İmar

İnşaat sektörünün en önemli sorunu imar!

Çetin Batu İnşaat firmasının sahiplerinden Çetin Batu, inşaat sektörünün ekonominin gerçek anlamda lokomotifi konumunda olduğunu söyledi.

Çetin Batu İnşaat firmasının sahiplerinden Çetin Batu, inşaat sektörünün ekonominin gerçek anlamda lokomotifi konumunda olduğunu söyledi. Gazette’ye özel röportaj veren Çetin Batu, bünyesinde onlarca sektörü besleyen inşaat sektörünün, ne yazık ki Adana’da ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti. Batu, ilçe belediyelerinin imarla ilgili bir şeyler yapmaya çalışırken, Büyükşehir Belediyesi’nin engel olduğu iddiasında da bulundu.


Çetin Batu İnşaat firmasının sahibi Çetin Batu’yla yaptığımız o röportaj:


 Sayın Çetin Batu, röportajımıza önce sizi tanıyarak başlayalım.


Çetin Batu İnşaat altı yıldır firma olarak faaliyet göstermekte. Hani derler ya inşaatın çekirdeğinden yetişme, bu benim için geçerli. Mehmet Batu İnşaat bünyesinde inşaat faaliyetine başladım.


Bize, Çetin Batu İnşaat’ın kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?


Çetin Batu İnşaat’ın kuruluş öyküsü çok uzun yıllara dayanıyor. Aşağı yukarı 40 yıllık serüvenden bahsediyoruz. Mardin’den Adana’ya gelip inşaat betonculuğuyla başlayıp daha sonrasında kendi inşaatlarımı yapmaya başladım. 


İnşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörlerinden biri kabul edilir. Onlarca yan sektörü de besleyen inşaat sektörü, bugün hangi noktada?


İnşaat sektörü kesinlikle ekonominin lokomotifi kabul edilebilinir. Sadece Adana için değil tüm Türkiye için bu geçerlidir. Bugün birçok kariyer barındıran, birçok işçi sayısını artıran yani her yönüyle, inşaat dediğiniz zaman akla sadece betonu, demiri, çimentosu değil, bunun yanında inşaat bittikten sonra ev tekstiliyle, mobilyasıyla, onlarca sektörü bağrında barındırmaktadır.  Aslında inşaat durduğu zaman hakikaten ekonomi çok ciddi anlamda Türkiye genelinde bir sekteye uğruyor bu bir gerçek.


Adana özeline gelince, inşaat sektörü ne gibi sıkıntı ve sorunlar yaşamaktadır?


Adana’nın inşaat sektöründeki sorunları çok büyük, en baştaki sorunu imar. Maalesef belediyelerin bölgesel yaptığı imar çalışmaları bana göre insanları şu an için çok olumsuz etkiliyor. Şehrin kalbi dururken daha dış mekanlara imarlar veriliyor, daha uzak yerlere imarlar veriliyor. Bu da şu an Adana için hakikaten ciddi bir sorun. Baktığımızda Sarıçam, hani çöplük dediğimiz bölge inşaat alanı oldu, bilmiyorum yani insanlar oraya ulaşımı nasıl sağlar? Bu Adana halkı için ciddi bir sorun. Hali hazırda Adana’nın merkezi olan Kabasakal olsun, Şambayat tarafı olsun oralar merkeze daha yakın ama buralarda imara açık alan yok. Biraz belediye keyfi davranıyor, bu da Adana için hakikaten sıkıntılı bir durum.


Şehri tam tersi taraftan mı açıyor?


Tabi ki, yani şu an Sarıçam imara açık ama bugün Adana’da burnumuzun dibi Kabasakal tarafı imara kapalı. Öyle olunca da insanlar boş kalmamak için Sarıçam’a akın ettiler.


Kabasakal’da 37. Bölge sorunu var.  Ama aşılabilinir, emsal verilen imar da var. Kabasakal’da ama bu düzenli bir çalışmayla aşılabilinir. Kabasakal yolunun sağ tarafı villalık araziler sol tarafı yüksek katlı imar arazileri bilmiyorum bu sorunu aşacaklarını düşünüyorum, inşallah aşarlar.


Yerel yönetimler, sektörün sorunlarını çözmek için şu ana kadar ne gibi aşamalar kaydetti?


Bizim gördüğümüz kadarıyla yerel yönetimler açısından kayda değer bir aşama yok.  Belki hani baskılarla, aslında sivil toplum kuruluşu dediğimiz kurumlar aslında bu işe el atmalı diye düşünüyorum. İlçe belediyeleri bir şeyler yapmaya çalışsa da Büyükşehir engel oluyor. Ben şu an gördüğüm kadarıyla yorumluyorum.


Sayın Batu, genelde ülkemizde özelde Adana’da konut açığı mı nitelikli konut açığı sorunu mu var? TOKİ, bu noktada nerede duruyor?


Aslında Türkiye geneline baktığımız zaman TOKİ en az konutu belki de Adana’da yaptı. Türkiye’de konut açığı bitmez, nüfusumuz genç nüfus ve sürekli nüfusumuz da artıyor. Cumhurbaşkanımız da bu konuda habire baskılıyor zaten. Ben Türkiye’de hiçbir zaman konut açığının biteceğini düşünmüyorum. Baktığımızda konut açığı var ve devam edecektir. İnsanların hep hayalidir yani ne kadar çalışırsa çalışsın güzel bir evim olsun mantığı hep vardır yani, genç nüfus bu şekilde devam ederse konut açığı sürekli olacaktır diye düşünüyorum. Bu bir basamaktır, insan önce bir ev alıyor sonra yatırım yapmak için daha lüks bir ev alıyor, nüfus artışı devam ettikçe konut açığı da devam edecektir diye düşünüyorum.


Çetin Batu İnşaat’ı, konut almak isteyen insanlar neden tercih etmeli, bu farkındalığı anlatır mısınız?


Çetin Batu’yu konut almak isteyenler niye tercih etmeli, çünkü her şeyden önce bir insan ancak kendi oturacağı ev olsa bu kadar sağlam düzenli yaptırır. Ama  ilginç bir gerçektir ki ben müstakil ev tarzına alıştığım için apartmanda oturmuyorum, ama emin olun yaptığım bütün evleri kendim oturacakmışım gibi düşünüp öyle yapıyorum. Binalarımızın güvenilir olması, inşaat kalitesinin yüksek olması,  söylediğimiz zamanda teslim etmemiz bence insanların tercih etmesi için yeterli bir sebep diye düşünüyorum. 


Son olarak neler söylemek istersiniz?


Eklemek istediğim bir konuda şu. FETÖ olayları bir an önce dursun artık, yatıyoruz, kalkıyoruz Türkiye’de hiç gündem bitmiyor. İnşallah bunlarla kalır daha sonrasında neler olur bilmiyorum ama bu olaylar şu an ekonomiye çok ciddi zararlar veriyor. İnsanlar hep beklenti içerisinde. Parası varsa insan bir kenarda bekletiyor, eğer yatırımı acil yapması gerekmiyorsa, konut alacaksa da bekliyor, iş yapacaksa da bekliyor. Herkes beklenti içinde inşallah her şey bir an önce düzelir diye umut ediyorum.


Gazette