Sektörel

İnşaat sektörüne giren yatırımcı sayısı artıyor!

Son yıllardaki hızlı büyüme inşaat sektörüne yeni giren yatırımcı sayısını giderek artırıyor. Yeni yatırımcılar arasında yıllardır başka sektörlerde çalışan büyük şirketler de var. Son dört yılda 21 büyük yatırımcı markalı konut sektörüne giriş yaptı.

Son yıllardaki hızlı büyüme inşaat sektörüne yeni giren yatırımcı sayısını giderek artırıyor. Yeni yatırımcılar arasında yıllardır başka sektörlerde çalışan büyük şirketler de var. Son dört yılda 21 büyük yatırımcı markalı konut sektörüne giriş yaptı. Bunlar arasında Polisan Holdingden Doğtaş'a, Altınbaş Holding'den Anadolu Grubu'na kadar farklı gruplar yer alıyor. 



NEDEN İNŞAATA GİRİYORLAR? 

İnşaat sektörüne ilgi duyan şirketlerin bir kısmı kendi ellerindeki fabrika arazilerini ya da değerli arsaları projelendirmek üzere bu alana giriyor, ikinci yatırımcı tipi ise elindeki parasını daha kârlı bir alana yatırma isteği doğrultusunda gayrimenkul yatırımı yapma kararı alıyor. Son yıllarda yüzde 40'lara varan oranlarda prim sağlayan bu sektör yerli ve yabancı birçok yatırımcının ilgi odağı haline gelmiş durumda. 

"Kayseri'de Eski Turkmall arsası konut arazisi olarak ruhsatlandırılmıştı. Onun ihalesi bizde kaldı. Oraya 900 konut yapacağız. Ayrıca kendimize ait başka bir arsaya da 200 konut yapacağız. 

Kayseri'de toplam bin 200 konut yapacağız. Bu projeler üzerinde çalışmalarımız sürüyor" diyor. 

Proje isimlerinin henüz belli olmadığını ifade eden Saffet Aslan, etüt çalışmalarının devam ettiği projelere bir ay içinde fiili olarak başlayacaklarını söylüyor. 


SEKTÖR İÇİNDEKİ DEĞİŞİM

Konut işine yeni giren şirketler arasında Makyol, Polat Yol Yapı gibi taahhüttük işleri yapan firmalar da bulunuyor. Yıllardır inşaat sektörünün başka alanlarında çalışan ama şimdi konuttaki gelişimin cazibesine kapılan bu şirketler de başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin gelişen kentlerinde proje üretmeyi planlıyor. 1960 yılından bu yana yurtiçinde ve yurtdışında özellikle karayolu, baraj, içme suyu ve demiryolu gibi büyük altyapı projelerine imza atan Polat Yol Yapı, daha sonra ki yıllarda yatırımların sanayiden inşaat sektörüne kayması üzerine tartışmalar sürerken, gerçekten de bu alana olan ilgi hız kesmiyor. Küçükler bir yana son dört yılda tekstilden mobilyaya, kuyumdan gıdaya kadar farklı sektörlerdeki büyük şirketlerden 21'i inşaat sektörüne giriş yaptı. Bu yeni yatırımcıların bir kısmı kentsel dönüşüm projeleri geliştirmek için çalışmalar yürütürken, bir kısmı da büyük çaplı projeler geliştirmeye uğraşıyor. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Denizli gibi gelişen kentlerde markalı konut projelerinin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Yüksek kazanç ve yatırımın hızlı geri dönüşü bu alana olan ilginin en temel nedeni. AVM'den rezidanslara ve ofise kadar gayrimenkul sektöründe talebin artması da bu alandaki yatırımları hızlandıran nedenler arasında yer alıyor. 


MOBİLYADAN İNŞAATA GEÇTİ

 İnşaat sektörüne yeni giren yatırımcılardan biri, yıllardır mobilya sektöründe faaliyet gösteren İpek Grup Mobilyanın yanında perakende ve madencilik sektörlerinde de faaliyetleri bulunan İpek Grup, İpek & Ar İnşaat şirketini kurarak konut sektörüne de yatırım yaptı. pek Mobilya ve İpek & Ar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Aslan, aslında şirketlerini İstanbul'da toplu konut üretmek üzere kurduklarını ama 



ESKİLER UYARIYOR

Konut Geliştiricileri Yatırımcılar Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, geçmişte tekstil ve turizm sektörlerine yatırım yapmanın moda haline geldiği gibi günümüzde de inşaat sektörüne yatırım yapmanın İmam Altınbaş moda olduğunu söylüyor. Ancak Çelik'in yeni yatırımcılara bir uyarısı var. Yeni yatırımcıların inşaatı çok kârlı bir alan olarak görerek yatırım yaptıklarına dikkat çeken Çelik, "İnşaat sektöründe kâr marjları sanıldığı kadar yüksek değil. Yıldızı parlayan her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüze de yatırımcı ilgisi oldukça yoğun. Herkes çok para kazanma derdinde ancak inşaatta sanıldığı kadar kolay yoldan para kazanılmıyor. Zaten sektörümüze girenlerin en küçük durgunlukta elenmeleri bunu kanıtlıyor" diyor. Uzun yıllardan bu yana sektörde faaliyet gösteren Keten İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Ferhat Keten, yapılaşma çalışmalarının hız kazanmasının ve bu alandaki gelişimin yeni yatırımcıları bu alana yönlendirdiğine dikkat çekiyor. Birçok yatırımcının inşaat sektörünü çok kârlı bir alan olarak görerek bu alana yatırım yaptığını belirten Keten. "İnşaat sektöründeki büyüme kendine yeni yatırım alanı arayan bazı yatırımcıların dikkatini çekiyor ve bu alana giriş yapma karan alabiliyorlar. Bu yatırımcıların kimi tek proje ile yola çıkıp umduğunu bulamadan sektörden ayrılıyor, kimileri de bu işe ciddi bakıp kalıcı olabiliyor" diyor. 



"HERKES BİLDİĞİ İŞİ YAPSIN"

 İnşaat sektöründe yarım asrı aşkın süreden bu yana faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat'ın ikinci kuşaktan yönetim kuııılu başkanı Uğur Dumankaya da, sektördeki büyümenin birçok yatırımcının ilgisini çektiğini ancak yatırım yapanların büyük kısmının hüsrana uğradığını söylüyor. İnşaat sektörünün sanıldığı kadar kolay ve kârlı bir sektör olmadığına işaret eden Dumankaya, "Sektörümüze geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi son dönemde de ilgi duyan birçok yatırımcı oluyor. Bunların bir kısmı başarılı olurken bir kısmı da hüsran yaşayıp sektörümüzden çekiliyor. Herkes kendi bildiği işi yapmalı" diyor. 


Ekonomist