Sektörel

İnşaat sektörünün ilerlemesi için KDV muafiyeti şart!

İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler sektörün daha ilerlemesi için KDV ve vergi indiriminin olması gerektiğini belirterek “Kooperatiflere uygulanan şartları bizde istiyoruz ”dedi.

İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler sektörün daha ilerlemesi için KDV ve vergi indiriminin olması gerektiğini belirterek “Kooperatiflere uygulanan şartları bizde istiyoruz ”dedi.


Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler, inşaat sektörü hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  27 senedir inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini ifade eden Güler, “İnsanların Panel İnşaat’a teveccühü var.  Bize gelen insanları boş çevirmemek adına her kesimden insanın elimizden geldiği kadar taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” dedi.


DEVLETTEN CİDDİ DESTEK BEKLİYORUZ


2016 yılında Türkiye genelinde sadece inşaat sektöründe değil bütün sektörlerde yaşanan olaylardan dolayı ciddi anlamda sıkıntı çekildiğini vurgulayan Güler, 2017 yılında beklentilerimiz yüksek özellikle anayasa değişikliği referandumdan da netleşmesi ile birlikte herkesi daha iyi bir yıl bekliyor. 17-25 Aralık operasyonları, seçimler, darbe girişimi derken son yıllarda olaylar bitmedi. 2016 yılını bir şekilde atlattık.  2017 yılı geçmiş yıllar gibi geçerse birçok firmayı bir sonraki yıla göremeyebiliriz. Bu inşaat sektörü değil bütün sektörlerle alakalı bir durumdur. Biz bu aşamada 2017 yılında inşaat firmaları olarak devletten destek bekliyoruz ”şeklinde konuştu.


KOOPERATİFLERE TANINAN HAKLAR BİZE DE TANINMALI


Kooperatiflere tanınan hakların kendilerine de tanınması gerektiğini vurgulayan Güler, “Öncelikli olarak KDV’de indirim istiyoruz. Yine vergi indiriminin olması gerekiyor. Kooperatifler gibi yap sat yapan firmaların KDV’lerinin yüzde 1’e indirilmesini istiyoruz. Birçok firma kooperatif adı altında yap sat yapıyor. Onlar yüzde 1 ile biz yüzde 18 ile yapmaya devam edersek önümüzdeki yıllarda her firma kooperatif adı altında yap sat yapacaktır. Dayanacak gücümüz kalmadı. Buna bizde dahiliz. Aramızda yüzde 40’a yakın maliyet farkı oluşuyor. Örneğin kooperatifler daireyi 60 bin TL’ye mal ediyorsa biz 110 Bin TL’ye mal ediyoruz. Burada haksız rekabet ortaya çıkıyor.  Nasıl kooperatifler yüzde 1 KDV ödüyorsa bizde aynı şekilde ödemek istiyoruz. Bizde konut üretiyoruz” diye konuştu. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ ÜLKENİN LOKOMOTİFİ


İnşaat sektörünün ülkenin lokomotifi oluğunu belirten Güler, “İnşaat firmaları olarak elimizden gelen katkıyı vermeliyiz ki ülkemiz bir yerlere gelsin. İnşaat firmalarına destek çıkılması gerekiyor. Ekonominin lokomotifi dediğimiz inşaatın desteğe ihtiyacı var. Firmaların yaptığı işe göre firmanın mal varlığına göre destek olunabilir. Bankalar inşaat firmalarını zaten sıkıyorlar. Bunun önüne geçilmesi ve sektörün daha ileriye gidebilmesi için devletin kredi musluklarını sonuna kadar açması gerekiyor. Fabrika kuracak olanlara hibe veriliyorsa inşaat firmalarına da bu şekilde destekler verilmelidir.  Belirli inşaat firmalarının durumu iyi olabilir ama genel anlamda bakıldığında durum kötü” diye konuştu. 


DÖVİZ ARTIŞINDA DOLAYI YÜZDE 50 ARTIŞ OLABİLİR


Döviz artışının henüz inşaat piyasasına yansımadığının altını çizen Güler, “Bahar ayları ile birlikte döviz bu miktarda devam ederse maliyetler yüzde 50’ye yakın bir artış gerçekleşebilir. Şu anda maliyetlerin yüksek olması ve satışların durgun olmasından dolayı piyasa zor durumdayken dövizden dolayı yüzde 50 artış olursa daha kötü duruma gelecek. Orta derecede evler rağbet görüyor. 2+1 ve 3+1 evler. Diğer evler fiyatları yüksek olduğu için rağbet yok. Yüzde 50 maliyet artışından sonra bu fiyatlar daha da artmış olacak. Böyle giderse ev almak insanlar için hayal olabilir” dedi.


YENİ SİSTEM YARARLI OLACAK


“Panel İnşaat adına durmadan yola devam edeceğiz”diyen Güler, “Böyle günlerde daha fazla iş yapılacak ki hem devletimiz hem milletimiz krizleri daha çabuk aşabilsin. Bugüne kadar bir liramızı bile dövize bağlayıp köşede durdurmadık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın çağrılarına uyarak yatırım yapmaya sıkıntı da yaşasak aksatmadan devam ediyoruz.  Konya’da belirsizlikler ortadan kalkarsa referandumdan sonra gelecek sistemin daha iyi olacağına inanıyorum. Yeni sistemde millet olarak devlet olarak daha verimli çalışmamıza imkan sağlayacak” ifadelerini kullandı.


Yeni Haber Gazetesi