Sektörel

İnşaat sektöründen fiyat farkında düzenleme talebi!

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışlarından sonra müteahhitler harekete geçti. Türkiye Müteahhitler Birliği, son zamanlarda inşaat sektöründe meydana gelen yükselişlere ilişkin ilave fiyat farkının düzenlenmesini ve koşulsuz tasfiye istedi.

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışlarından sonra müteahhitler harekete geçti. Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp ve Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; ilk olarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) isteği sonucunda, fiyatlarını oldukça yükselttiği ileri sürülen demir-çelik ve çimento sektörü ve müteahhitlerin de katılım gösterdiği iki farklı sektörel toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından (TMB), başkan Erdal Eren’in imzasına sahip bir mektubu Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a sundu. Son zamanlarda inşaat sektöründe meydana gelen yükselişlere ilişkin, Elvan’dan ilave fiyat farkının düzenlenmesini ve koşulsuz tasfiye istedi. Mektupta “Demir ve çimentoda enflasyon oranı ile açıklanamayacak fiyat artışlarının meydana getirdiği problemlerin aşılabilmesi amacıyla, bir ilave fiyat farkı düzenlemesine ve şartsız tasfiye imkânı verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” ifadeleri kullanıldı. 

‘HEPİMİZ İŞÇİ ÇIKARIRIZ’

İMKON, geçen sene bir torba çimentonun ortalama 10 Türk Lirası bedelle satışının yapılırken 23 Türk Lirasına; ton fiyatının ise 170 Türk Lirası'ndan 350 TL'ye yükseldiğine vurgu yaparak, bunun sektörde kabul edilemeyeceğini belirtti. Anadolu’dan müteahhitlik sektöründen, 50’ye yakın alt dernekten iş bırakma, grev çağrısı yapıldığını ifade getiren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bakanlığa konuyu ileterek, onları şimdilik durdurduk. Ama sonuç alınamazsa binlerce müteahhit iş bırakacak. İşsizler ordusuna yüz binlerce kişi katılacak. Bakanlıktan zamlara müdahale etmesini istiyoruz” diye konuştu. Ticaret Bakanı Muş ile toplantı gerçekleştirdikleri gün çimentocular tarafından zam yapılmak istendiğini ifade eden Tahir Tellioğlu, “Şimdi fiyatlar aşağı çekilmemekle birlikte, betonculardan çimentocuların yüzde 10 ila 30 oranında tekrar zam hazırlığında olduklarını duyduk. Bununla ilgili her türlü şikâyet mekanizmasını işleteceğiz, Rekabet Kurumu’na, CİMER’e başvuracağız. Demokratik haklarımız çerçevesinde gerekirse iş bırakıp, yüz binlerce işçinin sigorta çıkışını vereceğiz” açıklamasında bulundu. 

YÜKLENİCİLER ZOR DURUMDA

TMB Başkanı Erdal Eren’in imzasına sahip 18 Haziran tarihli mektupta, fiyat farkı düzenlemesinde uygulama nedeniyle sorunlar meydana geldiği dile getirildi. Bunun da projelerin zamanında tamamlanmamasına, böylece kamu ve özel sektör için ekonomik kayıplar yaşanmasına sebep olduğuna dikkat çekilen mektupta şu ifadelere yer verildi: 

“Uygulanan fiyat farkı düzenlemelerinde yaşanan sıkıntılar, dövizdeki ciddi yükseliş ve küresel ekonomik konjonktür ile birlikte yapım işlerinde kullanılan, demir ve çimento olmak üzere tüm girdi fiyatlarında meydana gelen öngörülemeyecek artışlarla birleşerek yüklenicileri daha da zor durumda bıraktı. Bu sorun yalnızca asıl yükleniciler olan üyelerimizi değil, alt yükleniciler, tedarikçiler, mühendisler, mimarlar ve işyerlerinde çalışan yüzbinlerce işçimizi etkilemekte. Bir yüklenicinin iflası yapım zincirinde rol alan tüm taraflara ve her şeyden önemlisi ülke ekonomisine büyük zararlar vermekte.”

FORMÜL DEĞİŞSİN

Fiyat farkı formülünün değiştirilmesi ve geriye dönük olarak 1 Mart 2020'den itibaren B katsayısının 1.00 şeklinde uygulanması talep edilen mektupta diğer istekler de şöyle açıklandı:

“Sektörün benzer bir sorunla karşı karşıya kaldığı geçmiş dönemde de, hükümetimiz, 16/12/2008 tarihli ve 2008/14447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile imalatta fiilen kullanılan malzemelerden fiyatlarında beklenmeyen artış olanlara ilave fiyat farkı verilmesine yönelik bir düzenlemeyi hayata geçirmiş ve o dönemdeki sıkıntıları gidermiştir.”

İnşaat maliyetlerindeki artış hız kesmiyor!