İnşaat sektörünün patronları konutta fiyat artışını değerlendirdi!
Türk Lirası, dolar ve euro karşında tarihinin en kötü günlerini yaşarken, kurlardaki yükseliş gayrimenkul sektörünü de vurdu. Fiyat artışları maliyetleri yukarı doğru çekerken, sektör konutta zammı gündemine aldı...
Bir yandan dış piyasalardan gelen baskı, diğer yandan içerideki siyasi kaosun etkisiyle TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi, konutta maliyetleri artırdı.
Türk Lirası, dolar ve euro karşında tarihinin en kötü günlerini yaşarken, kurlardaki yükseliş gayrimenkul sektörünü de vurdu. Demir, tuğla, çimento ve hazır betondaki fiyat artışları maliyetleri yukarı doğru çekerken, sektör konutta zammı gündemine aldı. Büyük konut projeleri üreten inşaat sektörünün patronları, fiyat artışını Sözcü'ye değerlendirdi...
Zam azar azar gelecek
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: Konuta en az yüzde 10 zam gelmesini bekliyorum. Yüksek kâr marjı ile çalışmayan firmalar birden değil ama azar azar zam yapacaktır. Bu yılki konut satışlarında sektör 2013'ün rakamlarım yakalarsa büyük başarı olur. Biz B ve C planlarını yaptık, 2014'te de yüzde 30 büyüme öngörüyoruz.
Bu yıl zor geçecek
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Aslında konut fiyatlarma yüzde 10-15 zam yapmamız gerekiyordu. Zam yaparsımz ama, önemli olan müşterinin bunu kabullenmesi. Zaten zor sattığınız bir üründe fiyat artışı yapmanız bir anlam ifade etmez. Önümüzdeki dönemde döviz kurunun dengeyi bulacağma inanıyoruz. Bu nedenle kısa vadede zam yapmayı düşünmüyoruz. 2014 yılının sektör açısından 2013 yılından iyi bir yıl olmayacağı kesin.
Fiyatlar yüzde 8 artacak
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: Henüz fiyat artışı yapmadık. Ancak, kurdaki yükseladı. Konut üreticileri bunu zam olarak fiyatlara yansıtacaktır. Kur farkından dolayı fiyatların yüzde 5 ile yüzde 8 oranında artmasını bekliyorum. Konut kredi faizlerindeki yükseliş de göz önünde tutulduğunda sektörde bu yıl yüzde 8 daralma bekliyorum.
Faiz oranlarındaki dalgalanmalar inşaat sektörünü doğrudan etkilerken, ana girdi mallarına art arda gelen zamlar da sıkıntının tuzu, biberi oldu. Piyasa şartlarını zorlamak istemeyen firmalar, artan üretim girdilerini tolere etmeye çalışıyor.
Kuru sabitledik, zam şubatta
Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay: Tamamlanmış ve ABD Doları üzerinden satılan projelerde, dolar kurunu 1.80 TL olarak sabitledik. Devam eden projelerde ise elimizden geldiğince fedakarlık edip, artışları yansıtmamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren yüzde 5'lik bir artış öngörüyoruz ki son bir ayda demir ve beton fiyatları yüzde 10'unu üzerinde bir artış gösterdi. Dolayısı ile alıcıların bu koşulları fırsat bilip, alım kararlarım ertelememelerini öneriyoruz.
Zam yapmaya mecburuz
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: İnşaat malzemelerinin fiyatı yüzde 2030 oramnda arttı.
Kur gerilese bile tuğla ve hazır betonda fiyatlar aşağıya inmez. Normal şartlarda konut fiyatlarını yüzde 20-25 artırmamız gerekiyordu. Bu zamana kadar dayandık, ancak maliyetler çok arttı, zam yapmaya mecburuz. Bu nedenle şubat ortasında veya mart başında zammı gündemimize aldık.
Kur böyle devam ederse...
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Mevcut projelerimizde fiyatları artırmadık. Doların 2 liramn altına ineceğini öngörüyoruz. 2014 yılında 7 yeni projeye başlayacağız. Dövizdeki hareketlilik böyle devam ederse, maliyetlerdeki artışlan fiyatlara yansıtırız. Yüzde 10'luk bir artış olabilir Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur: Son 2 yıldır markalı konut projelerinde zam yapılmadı. Artan maliyetlerin yarattığı ciddi bir baskı var. Şu an gündemimizde fiyat artışı yok ama döviz kuru bu seviyelerde kalıcı olacaksa fiyatlar da yüzde 10 oranında bu durumdan etkilenir. 2014 yılında şehir merkezli projeler açısından bir sıkıntı görmüyorum. Seçimden sonra piyasanın genelinde bir canlanma olmasını bekliyorum.
Yüzde 50 bile artar
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı: Fiyat artışı şu an gündemimizde deama bu belirsizsürerse artan maliyetleri daha fazla karşılamayız ve fiyatları artırırız. Maliyetleri dövize endeksli inşaat sektöründe konut fiyatları yüzde 10 da artar yüzde 50 de... Son 1 ayda ülkeyi saran olumsuz tablonun düzelmesi gerekiyor. Bu moral bozulduğuyla yaşanmaz.
Zam düşünmüyoruz, ama...
Ege Yapı Group Yönetim Kurulu l Başkanı İnanç Kabadayı: Maliyet artışlarını belirli bir süre konut fiyatlarına yansıtmamayı düşünüyoruz. Dövizdeki tırmanışın önümüzdeki dönemde duracağım ve kurun düşeceğini öngörüyoruz. Ancak dövizdeki yükseliş ve inşaat maliyetlerinde artış sürerse bunun konut fiyatlarına yansımaması olanaksız.
İsmail Şahin/ Sözcü Gazetesi