Sektörel

İnşaat sıfırdan yatırımda birinci!

Türk şirketler, 2015'te yurtdışına 2.4 milyarı sıfırdan yatırım olmak üzere 5.9 milyar dolar yatırdı. Son 2 yılda tutar 15.2 milyar doları bulurken, en çok yatırım İngiltere'ye yapıldı.

2015'te Avrupa'da en büyük birleşme ve satın alma işlemi Türk şirketi Alman Almatis'i alan Oyak Grubu'ndan gelirken, sıfırdan yatırım anlamında en büyük yatırım ise Garanti Koza'nın Bulgaristan'daki inşaat işi oldu. 


Amerika'da en büyük birleşme ve satın alma işlemi yapan grup ise Ciner Grubu oldu. Afrika ve Ortadoğu bölgesinin en büyük yatırımı da Limak Holding'den geldi. 


Son yıllarda Türk şirketlerin yurtdışında yatırıma giderek daha çok ilgi göstermesi rakamlarla ortaya kondu. Buna göre Türk şirketler, son 2 yılda yurtdışına sıfırdan yatırımlar ve birleşme-satm almalar dahil toplam 15.2 milyar dolar yatırdı. Türk şirketler, 2015'te yurtdışında 2,4 milyar dolarlık 52 sıfırdan yatırıma başlarken, bu rakam 2014'te 2.8 milyar dolar olmuştu. Buna ek olarak, 2015'te yurtdışında 3.5 milyar dolarlık 35 birleşme ve satın alma işlemi yapıldı, bu rakamlar 2014 yılında 6.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 


AVRUPA'YA 4.3 MİLYAR $ 


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEÎK) ve Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan Türkiye'nin Yurtdışı Yatırım Endeksi raporuna göre, en çok yatırım 2 yılda meblağ olarak İngiltere'ye gerçekleşirken, sektörel dağılımda da sırasıyla gıda, enerji ve üretim öne çıktı. 


Bölgesel dağılımda da en büyük payı 4.3 milyar dolarla Avrupa aldı. Amerika kıtasında Türk şirketler 2015'te toplam 12 işlemle 630 milyon dolar yatırım yaparken, Afrika ve Ortadoğu'da bu rakam tahmini 170 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Asya Pasifik'te 5 işlemle 180 milyon dolar, Avrasya'da toplam 11 işlemle 640 milyon dolar oldu. 


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, giderek daha çok Türk şirketinin yurtdışında etkin olduğunu, bu eğilimin de giderek artacağına inandıklarım kaydetti. 



Gelecek için yatırımda en cazip ABD ve Çin çıktı 


Yabancı ülkelerin Türk yatırımcısının gözünde çekiciliğinin ve algısının  seviyesini ölçmeyi hedefleyen endekste ülkeler sıralanırken, bu sıralamada, ülkelerin kalkınmışlık düzeyi, pazar büyüklükleri, işgücü ve lojistik üretim maliyetleri hammadde potansiyelleri, Türkiye ile ekonomik ve politik ilişkileri gibi parametreler farklı ağırlıkta katsayılarla değerlendirildi. Bu yıl ilk defa hazırlanan endeks ve raporda, yatırım coğrafyalarının risk ve potansiyeli Türk yatırımcılar açısından değerlendirildi. 


Buna göre, orta ve düşük gelir sınıfındaki ülkelerde Çin yüksek gelir sınıfındaki ülkelerde ise ABD ilk sırada konumlandırılıyor. Yüksek  gelir grubunda ABD'yi İsveç, Finlandiya, Fransa, Hollanda ve Almanya takip ederken; orta ve düşük gelir grubundaki ülkeler endeksinde Çin'i ise Romanya, İran, Polonya ve Kazakistan takip ediyor. 



PAKİSTAN 2'İNCİ OLDU


2015'te satın alma ve sıfırdan yatırımlar toplamında en çok Türk yatırımcı çeken ülke 1.4 milyar doları aşan bir meblağla Almanya oldu. Almanya'yı 781 milyon dolarla Pakistan, 617 milyon dolarla ABD takip etti. 


EN BÜYÜK SATIN ALMA GIDADA 


Yiyecek-içecek 

Enerji Üretim 

Altyapı 

Perakende 

Kimya 

İnşaat 

Madencilik 

Toptan ve Dağıtım 

Lojistik ve Ulaşım 

Diğer 


İNŞAAT, SIFIRDAN YATIRIMDA 1'İNCİ 


İnşaat 

Üretim 

Enerji 

Perakende 

Finans 

Ev Aletleri 

Yiyecek- İçecek 

Lojistik ve Ulaşım 

Medya 

İnşaat Malzemeleri 

Diğer 





Habertürk