Sektörel

İnşaat sektörününün öne çıkan kitapları!

Ekonomi, finans, hukuk, işletme yönetimi, pazarlama ve satış, muhasebe (inşaat muhasebesi ayrı bir ihtisas olarak görülüyor), gayrimenkul değerleme vb. konularda sektörel çalışmalar gün geçtikçe artıyor.

Büyük ölçüde ulusal sermayenin yönettiği Türkiye inşaat sektörü, yüzlerce meslek kolunu ilgilendirmesi nedeniyle istihdama büyük katkı sağlıyor. Türkiye'deki toplam istihdamdan yüzde 6,7 pay alan inşaat sektöründe 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla 1 milyon 697 bin kişi istihdam ediliyor. Ulusal ve uluslararası alanda büyük bir deneyime ve potansiyele sahip olan sektör, kendisine bağlı 250'den fazla alt sektörü harekete geçirme özelliğiyle "lokomotif sektör" olarak adlandırılıyor.


Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren alt sektörlerin katkısı da dikkate alındığında, inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yüzde 30 seviyelerine çıktığı gözleniyor. Sektörün yoğun etkileşim içinde olduğu alt sektörleri şu şekilde sayabiliriz: Yurtiçi müteahhitlik hizmetleri ve belgelendirme, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik hizmetleri, gayrimenkul, finans, iş ve inşaat makineleri, inşaat malzemeleri sanayisi. 


İnşaat sektörü, sadece kendi üretim katkısı üe değil, söz konusu üışaat yatınmlarımn, projelerin gerçekleşmesi adına üretilen inşaat malzemeleri üretimi, yani imalat sanayindeki ağırlığı ile de katkı sağlıyor. İnşaat malzemeleri sanayisinin başlıklarım da kısaca vermek istiyoruz ki sektörün bileşenleri gözümüzde canlansın: Çimento, hazır beton, prefabrikasyon, seramik, tuğla ve kiremit, alçı, kireç, gazbeton, cam, demir-çelik, boru, alüminyum, ahşap, plastik, boya, doğal taşlar, yalıtım, çatı kaplama malzemeleri, ısıtma-soğutma-havalanchrma, asansör, aydınlatma, mutfak ve banyo, mobilya. 


İnşaat sektöründe, gelecek 15 yılda doğacak 15 milyonlukkonut ihtiyacının 3 trilyon dolarlık bir ekonomik hacim oluşturabileceği tahmin ediliyor ve bu durumun Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmasında belirleyici olabileceği düşünülüyor. Bu arada ticari gayrimenkul pazarında devam eden projelerin yanı sıra altyapı tarafiııda devletin üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve bağlantı yolları, otoyollar, hızlı tren projesi, şehir hastaneleri ve lojistik merkezler ile HES'ler de sektördeki önemli projeler arasında yer alıyor. 


Kentsel dönüşüm 

Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçirileceği kentsel dönüşüm süreci sancılı olsa da devam ediyor. Afet riski altındaki binaların yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüm süreci Ekim 2012'de başladı. Kentsel dönüşümün 20 yıllık bir süreçte ekonomiye 300 ila 400 milyar ABD doları arasında etkisinin olacağı talimin ediliyor.  Bakanlıklar, ilgili kamu kurumları/kuruluşları ve belediyelerin alanına giren birçok faaliyeti içeren sektör, bankacılık sistemi ve diğer finansal kuruluşlarla da yakın ilişki içerisinde. İmar, iskan, vergi vb. konular nedeniyle geniş bir mevzuat tarafından çerçevesi çizilen inşaat sektörü mimarlık ve mühendislik gibi teknik konular nedeniyle de derin bir teknik bilgi altyapısına ihtiyaç duyuyor. Birçok farklı disiplini bünyesinde barındıran sektör, iktisadi ve idari bilimler ve mühendislik alanlaruıda çalışan binlerce akademisyenin ilgi alanında bulunuyor ve bu nedenle yapılan lisansüstü çalışmaların ve yayınlanan akademik kitapların sürekli arttığını görüyoruz. 


Ekonomi, finans, hukuk, işletme yönetimi, pazarlama ve satış, muhasebe (inşaat muhasebesi ayrı bir ihtisas olarak görülüyor), gayrimenkul değerleme vb. konularda sektörel çalışmalar da gün geçtikçe artıyor. 

Sektörün Türkiye'nin ekonomik büyüme modelindeki yeriyle ilgili eleştirileri, sektörün dinamikleriyle ve emlak fiyatlarıyla ilgili tartışmaları bir kenara bırakırsak yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi olan inşaat sektöründeki gelişmenin yayıncılık sektöründe de karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. İşte sektörden kitaplar;


* Türkiye'de Konut Sektörü

* Gayrimenkul Ekonomisi

* Emlak Pazarlaması

* Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları 

* Gayrimenkul Değerleme

* İmar Bilgisi

* Profesyonel Gayrimenkul Yatırımı

* Milyoner Gayrimenkul Danışmanı



Dünya Kitap