Sektörel

İnşaat sektörünü mali iş yükü yaralıyor!

İnşaat sektörünü yaralayan sorunları anlatan Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, bunun nedeninin mali gereksiz iş yükü olduğunu söyledi..

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım inşaat sektörünü yaralayan sorunları anlattı. Yıldırım, satış olmadan vergi alınmasının sektör açısından büyük sıkıntı yaşattığını söyledi. 

 

"Bu sistem maliyeye gereksiz iş yükü oluşturacak bir sistem. Piyasadaki koşulların göz önüne alınarak bir çalışma yürütülmesi büyük önem taşıyor." şeklinde açıklamalarda bulunan Zafer Yıldırım "Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yapılan işlerdeki ana sıkıntı, inşaat bitimiyle beraber arsa sahibi ve müteahhit arasındaki faturalaşmadan kaynaklanan, satışı olmayan sadece teslimi gerçekleşen malın vergilendirilmesine sebebiyet veren ve sektör açısından erken maddi yük oluşturması, satış neticesinde gerçekleşmesi gereken verginin teslim sırasında tahakkuk etmesi bir çok zorluğu beraberinde getiriyor. Arsa sahibi şirketler açısından kat karşılığı sözleşme ile yaptırılan bir binanın bağımsız bölümlerinin satışı gerçekleşmeden tüm vergilerin %90’ına yakını tahakkuk etmiş oluyor. Müteahhit firmalar, arsa sahibi firmalarla mali ilişkiler açısından yaşanan belirsizlikler sebebiyle sektörümüz olarak sıkıntılar yaşamaktadır." dedi.

 

Kat karşılığı sözleşmelerin noterde yapılmasının zorunlu olduğuna değinen Yıldırım "Burada konut için yaptığımız salesmen farklı, iş yeri için yaptığımız farklı. Bunları teslim edip faturalaşmaları ve teslimdeki basic maddelere göre iskânı kabul etmek gerekiyor. Bazı maddelere göre ise fiili teslimi kabul etmek gerekiyor. Bunlar bugüne kadar sürekli eklentiler yapılarak geldiği için karmaşa gün geçtikçe artıyor.Bir kanun ile tüm belirsizlikler ve gereksiz iş yükü ortadan kaldırılabilir.

 

Maket üzerinden satışın engellenmesi çok yerinde bir önlemdi. Maketten satışı engellemek için denildi ki; kat irtifakı kurulduktan sonra satış yapılabilir. Bunu etkileyecek üç madde daha vardı. Burada en azından kaba inşaat seviyesi belirtilmesi gerekirken, yine bağlı olduğumuz kat karşılığı sözleşmede siz mimari projenizi onaylatıp ruhsatınızı aldıktan sonra hiç inşaata başlamadan da gidip kat irtifakınızı kurabiliyorsunuz. Yine satış yapabilirsiniz. Burada bir şey engellenmeye çalışırken boşlukları tam kapatamamış oluyoruz. Her eklenen madde karmaşayı biraz daha arttırıyor. Düzgün bir kanun çerçevesinin çizilip netleşmesi gerekiyor." şeklinde ifadelerde bulundu.

 

Ankara’nın yeni buluşma noktası olan Yıldırım Kule projesine de değinen Zafer Yıldırım" 8000 metre karelik cadde mağaza alanına sahip olan Yıldırım Kule, Ankaralıların yeni buluşma noktası haline geliyor. Volvo, SsangYong, Autowax ve Özsüt gibi seçkin firmaların yer alacağı cadde mağazaların lokasyon olarak merkezde olmasına dikkat çekiyor. Ankara!nın ticari geleceği açısından projenin öneminin büyük olduğu kanısındayım." dedi.