06 / 01 / 2025

İnşaat sektörünün önü borsa ile açık!

İnşaat sektörünün önü borsa ile açık!

Nüsa Uğur, Sabah Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "İnşaat sektörünün önü borsa ile açık" başlıklı yazıyı kaleme aldı...



İnşaat şirketlerinin önünü açan ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına girmesini kolaylaştıran Sermaye Piyasası Kurulu'nun tebliği geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Bilindiği gibi inşaat sektöründe toplam 22 gayrimenkul yatırım ortaklığı firması borsada işlem görüyordu.

Bu tebliğden sonra onlara yenileri eklenecek. Zaten inşaat firmalarının da isteği bu yöndeydi.

Bir inşaat şirketinin borsada işlem görmesinin önemi ne peki

Hatırlatalım. Bir şirketin halka arz edilmesi güvenlik, şeffaflık, likidite akışı ve performansının artması demek.
Halka arzın sektörü kayıt altına alan bir enstrüman olduğunu da unutmadan alınan kararın hem kamu, hem de maliye açısından olumlu bir adım olacağının da altını çizelim. Böylece SPK'nın bu tebliği sayesinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarına dönüşmeyi ve borsaya girmeyi uzun zamandır isteyen inşaat firmaları da rahat bir nefes aldılar.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz, elbette inşaat sektörünü de etkiliyor. Finans problemi yaşayan gayrimenkul sektörü için halka arzın yolunun açılması umut edilir ki yeni bir kaynak yaratır ve sektörün canlanmasına ve dinamikleşmesine katkı sağlar.
Bu arada her şeye rağmen bir bankanın kredi faiz oranlarını küçük de olsa aşağıya çekmiş olması olumlu. İnşa halindeki bir projeden kredi ile alınan bir konut; projenin sigortası gibidir. Çünkü inşaat firmalarının güvenceleri, bankaların kredi vermesi, alınan konuta sigortaların yapılması, tapu ve ruhsatlı projelerin olması inşaatın tamamlanacağı yönünde kanaatin oluşmasına neden olur.

Bu hafta konuyla ilgili bir sorumuz da var.

BELGELERİNİZ HAZIR OLSUN

Hatice Ernek/ İstanbul Konut kredisi ile ev almak istiyorum.

Banka benden hangi belgeleri ister Öncelikle almaya karar verdiğiniz evin kat mülkiyetli veya kat irtifaklı tapusunun olması gerekir. Eğer proje halinde ve inşaatı devam ediyor ise; inşaatı yapan firmanın bu proje ile ilgili anlaşmalı olduğu bankadan kredi kullanabilirsiniz.

İstenen belgeler:
-Satın alınacak konuta ait kat mülkiyetli veya kat irtifaklı tapu -Nüfus cüzdanı veya ehliyetin aslı -Gelir durumunu gösterir belge: a)Ücretliyseniz maaş bordrosu veya maaş tutarını gösteren belge(şirket imza sirküleri), ücretlinin SSK sicil numarası ve işverenin SSK sicil numarası b)Serbest çalışanlar için vergi levhası ve işletme hesap cüzdanı c)Şirket ortağıysanız şirketin vergi levhası, bilançosu, gelir tablosu ve ortaklık yapısını gösteren ticaret sicil gazetesinin nüshası.

TAPU TAHSİSİNDE ÖDEME

Mustafa Ül / Alibeyköy-İstanbul 1989 yılından beri tapu tahsisli arsamız ve üzerinde halen ailemin ikamet ettiği evimiz var. Tapuların verileceğini ve bunu bedel karşılığında alabileceğimizi öğrendik. Oysa tapu tahsis belgesini almak içinde daha önceden bir bedel ödemiştik. İkinci kez ödeme yapmamız gerekir mi Tapu tahsis belgesi, ıslah imar plânı veya imar plânları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil eder. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre belediyeler binalı veya binasız arsa ve arazileri imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya yetkilidir.

Aynı maddeye göre arsa ve arazi düzenlemesi sonucunda tespit edilen bedeli peşin ya da taksitle ödemelisiniz.

Ödemelisiniz çünkü, tapu tahsis belgeleri devletin bu haksız fiili mülkiyeti hukuksallaştırması demektir ve kesinlikle "tapu senedi" yerine geçmez. Tapu senedine geçiş dönemini kolaylaştıran tapu tahsis belgesi, tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı tanımaz.
Sabah/Nüsa UĞUR


Geri Dön