Sektörel

İnşaat sektörünün kredi hacmi 2024'ün ilk yarısında yüzde 10.1 daraldı!

Bu yılın Ocak-haziran döneminde reel olarak inşaat sektörünün kredi hacmi yüzde 10,1 daraldı. İşte Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır'ın konu ile ilgili o yazısı...

 

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, bugünkü yazısında Finans dışı sektörlerde reel kredi daralmasını kaleme aldı. İşte Naki Bakır'ın o yazısı... 

Parasal sıkılaştırmanın etkileriyle 2024'ün ilk yarısında cari büyümesi enflasyonun altında kalan bankacılık sektörü toplam kredi hacmi, reel olarak daralma gösterdi. Ekonominin üretim ayağını oluşturan imalat sanayii, madencilik, tarım ve inşaat, ticaret gibi sektörlerin finansmana erişiminin önemli oranda kısıldığı yılın ilk yarısında faktoring, leasing, varlık yönetim, risk sermayesi şirketleri, menkul kıymet yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, sigorta şirketleri ve aracı kurumları kapsayan finans sektörüne açılan kredilerin hacmi de reel şekilde büyüdü. Üretici sektörlerin dışında tüketici kredi­lerinin de reel olarak daraldığı bu dönemde, kredi kartı borçla­rındaki büyüme de hız kesti.


6 AYDA YÜZDE 4,9 REEL DARALMA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilerine göre, bu yılın ocak-haziran döneminde bankacılık sektörü toplam kredi hacmi cari olarak yüzde 18,6 ile enflas­yonun altındaki bir artış göstererek 13 trilyon 845,8 milyar liraya yükseldi. Türkiye İstatistik Kuru­mu’nun (TÜİK) Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bazında yüzde 24,73 şeklinde gerçekleşen altı aylık enflasyondan arındırıldığında, toplam kredi hacminin bu dönemde reel olarak yüzde 4,9 daraldığı belirlendi.

ANA SEKTÖRLERDE SON DURUM

Geçtiğimiz Haziran ayı sonu itibarıyla inşaat sektörü 858,6 milyar, emlak komisyonculuğu, işletmecilik faaliyetleri sektörü 768,9 milyar, taşımacılık, depolama ve haberleşme 684,2 milyar, tarım 697,3 milyar, elektrik, gaz ve su sektörü 658 milyar, turizm 399,9 milyar, madencilik ve taş ocakçılığı 154,4 milyar, savunma 186,9 milyar,  sağlık sektörü 99,6 milyar, eğitim sektörü 26,8 milyar ve balıkçılık 17,6 milyar liralık kredi hacmine sahip.

Yine bu yılın Ocak-haziran döneminde reel olarak inşaat sektörünün kredi hacmi yüzde 10,1, emlak komisyonculuğu, işletmecilik faaliyetleri sektörünün yüzde 4, taşımacılık, depolama ve haberleşmenin yüzde 10,6, tarım, avcılık ve ormancılık sektörünün yüzde 5, elektrik, gaz ve su sektörünün yüzde 13,8, turizm sektörünün yüzde 7,4, madenciliğin yüzde 5,4, sağlık sektörünün yüzde 4,6, , savunma sanayiinin yüzde 15,4,  eğitim sektörünün yüzde 18,1 ve ba­lıkçılık sektörünün kredi hacmi de yüzde 7,4 daraldı.

Paylaşılan detaylara göre son bir senede kredi hacimleri reel şekilde başlıca sektörlerden turizmde yüzde 24,6, imalatta yüzde 15,9, ticarette yüzde 21,6, tarımda yüzde 11,9, inşaatta yüzde 28,6, madencilikte yüzde 23,4, taşımacılık, depolama, haberleşmede yüzde 30,8, emlak komisyonculuğu, kiralama faaliyetlerinde yüzde 18,4, savunma sanayiinde yüzde 28,5, sağlıkta yüzde 18,4, eğitimde yüzde 35,4 daraldı. 

 

Altında kapı aralandı! 'Her ay rekora gidecek' diyen İslam Memiş uyardı! Ciddiye alın

'Siz hanicilere bakmayın' diyen İslam Memiş, gram altında ağustos ayı için 'rekor' beklentisini açıkladı!

Gimat Mağazacılık'tan başkente alışveriş sokağı ve ofis projesi geliyor!