Sektörel

İnşaat sektöründeki kriz emlak piyasasını nasıl etkiledi? 

Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı. 

Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Namık Göz'ün o yazısı...

250 alt sektörü doğrudan etkileyen istihdama büyük fayda sağlayan inşaat sektörü, malzeme fiyatları ve faizdeki aşırı artış sebebiyle zor zamanlar geçiriyordu. Sadece demir fiyatlarının yüzde 130 artması bile başlı başına büyük bir problemdi. Nitekim beklenen oldu, emlak fiyatları aşırı artınca satışlar durdu, müteahhitler yeni projeye hayata geçmedi. Konut inşa edilmeyince kira fiyatları tavan yaptı. Bir de üzerine üniversitelerde yeniden yüz yüze eğitim başlayınca sorunlar gitgide büyüdü. 

Önceki günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi basın bürosundan gönderilen basın açıklamasının başlığı dikkat çekti.: "Bursa'da kira fiyatları can yakıyor..."

Açıklamayı yapan Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan'dı. Bursa'da son zamanda konut kira fiyatlarının ikiye üçe katlanması ile beraber  vatandaşların kiralık ev bulmakta zorlandığını söyleyen Orhan, bazı ev sahiplerinin de mevcut kiracılarına zam baskısı yaptığını dile getirdi. 'Bir gün ev sahipleri de kiracı olabilir, kim bilir?' hatırlatmasını da yapan Orhan, ev sahiplerine çağrıda bulundu.

Sorun ev sahiplerinin fırsatçılığı veya merhametinde değil, bir sektördeki krizin zincirleme reaksiyonun ve reel gelirlerdeki azalmanın sonucu. Sektör temsilcileri son aylarda seslerini duyurmak için büyük çaba sarf ediyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonundan (İMKON) en son çimento zamlarına dikkat çekmek için 9 Eylül'de boykot ve iş bırakma konusunda karar verdi. 

Bursa'da inşaat müteahhitlerinin çatı kuruluşu İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç  son durumu anlattı. O da Haziran ayındaki basın toplantısında söylediklerini anımsatarak sektördeki daralmanın yüzde 70-75'lere ulaştığını dile getirdi. İş durdurmanın bir süreden beri sessiz sedasız olduğunu söyleyen Andıç'a göre, sektör 200 kilometre süratle giderken duvara çarptı. Talep de yok, konut fiyatları ve faiz oranları yüksek, vatandaşın alım gücü yok. O yüzden sorun çok boyutlu bir hale geldi ve acil önlemler alınması gerekiyor. Yakın zamanda kiracı-ev sahibi kavgaları ve mahkemelerin başlayacağına vurgu yapan Andıç, 'ev sahipleri daha yüksek gelir elde etmek için kiracılarını çıkarmaya çalışıyor' dedi.

Kendisinin de İMKON Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu anımsatan Andıç, 'boykot ve iş bırakma kararını destekliyoruz. Önceki akşam yönetim kurulu olarak toplandık. Üyelerimize boykota katılma mecburiyeti yok. Gönüllü olarak katılmak isteyenler katılabilir' dedi.

Bursa'da kira fiyatları cep yakıyor!