Sektörel

İnşaat sektöründen Kredi Garanti Fonu talebi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan 6 sektörü kapsayan 60 milyar Türk Lirası tutarlı yeni KGF paketi çerçevesinde inşaat sektörü bulunmuyor. Sektör temsilcileri, yeni destek paketi kapsamına alınmak istediklerine dikkat çekti.Toplantıdan sonra konuyla ilgili açıklamalar yapan sektör temsilcileri, sektörde arz sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarına ve yeni destek paketi kapsamına alınmak istediklerine dikkat çekti

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan 6 sektörü kapsayan 60 milyar Türk Lirası tutarlı yeni KGF paketi çerçevesinde inşaat sektörü bulunmuyor. Toplantıdan sonra konuyla ilgili açıklamalar yapan sektör temsilcileri, sektörde arz sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarına ve yeni destek paketi kapsamına alınmak istediklerine dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı sırasında yeni KGF destek paketine ilişkin ayrıntıları da aktardı.

Nureddin Nebati, toplamda 60 milyar Türk Lirası tutarındaki üç yeni KGF paketinin de hayata geçirileceğini vurguladı. 60 milyar Türk Lirası tutarında kefalet hacmi meydana getirildiğini dile getiren Nureddin Nebati, konuyla ilgili "Yatırım destek paketi (25 milyar TL), ihracat destek paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları destek paketi (10 milyar TL) olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz" Bakan Nebati’nin sunumunda da aktardığı 6 sektör imalat, ihracat, tarım turizm teknoloji toptan ve perakende oldu" şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü temsilcileri yeni KGF destek paketine dahil edilmediklerini ve destek kapsamına alınmayı istediklerini aktardı. Şirketler, ciddi arz eksikliği yaşandığına ve üretim maliyetlerinin iki katına yükseldiğinden işletme sermayesi bulurken zorlukla karşılaştıklarına vurgu yaptı.

Peki inşaat sektörü temsilcileri konuyla ilgili neler diyor? İşte sektör temsilcilerinin Kredi Garanti Fonu açıklaması ve konuyla ilgili talepleri...

“Gayrimenkul üretiminde ciddi anlamda arz eksikliği var”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas üç senedir inşaat sektörünün çok zorlu bir sürecin içinde olduğuna ve maliyetlerin iki katına çıktığına vurgu yaptı. Elmas, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan KGF destek paketi kapsamında inşaat sektörünün de bulunması gerektiğine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

“KGF’de açıklanan pakette altı sektörün içerisinde inşaat sektörü de olmalıydı. Bilemiyoruz imalatın içerisinde yer alacak şekilde mi düşünüldü ama inşaat sektörünü biz orada göremedik. Gayrimenkul üretiminde ciddi anlamda arz eksikliği var. İnşaat firmalarının da işletme sermayesinde ciddi eksiklikler var. 2,5 katına çıkan inşaat maliyetleri etkisiyle inşaat üretimi de çok zorlaşmış durumda"

Altan Elmas, konutla ilgili açıklamasını “Özellikle kira konusunda bakıldığında bütün Türkiye’de etkisini gösteriyor. Konut üretiminde çok ciddi sıkıntı var. Bu nedenle de KGF paketine inşaat sektörünün de dahil edilmesi doğru olacaktır. Konut sektörü teminat ve finansa erişim anlamında geçtiğimiz üç yılda da çok zorlu süreçlerden geçti” ifadelerini kullanarak sürdürdü.

"İnşaat sektörünün KGF'ye dahil edilmesi büyümeye katkı sağlar"

Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre; GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal ise, konuya ilişkin şunları kaydettti:

“KGF desteğini çok olumlu bulmakla beraber, inşaat sektörünün gündeme alınmamış olması beklentilerimizi farklılaştırdı. Türkiye’de gayrimenkul sektörü inşaat sektörü ülkenin lokomotif sektörlerinden biri. Hele ki bugün kira arzını stok konut arzını konuştuğumuz bugünlerde inşaat sektörünün bir şekilde KGF’ye dahil edilmesini ekonomik büyümeye büyük bir katkısı olacaktır.”

Konutta KDV düzenlemesi kapıda!

Gayrimenkul sektörü 2022'yi nasıl geçirecek?

Emeklilere 100 bin lira limit! Bankadan beklenen haber geldi!

Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı! Altın, faturalar, enflasyon... İşte detaylar!