Sektörel

İnşaat sektöründe toparlanma beklenmiyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), sektör tarafından merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2024 Ağustos Ayı Raporu’nu yayınladı. İşte raporda yer alan detaylar….

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), sektör tarafından merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Ağustos Ayı Raporu’nu yayınladı. 

Faaliyet Endeksi’nin oldukça düşük seviyelere indikten sonra geçtiğimiz Ağustos’ta eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başardığını gösteren söz konusu rapor, Ağustos’ta tüm endekslerin geçen senenin aynı ayına göre azaldığını ve tüm endekslerde yaşanan düşüşün birleşik Beton Endeksini de aşağı çektiğini ortaya koydu.

Sektör tarafından merakla beklenen Hazır Beton Endeksi 2024 Ağustos Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi oldukça düşük seviyelere indikten sonra Ağustos’ta eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başarmış görünüyor. Eklenti ve Güven endeksleri de yükselmiştir, fakat hâlen eşik değerin altında yer alıyor. Her 3 endeksteki yükseliş sonrasında Hazır Beton Endeksi de artmış olmakla beraber Beklenti ve Güven Endekslerinin düşük seyretmesi nedeniyle Beton Endeksi eşik değerin altında.

Geride bıraktmış olduğumuz Ağustos’ta tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azaldı. En fazla daralma Faaliyet ve Güven Endekslerinde görülüyor. Beklenti Endeksi de görece daha düşük bir daralma gösterdi. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksini de aşağı çekti.

Merakla beklenen söz konusu raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Geride bırakmış olduğumuz Ağustos’ta söz konusu tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azaldı. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksini de aşağı çekti.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik gelişmelerle ilgili de önemli açıklamalar yapan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Son dönemlerde başta Amerikan Merkez Bankası (FED) olacak şekilde gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faiz indirimine başlayacak olması, gelişme yolundaki ülkelerin para birimleri karşısında dövizin reel değerini aşağı çekiyor. Türkiye, ekonominin geleneksel olmayan politika bileşenlerinden uzaklaşarak enflasyonu dizginlemeye yönelik sıkı para politikasını uygulamayı sürdürmesi bir taraftan kredi derecelendirme kuruluşlarının art arda not artışı gerçekleştirmelerine imkân tanırken aynı zamanda kredi risk primi (CDS) seviyesini de aşağı çekmektedir fakat ekonomideki bu daralma  senenin geri kalan kısmında şirketlerin finansal olarak zorlanmalarını da beraberinde getirecektir. Söz konusu bu durum karşısında ince ayar gerektirecek olan ekonomide, makro değişkenlerin ötesinde sektör bazında gelişmelerin çok yakından takip edilerek gerekiyorsa sektörel iyileştirmelerle  sıkılaşmanın gereğinden çok yarattığı basınç azaltılmalıdır. Seçici olmayan, bütüncül politikalar bu noktadan sonra faydadan çok zarar getirecektir. Katma değer yaratan, bu katma değeri ülkede kaldığı kesin olan ve istihdamı yüklenmiş olan sektörler, teknoloji düzeyi ne olursa olsun ayakta tutularak ekonominin omurgasının zarar görmemesi sağlanmalıdır.” İfadelerini kullandı. 

 

Gençlere evlilik kredisinde son dakika müjdesi! Başvurular o ilde de başlıyor: Şartlar da kolaylaştırıldı! 

Kredi ve konut faizleri düşerken, mevduat yükseldi! İşte güncel faiz oranları!

İstanbul için 'acil kentsel dönüşüm' çağrısı: Kaybedecek bir dakikamız yok!