Sektörel

İnşaat sektöründe üretim hız kesti!

İnşaat sektöründe üretim, yılın ikinci yarısında ekonomideki yavaşlama paralelinde önemli ölçüde hız kesti, birinci çeyrekte geçen yılın dönemine göre yüzde 5.2 olan büyüme, ikinci çeyrekte yüzde 2.6'ye geriledi.

Sektördeki üretimin önemli ölçüde ivme kaybettiği anlamına gelen bu tablo yılın ikinci çeyreğinde özel sektör yatırımlarının yüzde 4.1, kamu yatırımlarının ise yüzde 0.9 gerilemiş olması ile yakından ilişkili. Yılın ilk yarısında yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.8, Ağustos ayında gerçekleşen konut satışlarının ise 2013 Ağustos ayına göre yüzde 25 artış göstenniş olması geleceğe yönelik olumlu göstergeler olmakla birlikte; mevcut siyasi ve ekonomik konjonktürdeki dalgalanma ve risklere bağlı olarak piyasalardaki tedirginliğin arttığı dikkate alındığında ve enflasyon başta olmak üzere makro  ekonomik göstergelerin yatırım artışını destekleyici bir trend içerisinde olmadığı anımsandığında yakın dönemde kamu ve özel sektör yatırımlarında sektördeki yavaşlama trendini tersine çevirecek bir canlanma beklemenin gerçekçi olmayacağı değerlendiriliyor. 


Yapı ruhsatları ve kullanma izinleri!

2014 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24.6, yüzölçümü yüzde 35.8, değeri yüzde 50.4, daire sayısı yüzde 27.4 oranında arttı. 

Toplam yüzölçümü 112,6 milyon metrekare olan söz konusu yapıların metrekare olarak yüzde 56.7'sini konutlar, yüzde 26.5'ini konut dışı yapılar, yüzde 16.8'ini ise ortak kullanım alanları oluşturdu. 2014 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Kullanma izin Belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 34.5, yüzölçümü yüzde 39.9, değeri yüzde 56.3, daire sayısı yüzde 32.4 oranında arttı. Toplam yüzölçümü 82.9 milyon metrekare olan söz konusu binaların yüzölçümü itibarıyla yüzde 59.6'sını konut, yüzde 25.5'ini İconut dışı, yüzde 14.9'unu ise ortak kullanım alanları oluşturdu. 


İnşaat sektöründe üretim Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2014 yılı 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.9 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinde ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.7 oranında artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi, 2014 yılı 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 oranında artış gösterdi. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.9 oranında arttı. 


Hürriyet Ek