Sektörel

İnşaat sektöründeki kriz, sürdürülebilirlik sınırlarını aştı

Serdar Harp, inşaat sektöründe son 2 yılda yaşanan küçülmenin kümülatif olarak yüzde 20'nin üzerine çıktığını belirtti

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, inşaat sektöründe son 2 yılda yaşanan küçülmenin kümülatif olarak yüzde 20'nin üzerine çıktığını belirterek, "Sektörümüzdeki kriz, sürdürülebilirlik sınırlarını aştı" dedi.

Harp, sektördeki krizin önüne geçilebilmesi için kamu yatırımlarının artırılması gerektiğini belirtti ve "malzeme fiyatlarındaki spekülatif artışların kontrol altına alınmasını" istedi.

Harp yaptığı yazılı açıklamada, geniş kesimlerin gelir durumları ve harcama-tasarruf tercihleriyle yakın ilişkisi nedeniyle ekonomik krizlere en duyarlı sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini belirterek, sektörde gözlenen sıkıntılara ilişkin şu bilgileri verdi:

"TÜİK tarafından açıklanan 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Ciro ve Üretim Endeksleri, İnşaat Sektöründe 2007 yılı ortalarından itibaren başlayan krizin devam ettiğini gösteriyor. TÜİK'in verilerine göre, Üç Aylık İnşaat Sektörü Ciro Endeksi, 2010 yılı 1. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalmıştır. Bu düşüşle birlikte, inşaat sektörü ciro endeksi kriz döneminin en dip seviyesine inmiştir.

TÜİK'in verileri, Üç Aylık İnşaat Sektörü Üretim Endeksinin, 2010 yılı I. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 oranında arttığını gösteriyor. Bir önceki yılın aynı döneminde yaşanan yüzde 18,9'luk küçülme göz önünde bulundurulduğunda, yaşanan durumun hiç de iç açıcı olmadığı fark edilmektedir. Bir önceki yıl aynı dönemde yaşanan derin küçülmenin baz etkisiyle, pozitif yönde bir hareket gözlense de, sektör 2005 yılının bile gerisindedir.

Üretim Endeksi verileri incelendiğinde en büyük daralmanın, Bina Dışı İnşaat Sektöründe olduğu gözlenmektedir. Bu alanda yaşanan yüzde 29 oranındaki küçülme, kamusal yatırımlarda yaşanan daralmayı gözler önüne sermektedir. Rakamlar gösteriyor ki, ekonomide yaşanan durgunluk ve belirsizlik, inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son iki yıl içerisinde inşaat sektöründe yaşanan küçülme, kümülatif olarak yüzde 20'nin üzerinde olmuştur."

Harp, 2010'un birinci çeyreğine ilişkin inşaat maliyet rakamlarında yüzde 3,49'luk artış meydana geldiğine de dikkati çekerek, maliyet artışının, zaten durgunluk içinde bulunan sektörü daha da olumsuz etkilediğini belirtti.

Sektörde yaşanan krizin "sürdürülebilirlik sınırlarını aştığını" kaydeden Harp, "İnşaat sektöründe devam eden krizin önüne geçilebilmesi için bir yandan malzeme fiyatlarındaki spekülatif artışlar kontrol altına alınırken, diğer yandan da kamu yatırımları artırılmalıdır" dedi.
AA