10 / 05 / 2024

İnşaat sektörüne kentsel dönüşüm destek olacak!

İnşaat sektörüne kentsel dönüşüm destek olacak!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu'na göre Türkiye'de sektörün 2009-2014 yılları arasında öngörülen büyüme oranmın yüzde 8.5 olduğu görülüyor



TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu'na göre Türkiye'de sektörün 2009-2014 yılları arasında öngörülen büyüme oranmın yüzde 8.5 olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra raporda kentsel dönüşüm, inşaat malzemelerinde ihracatın arttırılması ve Türk tüketicilerinin kullanım hareketleriyle ilgili veriler bulunuyor. Raporda öne çıkan diğer bir nokta olarak da ev dekorasyonun da kadınların rolünün artması oluyor.


Yüzde 8.5 büyüme
Rapora göre, inşaat sektöründe büyüme beklentileri, yeni inşaat, yenileme pazarı ve bu sırada kullanılan inşaat malzemelerini ve hizmetlerini kapsıyor. Türkiye 2009 ve 2014 yılları arasındaki dönemde yüzde 8.5 büyüme beklentisi bulunuyor. Türkiye, bu rakamı yakaladığı takdirde en hızlı büyüyecek pazarlar arasına giriyor. Türkiye'nin yanı sıra, beş yıllık süreçte Asya Pasifik ülkeleri için yüzde 7.9, Doğu Avrupa ülkeleri yüzde 7.2 ve Güney Amerika yüzde 6.1 öngörülen büyüme ile Türkiye'yi takip eden diğer ülkeler oluyor.

Yaşlanan stok yenilenecek
Raporda yer alan bilgiler arasında öne çıkarılmak istenenlerden bir tanesi de, Türkiye'nin yakm coğrafyasında bulunan Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgeleri önümüzdeki beş sene içerisinde büyümesi beklenen ülkeleri barındırdığı oluyor. Bu da Türkiye'de faaliyet gösteren inşaat malzemeleri üreticileri için ciddi fırsat oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki yeni inşaatlardaki büyüme beklentilerine ek olarak, gelişmiş ülkelerde inşaat artışını mevcut konut stokunun yaşının ve enerji verimliliği yasalarmm tetiklemesi de öngörülüyor. Batı Avrupa niceliksel büyüklüğü ile inşaat malzemecileri için potansiyel oluştururken, bu bölgedeki işler daha çok yenileme pazarından elde edilecek.

Kentsel dönüşüm projeleri
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB)Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu'nda inşaat malzemeleri sektörünü tetikleyecek unsurların başında kentsel dönüşüm projelerine yer veriliyor. Raporda konuyla ilgili olarak: 'Toplu Konut İdaresi(TOKİ), 2011 yılı için toplam konut sayısını 500 bine çıkaracağını açıkladı. Bu da konut yatırımlarının planlı olarak hızlanacağını göstermektedir' şeklinde ifade edildi. Raporda bunun yanı sıra inşaat malzemecilerini olumlu olarak etkileyecek gelişmeler; konut dışı yatırımlar, altyapı yatırımları, harcanabilir gelir seviyesinin artması, binalarda enerji verimliliği ve deprem yönetmeliği başlıklarına dikkat çekiliyor.


'Kendin Yap' kültürü
* RAPORDA Türk tüketicilerinin alışkanlıklarıyla ilgili bilgiler de verilirken 'Kendin Yap' kültürüne değiniliyor. Türkiye'de henüz bu kültürün yaygınlaşmadığından bahseden raporda, 'Uygulayıcıların ücretlerinin hala karşılanabilir seviyede olması, tüketicilerin yenileme faaliyetlerinde profesyonel destek almayı tercih etmelerine sebep oluyor. Ancak özellikle iç yapıda tasarımın giderek önem kazanması sonucu 'kendin al' yaklaşımına doğru bir gelişim görülüyor' şeklinde ifade ediliyor.


Dekorasyonda kadınların rolü artıyor
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporu'na göre Türkiye'deki
tüketiciler artan gelir seviyesi, Türk üketicisinin eve daha fazla yatırım yapmasını sağlarken,bu yatırımlarda fonsiyonelik
dışında tasarıma da önem veren kesimin giderek genişlediği görülüyor. Özellikle iç yapıya yönelik ürünlerin seçiminde
kadınlarının rolünün giderek arttığı da gözleniyor. Evin dışı, apartman ve ortak alanlarda tasarım ve işlevsellik    açısından tüketici beklentilerin hala sınırlı olduğunu görüyor.

Yabancı mütahitlerle iş birliği gerekiyor
* TOBB'un   yayınladığı rapora göre dünyanın en büyük 225 müteahhidi listesindeki firmaların uluslararası taahhütluk .işlerinden gelen ciroları incelendiğinde, Türk müteahhitlerin başta Ortadoğu olmak üzere, Afrika ve Avrupa pazarından önemli paylar aldıkları gözlenebiliyor. Ayrıca Avrupa, çin, Kore, Japonya gibi ülkelerin müteahhitleri de bu pazarlardan önemli paylar aldığı belirtilirken, 'Bu bölgelerdeki inşaat malzemesi potansiyeli düşünüldüğünde ihracatın arttırılması için Türk müteahhitlerle olduğu gibi yabancı müteahhitlerle de işbirlikleri yapılması önem kazanıyor' deniyor.

Hürriyet/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön