun, "Zaman zaman Rekabet Kurulu’na özellikle İzmir’deki çimento ve beton kartelini denetlemeleri için çağrı yapıyoruz. Çağrılarımıza yanıt geldi. İzmir’deki bir iki tane çimento firması, Rekabet Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturmaya dahil edildi ve bu bizim için sevindirici. Bu soruşturma ne kadar derinleştirilirse buradaki cezalar ne kadar ağırlaştırılırsa bu kartel kırılabilir. Yaklaşık 7-8 sene önce de Ege ve Akdeniz’deki 7 tane firma büyük bir ceza aldı" bilgilerini verdi.
Ancak bu cezaların kartelcileri caydıracak cezalar olmadığına vurgu yapan Olgun, cezaların daha yüksek olması gerektiğini söyledi.
Abdulvahap Olgun, "Bu suçu işleyen firmalar, ticaretten men edilebilir. Şu anda İzmir’in en çok konut üretilen ilçesi Torbalı. Şu anda konut üretiminde ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun temel sebebi de beton ve çimento firmalarının uygulamış olduğu zamlar. Biz buna ‘doğal bir kepenk kapatma’ ismini veriyoruz. İzmir’deki kartelin durdurulmasını talep ediyoruz ve denetim sıklaştırılmalı. İnşaat sektöründeki oyuncular zamlara yetişemiyor, satış da yapılmıyor. Çoğu yap-sat mantığıyla ilerliyor. Zamlar sebebiyle maliyetlere yetişemiyor. Çok sayıda proje de yarım kalmış halde. Öyle kalıyor" diyerek açıklamasını tamamladı.
İş Bankası açıkladı! İş Bankası'ndan ucuz konut kredisi, 120 ay vade için güncel oranlar neler?
Son 10 ayda halka arz olan GYO’lar ne kazandırdı ne kadar kaybettirdi?
Hollanda'daki uygulama Türkiye'de olsa kira sınırı 67 bin TL olur!