İnşaat sektörüne Suriye morali! Hisseler şimdiden yükselişe geçti!
Suriye'de muhaliflerin zaferi Türkiye'de borsaya da olumlu olarak yansıdı. Suriye'nin imarında Türkiye'nin etkili olmasını bekleyen yatırımcılar çimento hisselerine yöneldi.
Suriye'de 13 sene devam eden iç savaş ülkeyi harabe haline getirdi. Başta İdlib, Halep, Humus olmak üzere pek çok şehirde neredeyse bütün yapıların yeniden inşa edilmesi gerekli. İç savaş boyunca Suriye'deki muhalif gruplara destek olan, savaştan zarar gören Suriyelilere sahip çıkan Türkiye'nin; ülkenin imarında da etkili olması beklenirken, söz konusu, bu öngörü borsa yatırımcılarının çimento ve diğer inşaat hisselerine yönelmesine sebep oldu. Paylaşılan detaylara göre dün itibarıyla Borsa İstanbul'da sektör endeksleri arasında en fazla kazandıranlar yüzde 6,5 ile taş-toprak, yüzde 5,2 ile metal ana sanayi, yüzde 3 ile inşaat oldu.
Haber Global’den Ertan Altan imzalı habere göre haftanın ilk işlem gününde pek çok çimento şirketinin hisseleri de tavan yaptı. Konu ile ilgili olarak çok önemli bazı değerlendirmeler yapan ekonomistler, Suriye'deki siyasal gelişmelerin yatırımların yönünü değiştirebileceğini de dile getirdi.
KUZEY IRAK'TA DA OLDU
Ekonomist Prof. Dr. Mete Gündoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Suriye'de Esad rejiminin gitmesinden sonra ülkenin yeniden kurulacağını dile getirerek, şöyle konuştu: "Burada yeniden imara, yapılaşmaya en çok kim yardımcı olacak diye düşünüldüğü zaman Türkiye şeklinde görülüyor. Bu nedenle tahrip olmuş bir ülkede ne lazım olursa Türkiye'de o işleri yapan şirketlerin hisseleri fırlayacak. Bunların başında elbette çimento geliyor, demir çelik, dayanıklı tüketim malzemeleri de geliyor. Bunu daha önce Kuzey Irak'ta da yaşamıştık. Orada inşaatları yerel inşaatçılar yaptı, ödemeleride Türkiye'deki bankalardan yaptılar."
GELECEK BELİRSİZ
Yaptığı açıklamada ilk etapta çimento ve demir çelikten sonra başka sektörlerde de yansımalar olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Mete Gündoğan şunları söyledi: "İşler nereye doğru evrilir onu şu an için henüz bilemiyoruz. Bunun finansal bir arka planı da var. Hükümetler oturup, nasıl bir anayasa, nasıl bir seçim sistemi belirlenecek diye konuşacak. Borsalar ilk etapta beklentileri alıp satar. Hükümetler daha sonra ise projeleri realize etmek için ilerler."
İNİŞ-ÇIKIŞLAR GÖRECEĞİZ
Ülkemizde uzun bir zamandır borsanın durağan olduğunu, bu tür gelişmelerin beklendiğini dile getiren Prof. Dr. Mete Gündoğan, "Borsada bir gerileme vardı. İnsanlarda da moral bozukluğu vardı. Söz konusu bu gelişmenin hemen yansımalarını da gördük. Bu tür yansımalar sürecektir fakat sahada nasıl şekillenir izlemek gerekiyor. Suriye gündemi önümüzdeki dönemlerde Türkiye'de borsayı çok etkileyecek. Bu tür 'up and down'ları çok göreceğiz. Hem olumlu hem olumsuz bazı etkiler göreceğiz. Söz konusu bu durum borsada al-sat yapanların işine gelecek. Çünkü onlar olumluyu da olumsuzu da alıp satabilirler" diye konuştu.
KESİN KONUŞAMAYIZ
Ekonomist Özlem Derici Şengül de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 6 Şubat depremlerinden sonra deprem bölgesinde başlayan inşaat faaliyetlerinin borsaya yansımasında yavaşlama olduğunu ve inşaatla ilgili alım-satımların Suriye'deki gelişmelere kayabileceğini dile getirdi. Özlem Derici Şengül açıklamasında ”Fakat söz konusu bölgede çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. Bu konularda kesin konuşmak pek doğru olmaz" dedi.
RAKAMLAR NE DEDİ?
Tüm bunların dışında diğer bir taraftan Birleşmiş Milletler, Suriye'nin yeniden inşası için gerekli olan meblağın 400 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha Forum 2024'te Suriye'deki gelişmelere ilişkin basın toplantısında Suriye'nin yeniden inşa sürecinde Türkiye'nin elindeki her tür kapasiteyi ve imkanı kullanacağını dile getirmişti.
Suriyelilerin ülkelerine dönmesi kiraları ne zaman etkileyecek? Uzmanlardan açıklama geldi!
Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın: Artık kontrat hizmet bedeli geliyor!
'Suriyeli'den satılık' ilanları patladı! Ucuz konut ve otomobil almak isterken dolandırılmayın!