İnşaat sektörünün lokomotifi Anadolu müteahhitleri!
Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün lokomotifinin Anadolu Müteahhitleri olduğunu, Ankara'da yapılan inşaat zirvesine kendilerinin davet edilmesinin statükocular tarafından engellendiğini belirtti.
Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün lokomotifinin Anadolu Müteahhitleri olduğunu, Ankara'da yapılan inşaat zirvesine kendilerinin davet edilmesinin statükocular tarafından engellendiğini belirtip sert konuştu "Kimse Anadolu müteahhitlerini dışlayamaz"
ELEŞTİRİ VE SİTEM
Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Adana'da düzenlenen İnşaat, Kentsel Dönüşüm ve Yapıda yenilikler fuarı nedeniyle geldiği Adana'da hem iktidara sert eleştiriler yöneltti, hem içini döktü, hem de programa ilgi göstermeyen Adanalı müteahhitlere sitem etti.
MÜTEAHHİTLERE KİMLİK
Tellioğlu, akşam karar verenin sabah müteahhit olduğunu, bu yüzden de birçok sıkıntılar yaşandığını, çok kişinin mağdur olduğunu anlattı ve "Biz istedik ki, müteahhitlik mesleğinin bir tarifi olsun. Aklına gelen müteahhit olamasın dedik. Ama, bu, her işle birlikte arada sırada müteahhitlik de yapanların işine gelmedi.
ZİRVEDEN DIŞLANDIK
Tahir Tellioğlu, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen zirvede, Anadolu müteahhitlerinin dışlandığını belirterek "Biz sektöre kimlik kazanmak için harekete geçtik. Müteahhitlik Hizmet taslağı hazırladık ve yasalaşması için hareket geçtik. Bundan rahatsız olan statükocular bizi engellediler. Zirveye bu nedenle davet edilmedik" açıklamasını yaptı.
HERKES RANT PEŞİNDE
Tellioğlu, özel açıklamalarına şöyle devam etti: "İmarda, yapılaşmada, herkesin eli var. Müteahhit 10 dairelik yere 20 daire nasıl yaparım diye kıvranıyor. Vatandaş 1 dairem kentsel dönüşüme gidiyor, yerine 2 daire nasıl alırım derdine düşmüş. Belediyeler ben bu işten ne götürebilirim diye beklenti içerisinde. Yani herkes rant peşinde"
ZİRVE REZALETTİ
"Türkiye Müteahhitler Birliği ile Ekonomi bakanlığı sektörün sorunlarına çözüm aramak için Ankara'da zirve düzenliyor, buna Konfederasyon ve federasyonlardan kimse çağrılmıyor. Sonra da Başbakan DavutoğluTürkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan "İnşaat sektörü bildirgesini" hükümet bildirgesi olarak kabul ettiklerini söylüyor. Bu tam bir rezalettir"
SEKTÖR KULLANILIYOR
"Sektörün sıkıntıları ortadadır. Bunlardan birincisi günün koşullarına uymayan kamu ihale yasasıdır. İkincisi ciddi bir müteahhitlik meslek yasası çıkarılmalıdır. Müteahhitlik yasal tarifi olmayan bir meslektir. Bu sektör bir sistemsizlik içindedir, ama sektörü sistemsizlik içinde keyiflerine göre yönetmek isteyenlerin işine geliyor, sektörü istedikleri gibi kullanıyorlar"
CİDDİ ÇALIŞMALAR
"Bizim ciddi çalışmalarımız bazılarını tedirgin ediyor. Biz istiyoruz ki, müteahhitliğe soyunup da yapamayanlar, bir daha bu işi yapamasınlar. Yasal düzenleme yapalım, Devleti ve vatandaşı tekrar mağdur etmesinler. Bizim girişimlerimiz sonucu, Odalar Birliği devreye girdi. Şehircilik Bakanlığıyla bir sistem için hazırlıklar yapılıyor. Bunu engellemek isteyenler var"
PRİM ÇÖZÜM DEĞİL
"Yanlışları söylemekte kararlıyız. Örneğin devletin konut alım yardımı ilk bakışta harika görünüyor, ama öyle değil. Sektörde sıkıntı olduğu doğru ama yüzde 15 prim bu sıkıntıyı gideremez. 3 yıllık sürece yayılan bir uygulamanın sakıncaları çıkar. Vazgeçen yüzde 2 prim ödeyecek kuralı var. Diyelim ki bir vatandaş dolar üzerinden ev aldı, dolar yükseldi ve çıkacağım dedi. :öyle 3-5 kişi çıktı mı müteahhit iflasın eşiğine gelir."
SATIŞLAR DURDU
"Şimdi uygulamaya bakalım. Hükümetin yüzde 15 prim vereceğini açıklamasından sonra, az çok birikim yapıp konut almayı düşünenler beklemeye geçti. Konut alacakların da geri çekilmesiyle sektör dibe vurdu. İyi mi oldu? Sektöre ne faydası oldu? Biz bunları hep anlatmaya çalıştık. Ancak, 250-300 statükocu müteahhidin önüne geçmedik."
LOKOMOTİF BİZİZ
"Net bir ifadeyle söylüyorum. Konut sektörünün lokomotifi Anadoludur, biziz..Biz bu lokomotifin sıkıntılarını, beklentilerini r dile getiriyoruz ama, hep engelleniyoruz. Zirveye dahil edilmememiz bunun son örneğidir. Biz yine de bütün gayretimizle ve gücümüzle sıkıntıları sona erdirmek için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede bütün müteahhitlerden kenetlenmelerini istiyoruz"
ADANAYA SİTEM
"Görüyorum ki, Adanalı müteahhitlerin pek derdi yok. Eğer sorunları olsaydı bu toplantıya katılırlardı. Oysa salonun yarısı boş. Gelmeyenlere selamımı söyleyin. Mersin'de 6 milyon metrekare inşaat ruhsatı verilmiş, Adana'da 2 milyon metrekarede kalmış. Bu acı bir tablodur. Adananın kenar mahalleleri gecekondulaşmış. Adananın hr tarafı bakir arazilerle dolu, ama, imar sıkıntısı var. Öyle bir kaos oluşmuş ki, Adana'da imarlı arsa, Ankara'dan daha pahalı hale gelmiş. Bu konuda mutlaka harekete geçmeniz ve Belediyeleri imarlı arsa üretme konusunda zorlamanız gerekir"
Adana Egemen Haber