Konut

İnşaat sektörünün elinde 2 milyon konut stoğu var! Cazip krediler piyasayı canlandıracak mı?

Konut edinimi ve üretimi konusunda hükümetin yürüttüğü projeler, cazip kredi koşulları ve KGF kredi paketi fiyatları piyasayı canlandıracak mı? Fiyatlar tırmanacak mı?Alt gelir grubu için açıklanan konut projesinin ardından orta gelir gurubu için İlk Evim Projesi açıklandı

Konut sektörü ekonomi gündeminin en üst sıralarında olmaya devam ediyor. Alt gelir grubu için açıklanan konut projesinin ardından orta gelir gurubu için İlk Evim Projesi açıklandı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ağırlıklı olarak KOBİ'leri yönelik Kredi Garanti Fonu'nda da hem orta gelirliye yönelik kredi kullanımı hem de konut firmalarına yönelik kredi paketi yer aldı.

SIFIR KONUTTA 2 MİLYON STOK VAR

Fiyatlar neden yükselmeye devam ediyor? Yeniden geri gelir mi? Orta düzey ev alabilir mi? Kiralar yükselmeye devam eder mi? Kiraların bu denli yükselmesinin sebebi yabancılar mı? Konut fiyatlarının yükselmesinin de ana sebebi yabancılar mı?soruları güncelliğini koruyor. Dünya Gazetesi Yazarı Dr.Hakan Çınar, TÜİK her yıl açıkladığı yapı kullanım izin belgesi ve ilk el konut satışı sayısını göz önüne alındığında iki veri arasındaki farkın konut stoğunu gösterdiğini belirterek 2022 yılı sonunda 2 milyonun üzerinde konut stoğu bulunduğunu kaydetti. İkinci el konutlarda stoğun çok daha yüksek olduğunu dile getiren Çınar, Türkiye genelinde 7 milyon kiracı bulunduğuna işaret etti.

AYNI BİNADA KİRALARDA YÜZDE 300 FARK 

Konut ekonomisini değerlendiren Çınar, bu veriler gözönünde bulundurulduğunda gelir seviyesinni konut alımına yetmediğinin açık bir şekilde ortaya çıktığını kaydetti. Konut fiyatlarında ortaya çıkan büyük yükselişlerin yanı sıra konut ve işyeri kiralarında da çok büyük farkların ortaya çıktığını dile getiren Çınar, aynı binada yüzde 25 zam yapılan bir konutta 4 bin liraya oturan kiracının da 15 bin liraya kiralayan yeni kiracının da bulunduğuna işaret etti. Yüzde 300 ve yüzde 400'lük fiyat farkları oluştuğunu ifade eden Çınar, piyasanın bunu nasıl eritebileceğini, ne kadar süreceğinin asıl önemli konu olduğunu kaydetti.

YABANCI PAYI 5'E KATLANDI

Artan kira fiyatlarına, elinde bol parası olan yabancı uyruklu vatandaşların yüksek fiyatlarla ev kiralıyor olmalarını da eklemek gerektiğini ifade eden Çınar, bu durumunda fiyatları yukarı yönlendirdiğini belirtti. Yabancıların toplam konut satışları içindeki payının 10 yıl önce yüzde 1 iken bugün yüzde 5'e çıktığını kaydeden Çınar, 2013-2022 yılları arasında yerliye satılan konut sayısı değişmezken yabancıya satılan konut sayısının 5 kata yakın arttığını vurguladı.

CAZİP KOŞULLAR FİYATLARI TIRMANDIRACAK

Çınar, konut satışlarında cazip faiz oranları ve uzun vadeler ile yeniden bir canlanma elde edilmesi mümkün olabileceğini belirterek, Hazine destekli olarak yakında hayata girecek olan kredi de dahil olmak üzere bu konuda atılacak her adımın fiyatları yeniden yukarı tırmandıracağını kaydetti.