Sektörel

İnşaat sektöründe yurt dışı atağı!

Workindo CEO'su Erhan Kocabaş, Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde ''2021’de umut yurt dışı projelerinde'' konulu yazısını kaleme aldı...

Workindo CEO'su Erhan Kocabaş, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı yazıda ''2021’de umut yurt dışı projelerinde'' konusu anlattı...

2019 yılının sonunda başlayarak, 2020'de bütün dünyayı derinden etkileyen koronavirüs pandemisi, ekonomik dengeleri değiştiren sektörlere de zarar verdi. İçinde birden fazla farklı iş alanına sahip inşaat sektörü de olumsuz etkilenen sektörlerden olarak  geçtiğimiz yıl yüzde 4 küçüldü.

Bu küçülme ile beraber doğru orantılı olan global kriz refleksinin de derin etkisiyle konut satışları yüzde 48 düşürdü. Taleplerde yaşanan bu düşüş ve inşaat maliyetlerinin yükselmesiyle orata çıkan cirolar da azaldı.

Özellikle AVM’ler, ofisler ve otel, restoran gibi turistik yapılar salgın sonucunda derinden etkilendi. Bunların dışında alt yapı inşaatları da yükseldi.

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen devlet teşvikleri ve faizlerin düşürülmesi inşaat sektörünü büyük etki gösterdi. Sektör bu dönem içerisinde bir toparlanma evresine girerken, üzerinde bulunan ölü toprağını da artırdı. Ancak yılsonuna doğru yine bir durağanlaşmanın yaşandığı söylenebiliyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise baz etkisi nedeniyle istihdam ve satışların yükseldiğini ancak bunun 2020 yılının çok daha zor geçmesi nedeniyle olduğunu düşünüyoruz. Bu yılı belirleyici iki unsur, aşılamanın etkilemesiyle pandemi sürecinde yaşanması planlanan düşüş ve ekonomik istikrar olacak.

Amerika, İngiltere ve Almanya’nın başta bulunan gelişmiş ülkeler aşılamada çok büyük ilermeye kaydetti. Amerikan Başkanı Joe Biden, 2021 yılının Haziran ayında tüm vatandaşlarını aşılayacağını açıklamıştı. Bu çok önemli bir gelişme. Dünyada yaşanan bu toparlanma sürecinin ülkemizi de pozitif etkiledi.

İnşaat sektöründe özellikle düşük faiz kısa vadede satışlara iyi gelse de orta ve uzun vadede ekonomik istikrarla beraber kur stabilizasyonu çok büyük önem taşıyor. Bir konut başlangıcında bulunurken maliyet hesabı kur üzerinden yapılıyor ve kar marjının düşük olduğu taşeron işlerinde sektördeki riski artırıyor.

Bu yıl için taşeron, müteaahhit ve inşaat sektörü çalışanlarının yurt dışı işlerine odaklanması planlanıyor. Ülkemize dolar kazandırması planlanan projelerin bu süreç içerisinde büyük öneme sahip.

Yurt dışı sektörleri koronavirüs sürecine rağmen oldukça canlı, Ukrayna inşaat ve altyapı projeleri için 5 yılda harcamak üzere 25 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurdu. Hali hazırda birçok Türk firması bu pazarda faaliyet gerçekleştiriyor.

Tüm bunlar karşısında 2021 yılına umutla giriyoruz.

Korona sonrası konut projeleri değişecek!

İnşaat sektörü kentsel dönüşümü bekliyor!